Brød

Opskrift: Burgerboller

Opskrift: Burgerboller | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

For fire år siden fik jeg min første røremaskine. En nabo på mine forældres vej i Sverige skulle flytte på plejehjem, og da jeg hjalp hende med at pakke sammen, fandt jeg en gammel røremaskine i hendes køkkenskab.

“Den gamle maskine virker ikke, den kan du smide ud,” sagde hun. Men selvfølgelig var jeg nødt til at teste den, inden den røg på lossepladsen. Den virkede! Jeg slæbte den med på toget tilbage til København.

Den gamle maskine og jeg har bagt mange ting sammen, men vores forhold har ikke været ukompliceret. Den larmer som en hel byggeplads, og hvis der kommer mere end et par dl mel i den, så er der dømt små skyer af mel, der svæver rundt i hele køkkenet. Og vi skal slet ikke begynde at tale om, hvor varm den bliver, hvis den kører for længe.

Så nu har jeg taget en stor beslutning. Jeg har droppet den gamle. Og fået en ny.

Min nye kærlighed hedder Teddy. Jeg fandt ham på KitchenOne.dk – et par dage senere stod en forpustet leveringsmand uden for min dør med en stor, tung pakke. Teddy er alt det, en røre- og køkkenmaskine burde være:

Stille. Ekspert i at ælte. Alle ingredienserne bliver i skålen. Og så behøver man ikke holde en beroligende hånd på toppen af ham, for at undgå at han vælter midt i bagningen. Teddy er ukompliceret.

Vores forhold har udviklet sig til lidt af en romance. Mine kanelbullar har aldrig smagt bedre, og pludseligt har pizzeriaet i vores stueetage fået konkurrence om, hvem der kan lave den bedste pizzadej. Jeg er nu så tryg ved Teddy, at det er på tide, at I får lov at møde ham.

Menuen i det her indlæg står på burgerboller. Jeg går efter bløde og luftige boller, når jeg laver burgers – det kræver æltning. Masser af æltning!

Om Teddy
Teddy kommer med en fem liter stor skål, dejkrog, ballonpiskeris, spartel, skål, plastlåg og en ifyldningsbakke. Det hele kan komme i opvaskeren. Du kan købe ekstra tilbehør til Teddy, men han er absolut bedst, når det kommer til at bage og røre. Han har masser af muskler og kan ælte deje på fem forskellige niveauer. Du åbner, lukker, starter og slukker Teddy på samme knap. Han låser, når han er lukket, og med sine næsten 20 kg står han stabilt og kan køre i en mindre evighed uden at få det for varmt. Teddy kommer fra Danmark og koster 7 683 kroner på KitchenOne. Læs mere om Teddy her.

Om KitchenOne
KitchenOne.dk er eksperter i køkkenudstyr. På deres website kan du finde alt fra blendere og elektrisk køkkenudstyr til pæne tallerkener og kokkegrej. KitchenOne har mere end 70 mærker i deres webshop – alt i høj kvalitet. Læs mere om KitchenOne her.

Sådan får du perfekte burgerboller
✔ Helt almindelige boller plejer at bages på olie og vand, men i mine burgerboller kommer jeg både smør, æg og mælk. Det giver en smørret og dejlig bolle med ekstra god smag.
✔ Burgerboller kan med fordel røres i en røremaskine. Jo længere tid dejen ælter, jo nemmere er det at bage bollerne ud. Har du ikke en røremaskine, skal du sørge for at ælte dejen ekstra tid i hånden.
✔ Dejen må gerne være lidt fugtig og løs. Hæld ikke alt mel i på en gang, for så kan det være, den bliver alt for fast. Begynd med 80-90 % af melet og se, hvis du har brug for yderligere.

Burgerboller

Serves: 10 stk.
Cooking Time: 4 timer

Ingredients

 • 25 g gær
 • 3 dl mælk
 • 1 spsk. sukker
 • 2 tsk. salt
 • 500-600 g hvedemel
 • 2 æg
 • 100 g blødt smør

 • Topping:
 • 1 æg
 • 2 spsk. sesamfrø

Instructions

1

Smuldr gæren i en skål.

2

Varm mælken til 37 grader. Hæld mælken over gæren og rør ud.

3

Tilsæt sukker, salt og to æg.

4

Tilsæt halvdelen af melet, og ælt dejen.

5

Tilsæt det meste af det resterende melet. Ælt dejen i 5 minutter - gerne i en røremaskine.

6

Skær smørret i mindre stykker. Skær små lommer i dejen, og kom smørret deri. Ælt sammen til en blød og glat dej - 5 minutter i røremaskine eller 10 minutter med håndkraft.

7

Lad dejen hæve i 2 timer.

8

Form 10 boller. Lad bollerne hæve overdækket på en bageplade i 1 time.

9

Pisk 1 æg sammen. Pensl bollerne, og drys med sesamfrø.

10

Bag bollerne ved 200 grader i cirka 15 minutter, eller til de har fået en gylden farve.

Notes

Det skal lyde hult, når du banker på undersiden af bollerne. Hvis bollerne har fået fin farve, men det ikke lyder hult, kan du komme et styk sølvpapir over og bage dem lidt endnu.

Forskellig slags burger:
Kyllingeburger med mangochutney og bløde løg
Fiskeburger med torsk og fennikelsalat
2x veggie-burger

Måske er det her også noget for dig?

 • Sara
  4. oktober 2017 at 11:46

  Kan man lade dejen stå fra om morgenen til om aftenen når man skal bruge dem? 🙂

  • Linn
   4. oktober 2017 at 11:52

   Jeg tænker spontant, at du burde kunne lade den koldhæve i køleskabet i løbet af dagen. Jeg ville ikke anbefale, at lade den hæve i normal temperatur en hel dag, for en dej kan jo godt “over-hæve”, og så bliver resultatet ikke lige så godt. Så hvis du vil prøve, synes jeg, du skal prøve i køleskabet 🙂

 • Signe
  22. september 2017 at 14:37

  Teddy er min bedste ven i køkkenet!

  • Linn
   22. september 2017 at 15:06

   Fedt! 🙂 Han er bestemt også blevet min bedste ven der!

 • Signe Op.
  21. september 2017 at 11:07

  Åh, jeg ønsker mig SÅ meget en Teddy! Jeg har en KitchenAid, men den ér altså mere pæn end praktisk. Konceptet holder ikke helt, når man er nødt til at stå og holde den, så den ikke danser ned fra bordet under æltning, vel? Så er den ligesom ikke tidsbesparende. Jeg må til at spare mere seriøst op!
  Og bollerne ser lækre ud! 🙂

  • Linn
   21. september 2017 at 11:09

   Nemlig! Jeg følte mig nærmest som en babysitter til min gamle maskine, for hvis man kiggede væk, var den på vej ned af køkkenbænken. Virkelig ikke optimalt 🙂

 • Kristina Krille
  21. september 2017 at 10:43

  I stedet for hvedemel, kan jeg bruge fuldkornsmel? Vil bollerne blive lige gode?

  • Linn
   21. september 2017 at 10:49

   Du ville ikke få en helt lige så luftig bolle, men det kan sagtens lade sig gøre. Måske kombinere 50/50, så den ikke bliver for tung?

 • MAja Harder
  21. september 2017 at 9:29

  Jeg har planer om at lave veggie burgers i aften for nogle veninder, og en god burgerboller opskrift var lige det sidste jeg manglede. Denne her post kom på et perfekt tidspunkt 🙂

  • Linn
   21. september 2017 at 9:30

   Fedt! Perfekt timing jo 🙂 God fornøjelse i aften!