Toplister

4 opskrifter på mayonnaise

Opskrifter på mayonnaise | Frk. Kræsen

Går du rundt og tror, at det er besværligt at lave egen mayonnaise? Så tror du simpelthen forkert! Hjemmelavet mayonnaise er faktisk ret nemt at lave og smager skønt. Og så kan man kombinere alle mulige lækre smager, som er svære at finde i supermarkedet.

I perioder har jeg undervist amerikanske udvekslingsstuderende i madlavning. Et af de events, som jeg har lavet semester efter semester med nye hold studerende, er et hotdog-event. De aftner har vi tændt op i grillen udenfor og lavet hotdogs. Pølsen har vi købt færdig, men resten har de studerende selv stået for. Både pølsebrød, hjemmelavet ketchup og egen mayonnaise.

Mange af dem har aldrig lavet hverken ketchup eller mayonnaise før. Og selvom de næsten altid tror, at det er svært, ender de med fuldt spiselige resultater (det kan godt være, de mislykkes en gang eller to først, men til sidst ender det altid godt!). Jeg synes, det er så fedt at vise dem, hvor nemt man selv kan lave de slags ting.

Det er også sjovt at selv få lov at beslutte smagen på sin mayonnaise. De studerende har kombineret alle mulige versioner gennem de sidste par år. Selv har jeg mange favoritter – her er nogle af dem.

3 fif til hjemmelavet mayonnaise
✔ Det er vigtigt at altid bruge en smagsneutral olie, når man laver mayonnaise. Bruger man olivenolie får mayonnaisen en bismag af olien, som ikke smager så godt. Jeg bruger altid rapseolie, når jeg laver mayonnaise.
✔ Det er også vigtigt at piske kraftigt, når man laver mayonnaise. Jeg bruger altid en håndmikser, når jeg pisker. Du kan eventuelt også bruge en blender.
✔ Hæld olien i mayonnaisen langsomt. Hælder du al olie i mayonnaisen samtidigt, bliver den ikke cremet. Hæld olien i dråbe for dråbe, så er det større mulighed, for at du lykkes.

Opskrift: Chilimayonnaise | Frk. Kræsen

Chilimayonnaise
Jeg elsker chilimayonnaise. Det giver et lækkert pift til alle mulige retter. Prøv det i en sandwich – det smager simpelthen så lækkert.

Ramsløgmayonnaise
Når man kan plukke friske ramsløg i skoven, plejer jeg altid at plukke en bundt og lave ramsløgsmayonnaise. De grønne blade giver en lækker smag til mayonnaise. Prøv den for eksempel i en kartoffelsalat rørt ud med lidt cremefraiche.

Opskrift: Mayonnaise | Frk. Kræsen

Mayonnaise
Nogle gange er en helt klassisk mayonnaise den bedste. Den her opskrift virker hver gang og er basen til alle mine forskellige smagskombinationer.

Opskrift: Aioli | Frk. Kræsen

Aioli/hvidløgsmayonnaise
Der findes to måder, man kan lave egen aioli. Man kan rive et fed hvidløg eller to ned i helt almindelig mayonnaise. Eller så kan man piske en mayonnaise med hvidløg fra bunden, som jeg gør i den her opskrift.

Måske er det her også noget for dig?