Guide

Guide til Stockholm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

“Stockholm i mitt hjärta,
låt mig besjunga dig nu,
åldrad i ungdomlig grönska,
öarnas stad, det är du!

Av städer jag känner i världen
är du den stad som fått allt.
Genom Mälarens kärlek till havet
en blandning av sött och salt.”

Sådan synger man i en klassisk gammel svensk sang. Hver gang jeg været på tur til Stockholm, er jeg klar til at give sangen ret, for Stockholm er noget helt specielt. Byen ligger spredt ud på mange små øer, lige hvor havet møder Mälaren, en af Sveriges største søer. En smukkere sommer-by må man kigge langt efter!

Mit yndlingsområde i Stockholm hedder Södermalm, og man kan måske sige, at det er som en blanding af Nørrebro og Vesterbro i København. Det er ungt, lidt hipster, farverigt og slet ikke lige så fuldt af turister som mange andre dele af byen.

Jeg har været i Stockholm mange gange. De sidste år har jeg har haft mit kamera med for at dokumentere mine yndlingssteder. Så her kommer en guide til Stockholm med alle mine yndlingssteder. Nogle af dem har jeg lige besøgt, og nogle besøgte jeg for et par år siden. De fleste ligger på Södermalm, men der er også nogle i andre dele af byen.

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Mosebacke Café
Det her charmerende lille café har kun åbent om sommeren. Det er ejerne til møbelforretningen på gaden ved siden af som ejer caféen, og møblerne som du sidder i og på, kan du købe over ved dem. Her kan du få lækre kardemommesnegler og kaffe. Min mor og far er lige så vilde med stedet som jeg er, så vi plejer altid at kigge forbi, når vi er på sommerbesøg i Stockholm.
Adresse: Mosebacke Torg 6, Södermalm

<img class="aligncenter size-full wp-image-8497" src="https://www.frokenkraesen.com/wp-content/uploads/2013/08/frokenkraesen-guide-til-stockholm-sodermalm-mosebacke-cafe1-1.jpg" alt="Guide til Stockholm | Frk. Kræsen" width="1000" height="669" /><img class="aligncenter size-full wp-image-8497" src="https://www.frokenkraesen.com/wp-content/uploads/2013/08/frokenkraesen-guide-til-stockholm-sodermalm-mosebacke-cafe1-1.jpg" alt="Guide til Stockholm | Frk. Kræsen" width="1000" height="669" />

Urban Deli
Jeg er vild med Urban Deli. Boede jeg i Stockholm, ville det nok være et af mine stamsteder, for det kan noget helt specielt. Det er både en restaurant og et lille supermarked. Alt de sælger er enten økologisk eller super fresh, og det er meget charmerende at vide, at du kan gå over og købe en ekstra kanelsnegle med hjem, efter at du har drukket kaffe, hvis du var vild med den. Her serverer de kaffe, morgenmad, brunch, frokost og aftensmad.
Adresse: Nytorget 4, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Fabrique
Fabrique bager Stockholms bedste kanelsnegle og kardemommesnegle. De fleste af deres små steder har ikke nogle siddepladser, men køb en kaffe og kanelsnegle ’to go’ og find en park. Vil du sidde ned, kan du vælge deres café på Rosenlundsgatan.
Adresse: Over det hele – men de har nok flest siddepladser på Rosenlundsgatan 28 på Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Il Caffé
På Il Caffé nyder min mor og jeg stempelkandekaffe, kardemommesmag og solskin på hyggelige bænke udenfor. Det her er et perfekt sted at hænge ud, hvis du vil blive siddende og snakke i lidt tid. Deres kanelsnegle kommer fra Fabrique, så de er virkelig gode.
Adresse: Södermannagatan 23, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Blooms Bageri
På en gåtur på Södermalm fandt vi en gang Blooms Bageri, et lille café som minder mig om Berlin. Jeg bestiller en “italiensk salat” med mozzarella, oliven og lidt andet, og får en med melon, feta og radiser. Pyt med at den er helt gal – for det smager fantastisk. Det er de toasts som min mor og far får også, så det her er et sted jeg gerne anbefaler.
Adresse: Sankt Paulsgatan 24, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Kaffebar
Den her fine kaffebar ligger på et lille torv og minder lidt om noget fra et andet land. Her sidder folk og spiser morgenmad, kanelsnegler og drikker latte, kigger på dem som går forbi og tager det stille og roligt. Kanelsneglerne er, som på de fleste sted i Stockholm, rigtigt gode.
Adresse: Hornsgatan 78, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

DROP Coffee
Et ret stort og nørdet kaffested. Her ved de, hvad de laver, så hvis kaffe er mere end bare koffein for dig, skal det her stå på ”to visit”-listen.
Adresse: Wollmar Yxkullsgatan 10, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Café Pascal
Da jeg går ind på Pascal føler jeg lidt, at jeg er gået ind i et boligmagasin – men på den gode måde. Her er så fint, uanset hvis man sætter sig uden for på fortorvet eller indenfor. Kaffen er lækker, og her er både gode alternativ til morgenmad, frokost og den lækkersultne.
Adresse: Norrtullsgatan 4, Vasastan

Vetekatten
Gennem åren har jeg drukket kaffe på Vetekatten mange gange. Det er et hyggeligt café midt inde i byen, som minder om de gammeldags steder og konditorier. Her kan du få alle mulige lækre kager og søde sager. Det er lidt svært at beskrive, hvorfor det er et så fint sted – men det er det altså. Er du i den her del af byen og er på jagt efter “fika”, er det her stedet du skal besøge!
Adresse: Kungsgatan 55, Norrmalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Falafelbaren
Falafelbaren serverer den slags falafel, som jeg ønsker, jeg kunne få på Nørrebro. Den ellers kedelige icebergsalat er erstattet med sprød kål, syltede grøntsager og bagt aubergine. Alting smager lidt bedre, end det plejer – hvilket måske ikke er så underligt, når prisen er næsten dobbelt så høj som derhjemme. Men det her er ikke falafel, du spiser på vej hjem fra byen fredag aften – det her er falafel, der passer perfekt som frokost hvilken som helst dag.
Adresse: Hornsgatan 39B, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Dim Sum 58
Hvis du kan bære over med sur betjening, får du fantastiske dumplings til næsten inge penge på Dim Sum 58. Vi købte 10 blandede dumplings og tog med til en park fem minutter væk. Du kan også sidde her og spise, men det er ganske lille. Er du i tvivl om hvad du skal bestille, så kan jeg anbefale dem med rejer!
Adresse: Renstiernas gata 23, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Delikatessen Bistro Bar
”Det her er Stockholms mest romantiske sted” skrev en af mine svenske yndlingsbloggere om Delikatessen Bistro Bar. Jeg er enig. Om sommeren er restaurant-delen her lukket, og den lidt længere menu er erstattet af en kort sommermenu, som man både kan spise ude på fortorvet og i baren. Der er grillet entrecote, friterede nye kartofler, hummus og grillede grøntsager sammen med lækre cocktails. Bartenderen virker til at være Stockholms mest service-minded mand og giver os en lille anekdote til hver drink, samtidigt som han sikrer at der hele tiden er fantastisk stemning.
Adresse: Krukmakargatan 22, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen
Omnipollos Hatt
Tag en hyggelig og lokal ølbar og indsæt en pizzaovn i hjørnet, så har du Omnipollos Hatt. Her hænger de lokale og drikker øl, imens de deler en pizza eller to. Der findes ikke nogle bestik, alt du får er en pizza og en slicer, så du må spise hele herligheden med hænderne. Øllen er god, stemningen skøn og pizzaen anderledes og lækker. Vi prøver en med entrecote og kimchi og bliver glædeligt overraskede.
Adresse: Hökens gata 1A, Södermalm

19 glas
Da jeg var i Stockholm i december for nogle år siden, tog jeg til 19 glas med min vin-ven Petter. Vi brugte en kold aften med at smage lækre vin. Stedet ligger i Gamla Stan og er ret fancy. Det er hyggeligt, og de ved, hvad de laver, men er også ganske dyrt.
Adresse: Stora Nygatan 19, Gamla Stan

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Trädgården
Velkommen til mini-Distortion! Den her klub ligger under en stor bro og spiller musik natten lang hele sommeren. Her kan du danse, drikke øl og kigge på smukke mennesker. Det koster lidt at komme ind, og kommer du efter klokken 22 er der laaaang kø, så husk at ikke være for sent på den. Er der solskin i Stockholm byder det her sted på byens absolut fedeste fest. (Du skal være 21 år for at komme ind – de tjekker ID.)
Adresse: Hammarby Slussväg 2, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Keramikerna
På gåtur gennem Söders gader stopper vi foran Kermaikernas vindue. Der er fuldt af flotte tallerkener, skåle og anden keramik. Det er lidt for dyrt for mig (og jeg har ikke plads i mine skab), men det er god inspiration til køkkenet.
Adresse: Åsögatan 159, Södermalm

Papercut
Er du til bøger, magasin og litteratur, så skal du altså en smut forbi Papercut. Det er måske Stockholms mest omtalte boghandel, og her findes lidt af hvert. Masser af forskellige magasiner, pæne bøger, gode bøger og anderledes ting.
Adresse: Krukmakargatan 24-26, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Beyond Retro
Det her må være en af Stockholms største og mest pyntede vintage-butikker. Her findes alt det gamle tøj, du nogensinde har drømt om.
Adresse: Brännkyrkagatan 82, Södermalm

Fotografiska
Mit yndlingsmuseum i Stockholm er Fotografiska. Der er altid spændende udstillinger med dygtige og interessante fotografer.
Adresse: Stadsgården 22, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Djurgården
Stockholm og vand hænger altid sammen. Der er broer og øer og vand over det hele. Vil man ikke så langt, kan man bare tage båden over til Djurgården. Det er der Vasa, Junibacken, Tivoli, Skansen og masser af andre populære seværdigheder ligger. Man behøver ikke gå ind alle steder (så bliver det virkelig dyrt – og turistet!), men at tage picnic med og gå en tur derude er meget hyggeligt.

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Rosendals Trädgårdscafé
Når du alligevel er på Djurgården, synes jeg, du skal tage på tur til Rosendal. Her ligger både en have, en planteskole og et café – alle tre lige dejlige. Haven har masser af pladser, så uanset hvor mange der kommer forbi for at drikke kaffe eller spise frokost, er der plads til nogle til. Du køber et eller andet øko-lækkert i deres café, og finder et bord et sted du synes er hyggeligt.
Adresse: Rosendal Trädgård, Djurgården (længst ud på Djurgården, du kan enten gå eller tage sporvogn)

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Tackel & Tåg
Gemt væk bag Gröna Lund Tivoli, ligger Tackel & Tåg. Det er både et lille retro-café og en lille butik for dem der sejler. Uanset hvis du kommer for at besøge caféen eller butikken, finder du det kun, hvis du ved, hvor du skal kigge. Caféen er simpelthen så old school og fin, og passer også rigtigt godt at besøge en dag, hvor du skal sidde indenfor, for indretningen er så flot. Uanset hvad er det et godt sted at drikke kaffe og spise kage, når du er på Djurgården.
Adresse: Beckholmsvägen 14, Djurgården

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Fjäderholmarna
At tage båden ud til øen Fjäderholmarna koster 130 kroner og tager omkring 30 minutter. Fjäderholmarna er en lille ø – at gå fra den ene siden til den anden tager nok kun fem minutter. Men selvom øen er så lille er det rejsen værd. Gå en tur rundt øen, kigge i de små butikker, spis på en af de små restauranger eller tag picnickurven med. Er det solskin er det en god idé at finde en plads på klipperne – så husk badetøj, et tæppe og lidt solcreme!
Adresse: Fjäderholmarna (der går båd fra Nybrokajen og Slussen)

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Bergianska Trädgården og Gamla Orangeriet
Jeg elsker en god botanisk have, og Bergianska Trädgården er bestemt ikke nogen undtagelse. Her kan du gå på tur udenfor og kigge på blomster og flot natur. Betaler du 80 kroner, kommer du ind i drivhusene, hvor man både kan beundre eksotiske planter og drikke kaffe. Hvis du vil have mere end bare kaffe, har den større café Gamla Orangeriet både kager, sandwich og mindre retter. Det ligger i et gammelt drivhus, der er lavet helt om til café og er måske det fineste sted, jeg længe har set.
Adresse: Gustafsborgsvägen 4 (der går metro/tunnelbana herud – det tager cirka 10 minutter fra Centralstationen)

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Ivar Los Park
Køber du din kaffe og kanelbulle ’to go’, skal du tage den med til Ivar Los Park. Den er gemt væk en smule, men det er alt arbejde værd at finde den. Her har du nemlig Stockholms smukkeste udsigt.
Adresse: Bastugatan 26, Södermalm

Guide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. KræsenGuide til Stockholm | Frk. Kræsen

Långholmen Strand
At Stockholm er fuldt af vand betyder også, at byen er fuld af små strande og steder at bade – midt i byen. Mit yndlingssted er Långholmen Strand, på den lille ø Långholmen (tag metro til Hornstull). Stranden er kun 50 meter lang, men vandet er virkelig klart og fint og stedet er skønt. Googler du, kan du finde masser af strande á la den her rundt omkring, så er det en varm dag i byen er mulighederne mange.

Guide til Stockholm | Frk. Kræsen

Hvor skal man bo?
Jeg bor tit på AirBnb i Stockholm. Hvis du vil være tæt på mine yndlingssteder, skal du finde et AirBnb tæt på metro-stoppet Medborgarplatsen på Södermalm.

Hvordan kommer man frem og tilbage til lufthavnen?
De fleste flyver til Arlanda, når de skal til Stockholm. Fra Arlanda kan du tage Flygbussarna ind til Centralstationen – Stockholms hovedbanegård. Det tager cirka 50 minutter og koster omkring 120 kroner. Du kan også tage toget Arlanda Express. Det går mellem Arlanda og Centralstationen, tager cirka 20 minutter og koster cirka 240 kroner.

PS.
Den her guide har jeg opdateret igen og igen efter at have besøgt Stockholm i 2014, 2015 og 2017. Hvis der er noget sted, der har lukket siden mit besøg, beklager jeg, at du er gået forgæves!

Måske er det her også noget for dig?

 • Jens
  25. september 2017 at 0:53

  Er det Sødermalm det bedste sted at bo?

  mvh
  Jens

  • Linn
   26. september 2017 at 9:07

   Det synes jeg, det er – for alle mine yndlingssteder ligger der. Men jeg tror, det afhænger lidt af hvilken slags tur, du gerne vil på. Hvis du er meget til de klassiske turistattraktioner i Stockholm, kan det godt være, du vil finde et sted i en af de mere “turistede” bydeler. Når det så er sagt, er Stockholm jo ikke større end f.eks. København, så du kan nemt komme rundt på både gåben og metro.

 • Nanna
  15. marts 2015 at 9:56

  Juhuuuu. Så dejligt med nogle tips til Stockholm, da jeg skal besøge byen for første gang til påske 🙂 Har du evt tips til billig overnatning? 🙂

  • Linn
   18. marts 2015 at 21:02

   Dejligt, håber at det bliver en god tur! Jeg tror at AirBnb er mit bedste bud – find et værelse på Södermalm 🙂

 • Michaela
  14. august 2014 at 14:48

  Tak for gode tips. Mosebacke Cafe så var fin og en lille oase midt i byen

  • Linn
   15. august 2014 at 9:01

   Varsågod 🙂 Og helt enig – Mosebacke kan noget helt specielt!

 • Julie Karla
  15. juli 2014 at 4:25

  Ih havde jeg dog bare læst din guide, inden jeg tog afsted til Stockholm sidst Linn! Hvor ser det skønt ud. Jeg var dog på Blooms Bageri et par gange! Super hyggeligt : )

  • Linn
   15. juli 2014 at 10:10

   Ja, Blooms er rigtigt fint. Håber du ellers havde en skøn tur! 🙂

 • calmlund
  14. juli 2014 at 8:19

  Uha skal derop her i uge 30 – så skal da helt sikkert have denne her guide med.

  • Linn
   15. juli 2014 at 10:10

   Juhu, god tur! 🙂

 • Marian N. Larsen
  13. august 2013 at 8:15

  jeg skal virkelig, virkelig snart til Stockholm igen. Måske bare for at besøge Saltå Kvårn og shoppe lækkerier. Jeg er VILD med byen….

  • Linn
   13. august 2013 at 16:36

   Der er helt sikkert virkelig skønt, og Saltå Kvarn er bare et rigtigt godt sted. Jeg ønsker, de fandtes i København!

 • Piskeriset
  7. august 2013 at 17:37

  Dette indlæg er fluks tilføjet mine rejse-bookmarks – tak for tips 🙂

  • Linn
   13. august 2013 at 16:36

   Varsågod 🙂

 • Mette
  6. august 2013 at 11:38

  Hej Linn,
  Det ser ud til, du nyder denne skønne Stockholm.
  Ærgerligt, du slet ikke fik taget nogle billeder på Fotografiska. Det er sådan et skønt sted og Newton-udstillingen skulle være fantastisk!
  Jeg er fuldstændig på linje mht Urban Deli. Det er et skønt sted. Jeg glæder mig til Meyer åbner i Lyngby. Måske kommer det til at ligne lidt?!
  Jeg er også spændt på din konklusion vedr. Fabriques kanelbullar. Hvordan synes DU, de er? Du er jo nærmest en ekspert 🙂
  Kh, Mette

  PS Lidt mere info om Fotografiska: http://www.martinkaufmann.dk/2011/04/fotografiska-stockholmsweden/

  • Linn
   6. august 2013 at 18:07

   Du kan tro at jeg havde nogle gode dage 🙂

   Er også lidt ærgerlig at jeg ikke tog billeder på Fotografiska. Jeg glemte det simpelthen, fordi jeg blev så vild med alt jeg så. Ganske typisk.

   Lad os krydse fingre for at Meyer i Lyngby måske kan blive lidt Urban Deli-agtigt, selvom jeg synes Lyngby er… langt væk. Men nu skal jeg ikke gå og blive negativ med en gang – jeg håber det bliver fedt.

   Haha… Jeg spiste kun af Fabriques kardemommabullar og ikke dem med kanel, og de var simpelthen SÅ gode. Lige tilpas meget smag, og ikke for tørre. Hvad synes du om dem?

   kh.

  • Mette
   8. august 2013 at 8:07

   Kære Linn,

   Jeg kender godt det med at blive grebet af stemningen og "give sig selv fri." Det skal man altså også have lov til en gang imellem.

   Lyngby er trods alt lidt tættere på end Stockholm 🙂

   Jeg synes Fabriques bullar er fantastiske. Særligt dem med blåbær!!

   Kh, Mette

 • Anna-Nathalie
  6. august 2013 at 5:44

  Har aldrig været i Stockholm, men vil virkelig gerne! Sverige er jo skøn 🙂
  Hvilket kamera bruger du forresten? 🙂

  • Linn
   6. august 2013 at 6:56

   God indstilling – Sverige er skøn! 🙂

   Jeg bruger et Nikon D3000, med et fast objektiv på 35 mm.