Toplister

5 opskrifter med havtorn

Opskrifter med havtorn | Frk. Kræsen

I september for tre år siden var jeg i Sakskøbing til Frugtfestival. Jeg var inviteret med som dommer i DM i Smoothie, hvor vi skulle finde ud af, hvem der egentlig laver Danmarks bedste smoothie.

Det er måske ikke så underligt, at den smoothie jeg husker tydeligst, var vinderen. En gul smoothie med havtorn, mirabeller, friskpresset appelsinjuice, banan og chokolademynte. Men jeg husker den ikke for smagen – men for den diskussion, ingredienslisten startede.

Vi havde fået at vide, at det var et plus, hvis “den almindelige dansker” kunne finde ingredienserne i sit lokale supermarked eller ude i skoven. Og når vi nåede til havtorn, var enigheden i juryen slut.

“Havtorn er jo ikke nemt at finde” argumenterede jeg. “Hvad mener du” spurgte en af de andre. “Det er da nemt at finde, Irma har det næsten altid.”

Jeg måtte virkelig gøre mig umage for at ikke grine der. For det var bare så københavnsk en ting at sige. At hvis det findes i Irma, er det nemt nok at finde. Som om der er en Irma på alle gadehjørner rundt omkring i Danmark.

Til trods for at det faktisk er ret svært at finde havtorn for mange, så har jeg en omgang opskrifter med det på bloggen. For der er jo et par steder, hvor man kan finde det. Min lokale Kvickly på Nørrebro har næsten altid havtorn i frysedisken, og jeg har plukket de gule bær ved Vesterhavet flere gange de sidste par år. Det er da lidt bøvlet, men heldigvis skal man sjældent bruge så meget til de fleste opskrifter.

Hvis du er så heldig, at du kan få fingrene i havtorn, håber jeg, at du kan få lidt inspiration fra de her opskrifter.

Opskrift: Havtorn curd | Frk. Kræsen

Curd med havtorn
De fleste kender nok lemon curd, men nogle gange laver jeg også havtorn curd. Det minder om hinanden, men har en dejlig ekstra smag af havtorn. Jeg serverer det blandt andet på toppen af vafler og pandekager.

Opskrift: Snaps med havtorn og safran | Frk. Kræsen

Snaps med havtorn og safran
Havtorn passer perfekt i snaps, og det er nu, du skal gå i gang, så den er klar til julefrokosten. Jeg har lavet en opskrift med både havtorn og safran, som smager dejligt.

Opskrift: Drink med havtorn og ginger beer | Frk. Kræsen

Drink med havtorn og ginger beer
Man siger jo, at der er lige så mange C-vitaminer i en havtorn, som det er i en hel appelsin, så den her drink må være virkelig sund. At den desuden er lækker, er selvfølgelig en god bonus.

Opskrift: Pandekager med havtornsirup | Frk. Kræsen

Pandekager med havtornsirup
Jeg elsker pandekager, og havtornsirup på toppen giver en lækker og syrlig twist. Jeg forestiller mig også, det passer godt på yoghurten eller havregrøden til morgenmaden.

Opskrift: Is med havtorn | Frk. Kræsen

Hjemmelavet is med havtorn
Havtorn passer perfekt i is, og det er ikke specielt svært at lave selv. Server den gerne sammen med friske hindbær og drys med lidt lakrids.

Måske er det her også noget for dig?

 • Mette Lisberg
  26. oktober 2017 at 23:11

  26.10.2017 – Der er mega mange havtorn på Amager Fælled. Jeg kan se dem langs motorvejen og de er meget orange. Det er ved at være aller sidste udkald, men jeg plukkede i søndags på den svenske side. Lige ved udkigspunktet til venstre for broen. Fra parkeringspladsen går man op ad trappen og tager første grussti til venstre. Hele området er fyldt med bærbuske deraf rigtig mange mange mange havtornsbuske. Det samme er gældende på Amager fælled iflg en kollega.

  • Linn
   27. oktober 2017 at 12:10

   Fedt! Det er jo perfekt for en lille weekendtur. Tak for tip Mette!