Toplister

3 forslag til bæredygtige julegaver til en foodie

Julegaver til en foodie | Frk. Kræsen
Julen kan hurtigt komme til at handle om forbrug, forbrug og forbrug. Men den behøver ikke. Derfor laver Sustain Daily en julekalender i 24 afsnit til alle, som får julestjerner i øjnene af at gøre tingene lidt mere bæredygtigt.

Det er efterhånden en del år siden, min familie droppede det klassiske julegave-race hjemme ved os. Nogle år har vi slet ikke fejret jul, men hvis vi har, har der altid været minimalt med gaver. De fleste laver jeg selv. Både fordi det er hyggeligt, og fordi det er mest bæredygtigt. Så når Sustain Daily spurgte, hvis jeg havde lyst at være med i deres bæredygtige julekalender, viste jeg, at jeg ville dele nogle af mine bedste julegave-fif.

Hvis du også er frisk på at fejre en lidt mere bæredygtig jul, men ikke vil give helt slip på alle gaverne, har jeg tre forslag på lidt mere bæredygtige julegaver til alle dem, der kan lide at lave mad (og spise). Fælles for dem alle sammen er, at de ikke koster specielt meget, er mere eller mindre hjemmelavede, og ikke er alt for dårlige ved miljøet.

Hjemmelavet, spiselige julegaver | Frk. Kræsen
DIY-julegaver med opskrifter

Sidste år gav jeg mig far et glas fyldt med havregryn, frø og nødder. Med i pakken var der en opskrift på müsli, for selvom jeg havde sørget for ingredienserne, synes jeg, han kunne stå for arbejdet selv. Den 25. december gik han i gang med at lave müsli, og så vidt jeg ved, har han lavet müsli næsten hver eneste uge hele 2016.

Hvis du vil gøre noget lignende, kan du f. eks. bruge min opskrift på müsli eller knækbrød. Find et stort glas, fyld op med ingredienserne og skriv en fin lille seddel med opskriften.

Bæredygtige julegaver til en foodie | Frk. Kræsen
Brugte kogebøger med personlige kommentarer

Hvis du selv er en stor foodie, er der nok ret stor sandsynlighed, at du har reolen fuld af kogebøger. Det har jeg i hvert fald. Faktisk har jeg så mange, at jeg jævnligt deler ud til venner og familie. Inden jeg giver bøgerne væk, plejer jeg at fylde kogebøgerne med små post its-sedler og kommentarer, så modtageren ved, hvilke opskrifter jeg synes smager ekstra godt.

Bæredygtige julegaver til en foodie | Frk. Kræsen
Hjemmelavet konfekt eller andre spiselige ting

Det er selvfølgelig ikke alle, der synes, at det er sjovt at stå for tilberedningen af sine spiselige julegaver selv. Derfor plejer jeg også tit at give lid færdiglavet konfekt eller andre små snacks i gave. Så ved jeg både, at det bliver spist, og at kvaliteten er i orden.

Hvis du vil gøre noget lignende, kan jeg anbefale mine hjemmelavede snickers eller cookies med lime, peanuts og chokolade.

Måske er det her også noget for dig?

  • Sustainable Sunday: Bæredygtige julegaver | Bærmonster
    11. december 2016 at 15:30

    […] (som jeg også kommer med i ? ) har Emma skrevet om ikke at ønske sig noget som helst til jul, Linn foreslår at give spiselige eller brugte julegaver og Gitte Mary foreslår at pakke gaverne ind i zero waste-indpakning (jeg kan selv blive skræmt […]

  • Johanne
    9. december 2016 at 8:26

    Hvor er det nogle dejlige forslag. Jeg synes især den med kogebogen er genial. Jeg er ikke en foodie, men ville elske at få fx dine bøger med nogles personlige noter, da en helt ny kogebog ofte overvælder mig mere end den hjælper.