Annonce/ Søde tilbehør

Opskrift: Brombærsyltetøj (Annonce)

Opskrift: Brombærsyltetøj | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

En egen kolonihave. Tænk hvis jeg havde sådan en. Med egne bærbuske. Og hjemmedyrkede kartofler, en smule radiser og pæne sommerblomster.

Da jeg den anden dag stod uden for Torvehallerne for at købe brombær til mit brombærsyltetøj, fantaserede jeg om lige præcis det. At kunne gå ud og plukke bær i en lille have, når jeg skal lave syltetøj og saftevand.

I min drømmeverden her jeg nemlig to ting: En altan og en kolonihave.

At flytte fra byen siger mig ingenting. Jeg elsker at gå ned på gaden, nyde duften af det lokale pizzeria. At jeg kan se op i vores lejlighed, når jeg sidder uden for baren længere nede på gaden og drikker øl. At høre byen snakke videre gennem åbne vinduer, når jeg er indenfor. Men med en baggård på samme størrelse som en skotøjsæske, drømmer jeg om en altan og kolonihave.

For et par år siden troede jeg, jeg endelig ville få det ene. Foreningen stemte for: Alle lejligheder i vores baggård skulle få altan. Lykken var total. Indtil kommunen informerede om, at lige præcis vores lejlighed var for tæt på både fortorvet og nabobygningen. Så i altan-lotteriet var vi dem, der træk nitten. Jeg fik ikke to kvadratmeter med plads til grøn oase, hvor jeg ville kunne dyrke timian og tomater. Og min misundelse viste ikke grænser, da vores naboer en efter en begyndte at pynte deres nye altaner med udemøbler, parasoller og hjemmebyggede plantekasser.

Da drøm 1 er punkteret, bruger jeg nu alle mine kræfter på at fantasere om drøm 2. Kolonihaven. Googler. Undersøger. Skal man virkelig være millionær eller vente 25 år på at få en inden for cykelafstand?

I ventetiden jubler jeg lidt over alle søde mennesker derude, der gerne deler sine haver og bærbuske. I juni var jeg i Rødovre og plukkede hyldeblomst hjemme hos Alice, som jeg kender fra Instagram. Og da jeg efterlyste ”pluk selv”-gårde på Sjælland på Instagram i juli, skrev Louise og fortalte, at hun havde rigeligt med stikkelsbær på sin busk en S-togstur væk. Jeg måtte komme forbi og dele hendes høst.

Så selv om jeg vil elske at sige, at dagens brombærsyltetøj er lavet fra bær, jeg har plukket selv, kan jeg ikke prale med det. Til gengæld kan jeg prale med, at det smager godt. Og at jeg har de sødeste Instagram-følgere, man kan forestille sig. Det er også to fine ting.

3 fif til brombærsyltetøj
✔ Jeg bruger Dansukkers syltesukker, når jeg koger syltetøj. Forskellen på almindeligt sukker og syltesukker er, at syltesukker indeholder pektin, som hjælper med at give syltetøjet en god konsistens. Det er nemt at bruge, for du behøver kun at tilsætte bær og eventuelt lidt vand.
✔ Du kan sagtens skifte brombær ud med andre af sommerens frugter eller årstidens bær. Husk blot at tilsætte lidt mere sukker, hvis du bruger sure bær eller frugter.
✔ Vil du lave dit syltetøj en smule mere ”voksent” i smagen, kan du tilsætte 1 spsk. rom eller gin, lige når det kogt færdigt. Det giver en lækker smag.

Opskrift: Brombærsyltetøj | Frk. Kræsen Opskrift: Brombærsyltetøj | Frk. Kræsen Opskrift: Brombærsyltetøj | Frk. KræsenOpskrift: Brombærsyltetøj | Frk. Kræsen

Brombærsyltetøj

Serves: Cirka 5 dl
Cooking Time: 20 minutter

Ingredients

 • 500 g brombær
 • 250 g sukker
 • 1 nip vaniljepulver
 • 1 spsk. vand

Instructions

1

Skyl dine brombær.

2

Læg i en gryde sammen med vand, Dansukker syltesukker og vaniljepulver.

3

Bring i kog, og lad simre 5-7 minutter. Rør forsigtigt rundt.

4

Fjern skummet på toppen af syltetøjet. Hæld i rene glas.

5

Opbevar i køleskab.

Andre opskrifter på syltetøj:
Syltetøj med stikkelsbær
Syltetøj med ribs og hindbær
Chia-syltetøj med jordbær og rabarber
Tyttebærsyltetøj
Solbærsyltetøj
Rabarberkompot

Måske er det her også noget for dig?

 • Marina
  7. august 2018 at 12:11

  Meget, meget smukke billeder og lige med brombær giver det god mening med syltesukker fordi de ikke indeholder meget pektin. Har til gengæld også set bloggere anbefale det til fx solbær hvor det absolut ingen mening giver.

  Selv kan jeg bedst lide mit brombærsyltetøj tyndt og med nænsomt syltede bær så de er hele. Det er nemlig så skønt til is og pandekager. Vil jeg have det tykkere bruger jeg faktisk netop syltesukker.

  Kan iøvrigt godt forstå at du længes efter en kolonihave, især når du er ude og købe brombær. De er simplethen bare absurd dyre når de skal købes. Men også bare i det hele taget. Du ville passe så fint i en kolonihave så jeg krydser fingre for dig!

  • Linn
   9. august 2018 at 16:18

   Tak! Og hvor er du sød – jeg krydser også fingre 🙂