Guide

Guide til Skåne i Sverige

Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Jeg er opvokset midt i Skåne (kan du forstå svenske dialekter, er du aldrig i tvivl, hvor jeg kommer fra, når jeg taler svensk!). Da jeg voksede op, fandtes der hvert år et sommertilbud hos Skånetrafiken, det sydsvenske svar på DSB. For 450 svenske kroner kunne man køre i tog og bus non-stop hele sommeren. Et toppentilbud ifølge mig og mine venner, så vi brugte vores sommerferier på at køre frem og tilbage i de skånske pågatågen. Drak kaffe i Lund, gik en tur i Hässleholm, tog på stranden udenfor Ystad.

Da VisitSweden spurgte, om jeg ville dele nogle af mine skånske yndlingssteder i en guide til Skåne, var jeg slet ikke i tvivl. For Skåne er jo faktisk lige om hjørnet og fuld af fest og farve. Eller – som den her guide måske viser – fuld af kanelbuller og små, søde steder på landet.

Den her guide til Skåne er lavet i samarbejde med VisitSweden. Nogle af stederne i guiden har jeg besøgt sammen med dem, andre er egne yndlingssteder i Skåne, som jeg har besøgt mange gange selv. Alle stederne har det til fælles, at jeg synes, de er hyggelige og værd et besøg (eller to!). Vil du læse mere om Skåne, kan du kigge ind på Visit Swedens website.

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

LOVE Coffee Roasters (Lund)
Første gang, jeg besøgte LOVE Coffee Roasters, undrede jeg mig over, hvorfor jeg ikke havde brugt alle mine eftermiddage i gymnasiet-tiden her. Jeg læste tre år i Lund, så hvis der er nogen by, hvor jeg har hængt ud på caféer, er det den her. Efter en snak med ejeren fandt jeg ud af, at kaffebaren kun været her i tre år – og så det jo er ikke så underligt, at den 17-årige Linn aldrig fandt den.

Er du på jagt efter ægte kaffenørderi og lyst-ristede bønner, er det her stedet for dig. Kommer du forbi en varm sommerdag, skal du teste deres koldbryg – det er den bedste, jeg har smagt!
Adresse: LOVE Coffee Roasters, Klostergatan 1L, Lund

Guide til Skåne | Frk. Kræsen

St: Jacobs Stenugnsbageri (Lund)
Når jeg besøger Lund, så besøger jeg også St: Jacobs Stenugnsbageri for at fika. Deres hjemmebagte kanel- og kardemommebullar er de bedste, man kan få i Lund, så det er ikke så underligt, at her altid er proppet med folk. Er du heldig, kan du snuppe pladsen i vinduet, så du kan kigge ud i den gamle gade, imens du drikker din kaffe.
Adresse: St: Jacobs Stenugnsbageri, Klostergatan 9, Lund

Saluhallen (Lund)
Da jeg gik på gymnasiet i Lund, var Saluhallen det eksotiske sted, hvor man kunne snuppe en burger efter skole. Det er 10 år siden, og nu handler Saluhallen mere om lokalproducerede råvarer og små producenter end om burgers. Her kan du både købe ingredienser til en lækker middag, chokolade og spise en let middag.
Adresse: Saluhallen, Mårtenstorget 1, Lund

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Botaniska Trädgården + Café Botan (Lund)
Botaniska Trädgården i Lund er det perfekte sted, hvis du har brug for en grøn pause. Uanset om du vil kigge på pæne sommerblomster en varm dag i juli, eller hvis du vil få et grønt boost i midten af november.

I løbet af sommeren kan du også kigge forbi Café Botan, den lille café i Botanisk Have. De har et stort udvalg af kager og masser af hyggelige siddepladser rundt omkring i haven. På en varm sommerdag er det her mit absolutte yndlingssted i Lund.
Adresse: Botaniska Trädgården og Café Botan, Östra Vallgatan 20, Lund

Guide til Skåne | Frk. KræsenGuide til Skåne | Frk. KræsenGuide til Skåne | Frk. Kræsen

Ellens café i Ransvik (Mölle)
Hver gang, jeg ser en film af Wes Anderson, ønsker jeg, at jeg kunne være med. Manden skaber de mest fantasifulde miljøer, og da jeg gik ned af trappen til Ellens Café i Ransvik, tænkte jeg, at tættere på en rolle i en Wes Anderson-film kommer jeg ikke.

Ellens Café ligger helt nede ved vandet uden for Mölle i nordvestre Skåne. På en solskinsdag har du kun 10 meter til en lille badebrygge blandt klipperne, og hvis du ikke tør tage en svømmetur, kan du bare beundre udsigten med en kop kaffe i hånden. Er du så uheldig, at det regner, skal du prøve at score siddepladsen ved pejsen indenfor.
Adresse: Ellens Café i Ransvik, Italienska vägen, Mölle

Kullabergs Naturreservat (Kullaberg)
Når du har drukket kaffe på Ellens Café i Ransvik, synes jeg, du skal fortsætte længst ud på Kullahalvön. Her kan du nemlig finde Kullabergs Naturreservat og Kullens Fyr – to steder, der byder på nærmest vanvittig udsigt og smuk natur.
Adresse: Kullabergs Naturreservat, Kullaberg

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Koppi (Helsingborg)
Hvis jeg var i Helsingborg mere tit, ville Koppi nok være mit stamsted. Ikke kun for at de laver Helsingborgs bedste kaffe, der er serveret af de flinkeste kaffemennesker, jeg længe har mødt, men også fordi, det bare er et skønt sted at hænge ud. Der findes absolut flest siddepladser, når man lige kommer ind, men fem trappetrin op til venstre, gemmer sig endnu skønnere stole og lidt mere fred og ro. Snup de pladser hvis du kan!
Adresse: Koppi, Norra Storgatan 16

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Vikentomater (Viken)
De fleste kender nok konceptet ”bland selv-slik”, men det var først, da jeg besøgte Vikentomater, at jeg opdagede, at der også findes noget, der hedder ”bland selv-tomater”. Hos Vikentomater har de 104 slags forskellige tomater, så når du kommer ind i deres butik, er det bare at finde en pose og begynde at vælge. Når du har fyldt en hel pose med tomater – gule, grønne og røde – foreslår jeg, at du også lige holder kaffepause her. Flere af kagerne her serveres sammen med en hjemmelavet sød tomatsovs, og det er så anderledes (og godt!), at det burde prøves af, inden man tager videre på tur.
Adresse: Vikentomater, Rågången 41, Viken

Guide til Skåne | Frk. KræsenGuide til Skåne | Frk. Kræsen

Glada Geten Gårdsmejeri (Tyringe)
Da kokken og landmanden besluttede sig for, at de gerne ville arbejde mere med dyr, blev resultatet Glada Geten Gårdsmejeri. De begyndte at tage kurser i osteproduktion, sagde jobbet op, købte nogle geder, og så var projektet i gang.

Du skal køre på små grusveje for at komme hele vejen frem til Glada Geten Gårdsmejeri, men jeg lover dig, at det er omvejen værd. Her kan du smage og købe butikkens forskellige gedeoste, og er du heldig, kan du også tage ud i haven og sige hej til nogle af gederne. Da jeg var forbi, var det Kola og Getrud, der var på plads for at hilse. Har du et par kviste med friske blade i hænderne, er det stor sandsynlighed for, at du bliver deres nye bedste ven.
Adresse: Glada Geten Gårdsmejeri, Lilla Oberöd 2889, Tyringe

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Sötnosens Korvcafé (Kristianstad)
Pølse hedder korv på svensk, men hvis du forestiller dig en klassisk dansk pølsevogn, når du hører ordet korvcafé, er du galt på den. Det kan godt være, at Sötnosens Korvcafé serverer pølse, men der stopper ligheden.

På Sötnosens Korvcafé er der kun en enkel hjemmelavet pølse på menuen, som de serverer sammen med salat, hjemmerørt mayo, ketchup og brød, der kommer lige fra ovnen. Pølsen skifter smag fra dag til dag, så du kan kigge forbi flere gange. Hvis du gerne vil lege pølsemager selv, holder Sötnosen også nogle gange små workshops.
Adresse: Sötnosens Korvcafé, Karstavägen 77, Kristanstad

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Åbergs Trädgård & Café (Ystad)
Jeg kan nemt bruge flere timer i store haver med pæne blomster. Åbergs Trädgård & Café er ikke nogen undtagelse. At de desuden har en sød kat, et ferskentræ og et lille café, hvor du kan holde pause, gør næppe stedet dårligere. Grøntsagerne til caféen dyrker de selv, og selv om det i virkeligheden jo er lige så meget plantebutik, som det er have, føles det mest af alt hyggeligt og personligt.
Adresse: Åbergs Trädgård & Café, Karlshemsvägen 37, Ystad

Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen Guide til Skåne | Frk. Kræsen

Arilds Vingård (Arrild)
Forestil dig, at du står med et glas vin i hånden midt i en vingård. I Sverige! Det kan godt være, det lyder som en umulig ligning, men man kan faktisk godt dyrke vin i Sverige. Ejerne på Arilds Vingård begyndte med nogle få planter for 10 år siden, og selv om det nordiske klima er en anelse udfordrende, har Arilds Vingård vokset sig større. Nu laver de vin, har en lille restaurant og et meget lille hotel, hvor man bor midt blandt vinrankerne.
Adresse: Arilds Vingård, Lilla vägen 71, Arild

Guide til Malmö | Frk. Kræsen Guide til Malmö | Frk. Kræsen

Malmö
Jeg har en hel guide kun til Malmö. Du finder hele guiden til Malmö her.

Mere information?
Skal du fortsætte til andre dele af Skåne eller Sverige, har jeg flere andre guides, du også kan bruge.
Guide til Helsingborg
Guide til Småland
Guide til Kalmar og Västervik
Guide til Öland
Guide til Stockholm


Måske er det her også noget for dig?

 • Jais
  23. august 2018 at 9:47

  Hej Linn
  Tak for dine super gode tips 😀
  Vi var i Lund i går, og prøvede iskaffen med tonic i LOVE Coffee Roasters.
  Den kan anbefales.

  • Linn
   24. august 2018 at 8:43

   Det lyder lækkert! Kaffe med tonic er jo SÅ godt, så kan godt forestille mig, de laver en virkelig lækker en der 🙂

 • Anne-Marie Wibrand
  12. august 2017 at 9:31

  Jeg må besøge nogle af de steder, du beskriver. Det ser hyggeligt ud.
  Jeg får lyst til en kop kaffe og en kanelbulla.

  • Linn
   12. august 2017 at 10:27

   Dejligt at høre, du bliver inspireret. Det er jo altid hyggeligt med kaffe og svenske kanelbullar! 🙂

 • Marianne Theilmann
  10. august 2017 at 21:44

  Det kunnne være så godt med et landkort, hvor man kan se den rute du har kørt

  • Linn
   11. august 2017 at 17:02

   God idé! Det fikser jeg, så snart jeg kan. Tak for tippet 🙂