Guide

Guide til Sveriges bedste caféer

Guide til Sveriges bedste fika-steder | Frk. Kræsen

I Sverige har vi et ord, som ikke findes andre steder. Det er et magisk ord, for det inkluderer nogle af de hyggeligste ting, jeg kender.

Det fantastiske ord er ”at fika”. At fika betyder, at man ses til kaffe, kage og hygge. De fleste arbejdspladser har ”fikapauser” i løbet af dagen, og når jeg mødes med mine venner i Malmö, tager vi tit ud på café og ”fikar” sammen.

Det hedder sig, at man skal lade skik følge eller land fly. Så derfor skal du tage på café og fika, når du besøger Sverige – det er vores bedste skik.

I den her guide har jeg samlet alle mine bedste ”fika-steder” og caféer fra Sverige. Mange af stederne har jeg selv besøgt igen og igen. Nogle af stederne har jeg besøgt sammen med Visit Sweden. De har alle sammen til fælles, at der er rigeligt med kaffe på kanden og lækre kanelbullar og kager.

Vil du have flere tip til Sverige, kan du kigge ind hos Visit Sweden. Og jeg har også guides til Malmö, Skåne, Småland, Kalmar/Västervik, Öland og Stockholm på bloggen, hvor du kan læse flere anbefalinger.

Guide til Malmö

Djäkne, Malmö
Er du til hvid indretning og minimalisme, skal du drikke din kaffe her. Djäkne er både en café og et slags kontorfælleskab. I den første del af lokalet kan du nyde en kop et eller andet, imens kreative og selvstændige arbejder og konsumerer koffein i baglokalerne.
Adresse: Djäknegatan 9, Malmö

Guide til Malmö | Frk. Kræsen

Söderberg & Sara, Malmö
Det er ikke så tit, man kommer forbi steder, der kun serverer koffein i et format: Som filterkaffe. Men sådan er det på den lille café Söderberg & Sara, der ligger i St. Knut bag Folkets Park i Malmö. Om sommeren kan du balancere din kaffe og kanelbulle på skrøbeligt søde stole ude på fortorvet. Når vejret ikke er så heldigt, må du slås om en af pladserne indenfor.
Adresse: Mäster Danielsgatan 3, Malmö

Guide til Malmö | Frk. Kræsen

Café Nr. 6, Malmö
Café Nr. 6 er en af Malmös mindste kaffebarer. Her er kun plads til nogle få personer indenfor, men når solen skinner, har de en hel have fuld af stole og solskinspladser på den anden side af gaden. Stedet er også perfekt for en kop ’to go’, når du er i den her del af byen.
Adresse: Mäster Henriksgatan 6, Malmö

Slottsträdgårdens Café, Malmö
Slottsträdgården er perfekt, hvis du vil gå en grøn tur i Malmö. Og hvis du ikke kan få nok af det grønne, kan du også drikke din kaffe og spise din frokost her. På Slottsträdgårdens Café, som har åbent fra april-september, har de noget for enhver smag (og diæter!). Her kan du både finde veganske, vegetariske, laktosefrie og glutenfrie alternativer til din kaffe.
Adresse: Slottsträdgården, Malmö

Lilla Kafferosteriet, Malmö
På Lilla Kafferosteriet rister de selv sine kaffebønner og har caféen fuld af både lækker morgenmad og søde kager. Deres kanelbullar er altid et hit, og hvis du er heldig, har de også kager efter sæson. Lyder det f.eks. ikke lækkert med en sommersnurre med friske bær og vaniljecreme?
Adresse: Baltzarsgatan 24, Malmö

Solde Kaffebar, Malmö
Solde blev nomineret som en af Sveriges bedste kaffebarer af White Guide tidligere i år, hvilket ikke er så underligt. Det lille ”hul i væggen”-agtige sted har serveret kaffe i lige så lang tid, som jeg har drukket kaffe, og som nomineringen afslører, er de stadigvæk lige så populære.
Adresse: Regementsgatan 2, Malmö

Guide til Skåne | Frk. Kræsen

LOVE Coffee Roasters, Lund
Her får du Lunds bedste kaffe. LOVE Coffee Roasters er et hyggeligt lille sted, der har styr på sin kaffe. De har lige eksperimenteret sig frem til den bedste cold brew, jeg har smagt, så kigger du forbi om sommeren, kan den virkelig anbefales.
Adresse: Klostergatan 1L, Lund

Guide til Malmø | Frk. Kræsen Guide til Malmø | Frk. Kræsen

Stk. Jakobs Stenugnsbageri, Lund & Malmö
Hver gang jeg er i Lund eller Malmö og får lyst til en kanelbulle, kigger jeg forbi Stk. Jakobs Stenugnsbageri. I Lund ligger det midt inde i byen, og i Malmö kan du finde caféen i bydelen Slottsstaden. De har meget mere end ”kun” kanelbullar på kagekortet, men fordi de serverer Skånes bedste af den slags, er det alligevel altid det, jeg vælger.
Adresse: Skvadronsgatan 16 i Malmö og Klostergatan 9 i Lund

Café Botan, Lund
Hvem kan ikke lide at drikke sin kaffe i en have fuld af blomster? Jeg er i hvert fald fan af den slags! Café Botan har åbent hele sommeren og ligger midt i Lunds Botaniska Have. Her er både siddepladser ved siden af en lille sø med ænder og i et hav af lyserøde og gule blomster.
Adresse: Östra Vallgatan 20, Lund

Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Koppi (Helsingborg)
Jeg havde hørt om Koppi mange gange, inden jeg fik mulighed at kigge forbi for første gang. De er kendt over hele Sverige for deres gode kaffe – og den slags er jo vigtig, hvis man vil have en god fika. Deres kaffe er lige så god, som rygtet siger. At lokalerne også er hyggelige og betjeningen fantastisk, er selvfølgelig en stor bonus!
Adresse: Koppi, Norra Storgatan 16

Guide til Skåne | Frk. KræsenGuide til Skåne | Frk. Kræsen

Ellens Café i Ransvik, Mölle
At drikke en kop kaffe foran pejsen på Ellens Café i Ransvik er nok det tætteste på at være med i en Wes Anderson-film, jeg nogensinde kommer. Ellens Café er old school på den hyggelige og nostalgiske måde. Og med sin placering på klipperne lige ude ved vandet kan de både prale med Skånes bedste udsigt og en egen badeplads.
Adresse: Italienska vägen, Mölle

Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Sötnosens Korvcafé, Kristianstad
Hovedpunktet på Sötnosens menukort er korv, som navnet måske afslører. Men de to ejere serverer ikke kun pølse (korv = pølse). Her kan du også smage forskellige kager og kigge rundt blandt skånske delikatesser. Jeg foreslår, at du først spiser frokost og så bliver til kaffe og kage.
Adresse: Karstavägen 77, Kristianstad

Guide til Skåne | Frk. KræsenGuide til Skåne | Frk. Kræsen

Åbergs Trädgård & Café, Ystad
Det her sted er både en havebutik med ferskentræer, gulerødder og blomster i alle regnbuens farver og en hyggelig café. I et hjørne af haven dyrker de grøntsager, som du kan smage i diverse salater og sandwichs i caféen. Er du mere til et sødt tilbehør til kaffen, kan du også finde det.
Adresse: Karlshemsvägen 37, Ystad

Guide til Småland i Sverige | Frk. KræsenGuide til Småland i Sverige | Frk. Kræsen

Carl von Linnés Råshult, Råshult uden for Älmhult
Har du nogensinde smagt svensk ostkaka? Eller smålandsk, for at være endnu mere geografisk præcis? På caféen, der ligger lige ved siden af den kendte svenske botaniker Carl von Linnés gamle køkkenhave, har de blandt andet ostkaka på menuen. Den serveres med syltetøj og flødeskum. Køb en portion, og spis sammen med en kop kaffe i haven.
Adresse: Råshult 78, Diö

Guide til Småland i Sverige | Frk. Kræsen Guide til Småland i Sverige | Frk. Kræsen

Gräddhyllans Lantcafé, Markaryd
Midt ude i skoven i en rød ødegård ligger Gräddhyllans Lantcafé. Er der solskin, kan du tage plads i den grønne have. Når vejret ikke helt er på top, er der også rigeligt med siddepladser indenfor. Gräddhyllans Lantcafé har masser af forskellige svenske kager. Er du i tvivl om, hvad du skal smage, kan jeg anbefale et stykke svensk kladdkaka.
Adresse: Ryd 4355, Markaryd

Guide til Småland i Sverige | Frk. Kræsen

PM Bröd & Sovel, Växjö
Man får næsten lidt New Yorker-vibes, når man går ned af trappen til PM Bröd & Sovel i Växjö. Her bager de Växjös bedste brød og croissanter, som du kan nyde ved små marmorborde.
Adresse: Norrgatan 23, Växjö

Guide til Småland i Sverige | Frk. Kræsen

Kafé de Luxe, Växjö
På Växjös måske mest populære café kan de lidt af det hele. Her serverer de nemlig både kager, kaffe, frokost og diverse drinks, når solen er gået ned. Det hele sker i gamle lokaler med røde genbrugsmøbler og tændte stearinlys, så det er skruet helt op for stemning og personlighed.
Adresse: Sandgärdsgatan 17-19, Växjö

Guide til Øland | Frk. Kræsen

Kaffestugan i Böda, Öland
Lige inden du drejer af mod Böda Strand (en af Ölands fineste strande) ligger Kaffestugan i Böda. Her har de både hjemmebagt brød, kager og is, som de selv laver. Et perfekt stop på vejen, hvis du vil ”fika”, inden du tager på strandtur.
Adresse: Landsvägen Böda 48, Löttorp

Guide til Øland | Frk. Kræsen Guide til Øland | Frk. Kræsen

Gårdby Lanthandel, Öland
Er du til raw-cakes og vilde kageoplevelser, kommer du til at elske Gårdby Lanthandel. Som med alt på Öland må du hoppe i bilen (eller på cyklen) for at komme hertil, men det er uden tvivl rejsen værd. Indenfor ligger både deres café og butik, hvor du kan købe alt fra retro pastil-æsker til små økologiske snacks. Om sommeren kan du spise dine kagefund ude i deres smukke have.
Adresse: Blomkvists väg 14, Färjestaden

Guide til Kalmar | Frk. KræsenGuide til Kalmar | Frk. Kræsen

Kullzenska Café, Kalmar
Dengang, jeg boede i Kalmar, synes mine venner og jeg, at det var højden af luksus at tage på Kullzenska og bruge vores sidste SU på kaffe og kage. Ved første kig kan Kullzenska se ret lille ud, men de bedstemor-møblerede værelser fortsætter længere og længere ind, så du behøver ikke være nervøs over at ikke finde et ledigt bord.
Adresse: Kaggensgatan 26, Kalmar

Guide til Kalmar | Frk. Kræsen Guide til Kalmar | Frk. Kræsen

Krusentiernska gården, Kalmar
Jeg nåede at bo i Kalmar i over et år, inden jeg opdagede Krusentiernska gården. Den lille café med den store have er gemt væk bag et højt, rødt stakit, men når man finder åbningen ind (som i virkeligheden er ret nem at finde, når man ved, hvor man skal lede), åbner sig den fineste have op. Selv om her kan være mange mennesker på varme dage, er haven så stor, at du sagtens kan sidde lidt privat alligevel.
Adresse: Stora Dammgatan 9, Kalmar

Guide til Västervik | Frk. Kræsen Guide til Västervik | Frk. Kræsen

Lofta Café, uden for Västervik
Det plejede at være en skole, men nu er det blevet til en lille café. Det er et ægtepar, der har overtaget bygningen, efter at mandens passion for at reparere gamle espressomaskiner blev til mere end bare en hobby. Nu serverer de kager og kaffe både inde i skolebygningen og ude i hængekøje udenfor.
Adresse: Lofta gamla skola, Gamleby

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Mosebacke Café, Stockholm
På toppen af Södermalm, på Mosebacke Torg, ligger en lille café. Faktisk ligner det mere en kiosk, hyggeligt placeret i midten af det grønne torv. I sommermånederne serverer det lille sted kaffe, kanelbullar og andre små snacks. Hver gang jeg er på sommerbesøg i Stockholm, prøver jeg at nå forbi, for en ”fika”-pause her er noget helt specielt.
Adresse: Mosebacke Torg 6, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Fabrique, Stockholm
Det er næppe nogen hemmelighed, at Fabrique laver nogle af Stockholms bedste kanelbullar. De fleste af deres bagerier har ikke nogle siddepladser (men en kanelbulle ’to go’ er jo også altid en god idé), men der er et par enkelte steder, hvor du godt kan blive og nyde din kaffe.
Adresse: Rosenlundsgatan 28, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Kaffebar, Stockholm
Kaffebar kombinerer tre af mine yndlingsting: Södermalm (min yndlings-bydel i Stockholm), god kaffe og fantastisk ”people watching”. I den her bydel hænger alle hipsters ud, så det er bare at købe en kaffe og finde en siddeplads, og så begynder showet.
Adresse: Hornsgatan 78, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

DROP Coffee, Stockholm
Går du mere op i kaffen end det søde tilbehør, skal du kigge forbi DROP. Her nørder de nemlig kaffe på højt niveau og snakker gerne om både bønner og ristning med dig.
Adresse: Wollmar Yxkullsgatan 10, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Café Pascal, Stockholm
Så snart du har taget et skridt inden for døren på Pascal, føles det, som om du er trådt ind i et boligmagasin. Men på den gode måde! Jeg tror, det er svært at finde en mere instagram-venlig café end den her. Og når både kaffen og kanelbullerne smager udmærket, findes der jo heller ikke nogen grund til at gå videre.
Adresse: Norrtullsgatan 4, Stockholm

Vetekatten, Stockholm
Vetekatten er et af de steder, jeg har besøgt siden jeg var barn. En gammeldags lille café midt i Stockholm, hvor både gymnasiepiger og gamle damer drikker sin eftermiddagskaffe.
Adresse: Kungsgatan 55, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Rosendals Trädgårdscafé, Stockholm
Den første del af Djurgården i Stockholm er fuld af turister. Turister, der besøger tivoli (Gröna Lund), turister, der hygger i zoologisk have (Skansen), og turister, der nysgerrigt beundrer Vasa-skibet, der sank til bunden af havet alt for hurtigt (Vasa-museet). Fortsætter du længere ud på Djurgården, finder du Rosendals Trädgårdscafé. Jeg elsker Rosendals. Om sommeren kan du låne en saks og plukke og købe din egen buket blomster med, inden du køber en økologisk kage, som du spiser midt i haven eller i et af deres drivhuse.
Adresse: Rosendal Trädgård, Djurgården, Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Gamla Orangeriet, Stockholm
Hvem vil ikke spise lækre bagværk i et pænt drivhus i en botanisk have? Det her sted er et af Stockholms smukkeste, så hvis du har lidt ekstra tid i byen, synes jeg, du skal tage på udflugt.
Adresse: Gustafsborgsvägen 4, Stockholm


Måske er det her også noget for dig?

 • Florence Uguccioni
  8. september 2017 at 9:43

  Bonjour , fick lust att cykla runt i Sverige o smaka alla dessa kanelbullar som jag så förtvivlat saknar i Paris min hemstad sen 1975 …. efter 3 underbara år i Köbenhavn , har du möjligtvis en blog om Paris i en byrålåda ???
  Tack för en dejlig fika tur
  Florence

  • Linn
   8. september 2017 at 10:39

   Hvor dejligt at høre, at du kan lide min guide! Jeg har desværre ikke nogen blog om Paris (og mon ikke du kender de gode steder bedre, end jeg gør efter så mange år der?), men jeg har en minimal guide med nogle hyggelige steder. Måske kan du få lidt inspiration der, hvis du ikke allerede kender alle stederne? Du finder den her: https://www.frokenkraesen.com/guide-til-paris/