Tilbehør

Opskrift: Aioli

Opskrift: Aioli | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Det er få ting, der smager så lækkert som hjemmelavede chicken nuggets med hjemmelavet aioli. Og havde jeg ikke lugtet hvidløg resten af dagen, havde jeg kommet begge dele i min madpakke den anden dag. Det er jo vanedannende godt med hjemmelavet aioli som tilbehør!

Det var en gang, jeg var vanvittigt bange for hvidløg. Jeg turde nærmest ikke kigge på et fed hvidløg uden at række ud efter et tyggegummi samtidigt. Tænk, hvis jeg kom til at lugte? Det ville være forfærdeligt. Så i mange år brugte jeg ikke hvidløg i min madlavning. Over hoved. For hvad er den bedste sikring mod at ikke lugte hvidløg? At undgå hvidløg selvfølgelig.

Heldigvis er jeg blevet en smule klogere og mindre bange siden. Og hvis aioli en gang var på toplisten over ting, jeg aldrig ville overveje at spise, tømte jeg det her glas pinligt hurtigt i sidste uge.

Men. Hvis du tilhører den gruppe mennesker, der går rundt og er bange for hvidløg, har jeg lavet research. Flere steder kan man læse, at der faktisk findes flere fif, der gør hvidløgslugten mindre markant. Her er den fremgangsmåde, der virker bedst:

Start med at drikke et stort glas mælk. Mælken reducerer i høj grad svolvforbindelserne i hvidløget, der er med til at give den dårlige lugt.

Spis noget lækkert med hvidløg. For eksempel den her aioli.

Når du er færdig med dit lækre måltid, har du to muligheder.
For den friske: Spis en bundt persille. Det skulle vist være effektivt.
For den ikke så friske: Spis et æble. Det er light-versionen. Smager mere lækkert end persille, men fjerner ikke helt lige så meget hvidløgslugt. (Gad, man lige så godt kunne spise en æblekage bagefter. Så ville jeg gå efter den her æblecrumble).

God fornøjelse med hvidløget.

3 fif til aioli
✔ Aioli er mayonnaise med smag af hvidløg. Du kan selv vælge, hvor meget hvidløg aiolin skal smage af. Bliver den for svag, kan du sagtens piske i lidt mere til sidst.
✔ Brug gerne en håndmikser eller blender, når du pisker mayonnaisen sammen. Du skal piske meget og længe, så det er nemmere med en håndmikser end et piskeris.
✔ Brug altid en smagsneutral olie, når du laver aioli. Jeg plejer at bruge en rapseolie eller solsikkeolie. Det er også vigtigt, at du kun hælder lidt olie i ad gangen. Ellers skiller aiolien.

Opskrift: Aioli | Frk. KræsenOpskrift: Aioli | Frk. KræsenOpskrift: Aioli | Frk. Kræsen

Aioli

Serves: 2-3 dl
Cooking Time: 15 minutter

Ingredients

  • 1 citron
  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. hvidvinseddike
  • 1 tsk. sennep
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 nip peber
  • 3 dl smagneutral olie
  • 3-4 fed hvidløg

Instructions

1

Skær citronen. Pres saften ud. Du skal bruge 2 spsk. citronsaft.

2

Pisk æggeblomme, citronsaft, hvidvinseddike, sennep, salt og peber sammen i en skål.

3

Pres hvidløg, og kom i skålen.

4

Hæld olien langsomt i skålen, dråbe for dråbe, mens du pisker kraftigt. Når mayonnaisen begynder at blive tyk, kan du tilsætte mere olie.

5

Smag til med salt, peber og citronsaft.

Andre opskrifter på mayonnaise:
Klassisk mayonnaise
Ramsløgsmayonnaise
Chilimayonnaise

Måske er det her også noget for dig?