Annonce/ Guide

Guide til Öland i Sverige

Guide til Öland i Sverige | Frk. KræsenGuide til Öland i Sverige | Frk. KræsenGuide til Öland i Sverige | Frk. KræsenGuide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Da jeg var på tur med VisitSweden for et par uger siden, var jeg ikke kun på besøg i Kalmar og Västervik. Vi var også på Öland – den fineste ø uden for Smålands østkyst. Öland ligner Langeland i formen. Der går en bro for biler fra Kalmar til Öland, så den nemmest måde at komme derhenne, er at enten køre bil eller tage en bus fra Kalmar og så evt. leje cykler, når du er fremme på øen.

Öland er fuld af smuk natur, forskellige slags strande, lokalproduceret og økologisk mad og hyggelige små steder. Her er nogle af mine favoritsteder.

Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Isgärde Ølandshvede
Man kan vel næsten ikke tage til Öland uden at købe ølandshvede med hjem? I følge de lokale finder du den bedste af slagsen på en gård i Isgärde. Hvis du forventer et stort show med tilhørende butik, bliver du skuffet. Her er et hul i væggen. I et skab står poser med mel, og du betaler gennem at lægge 80 svenske kroner i skabet og tage en pose.
Adresse: Isgärde, Öland (ligger cirka 10 minutter bilkørsel nord for Färjestaden – hold udkig efter “Isgärde”-skiltet, det er lidt svært at finde)

Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Evas Kroppkakor
Kroppkakor er Ölands regionale ret, så jeg synes, du skal prøve det, hvis du tager på besøg. Det mest kendte sted er Evas Kroppkakor. Kroppkakor er krydret bacon pakket ind i en bolle af revne kartofler, som man koger. Det serveres med kold fløde og tyttebærsyltetøj. Det er meget specielt og måske ikke min yndlingsret, men det er virkelig sjov at prøve.
Adresse: Hagslättsvägen 14, Köpingsvik

Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Kaffestugan i Böda
En af Ölands smukkeste strande ligger i Böda Sand, lige ved siden af Böda. Hvis du vil drikke kaffe og spise is, inden du tager videre til stranden, er det her et godt sted. De bager lækre boller og laver selv sin is.
Adresse: Kaffestugan i Böda ligger på Landsvägen Böda 48, Löttorp

Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Böda Sand
Vil du hænge ud på stranden, sole og bade er Böda Sand det rigtige sted. Da vi var her i starten af juni var vi nærmest alene på stranden, men når det er bedre vejr er her pakket med mennesker. Heldigvis er stranden lang, så der er plads til mange.
Adresse: Böda Sand

Guide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Vestre Öland
Hvis Böda Sand er kilometerlange strande, er den vestre siden af øen noget helt andet. Naturen her er fantastisk. Kør f. eks. til Sandvik og følg vejen nord helt ude ved vandet, til du kommer til Alvedsjö.
Adresse: Sandvik

Guide til Öland i Sverige | Frk. KræsenGuide til Öland i Sverige | Frk. Kræsen

Gårdby Lanthandel
Hvis du er vild med lokalproducerede råvarer og økologi, burde du også være vild med Öland. Her er nemlig virkelig mange steder med lige præcis det. Et af dem er Gårdby Lanthandel. Det ligger midt på øen, i en by som du skal køre efter, for det er ikke en adresse, man bare lige kommer forbi. Men kør endelig efter det! Her er masser af lokalproducerede specialiteter og økologi. Der er også en fin café, som har raw-kager og alt muligt andet, som du kan nyde i deres kæmpe baghave.
Adresse: Blomkvists väg 14, Färjestaden

 

Tak til VisitSweden for samarbejdet

Vil du have flere anbefalinger til Öland, kan du kigge ind på VisitSweden.

Måske er det her også noget for dig?

 • Amalie Poulsen
  4. maj 2018 at 11:00

  Hej Linn. Jeg vil gerne se din videoguide til Öland, som du linker til nederst. Men måske er videoen blevet flyttet? Jeg kan i hvert fald ikke finde den via det link.
  Håber på at få lidt gode ideer til sommerens campingferie i Sverige 🙂
  Kh Amalie

 • Anonym
  11. august 2015 at 22:51

  Hej Linn,

  Nästa gång du besöker Öland kan du bo på Isgärde gård och träffa bonden Susanne Eriksdotter som driver hela gården ensam. Hon odlar inte bara ekologisk/KRAVmärkt Ölandsvete, utan även KRAV-märkt råg och föder upp hästar. Läs på facebook Isgärde Kvarn och Susanne Eriksdotter. Välkommen tillbaka!

 • Emilie // Valbylille
  13. juli 2015 at 11:36

  Som barn tilbragte jeg en hel uge på Gotland med at surmule over, at feriedestinationen ikke var Öland, hvor der var sommerland, og hvor Gotlands konstante regnvejr helt sikkert ikke kunne finde hen. Nu vil jeg igen til Öland, men denne gang er det for at spise sære egnsretter og få sand mellem tæerne 🙂

  • Linn
   13. juli 2015 at 15:48

   Haha, hvor er du sød! Jeg har stadigvæk ikke været på Gotland, så der vil jeg helt vildt gerne på besøg. Det må blive næste sommer – og så må du tage til Öland der 🙂