Annonce/ Guide

Guide til Helsingborg (Annonce)

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Det tager halvanden time med Øresundstoget fra København til Helsingborg. Eller 20 minutter med færgen fra Helsingør. Sidste weekend tog jeg på tur med Visit Sweden for at opdage, hvad en af Sveriges fineste sommerbyer kan tilbyde.

Svaret er lækker is, fransk-inspirerede caféer og restauranter, den bedste ramen, som jeg har smagt, og cocktails på stranden. Helsingborg er en lille storby, hvor du kan lade bilen blive hjemme. Det er nemt at gå fra den ene side af byen til den anden. Og vil du besøge Sofiero – en af Sveriges smukkeste blomsterhaver – tager det kun 10 minutter med lokalbus.

Byen havde mere end rigeligt med muligheder til en weekendtur. I den her guide til Helsingborg har jeg samlet alle mine yndlingssteder.

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Hallen (café/delikatesse)
På et hjørne på Drottninggatan ligger Hallen, en delikatessebutik og café, som jeg ønsker lå på hjørnet af min gade hjemme i København.

Kigger du ind om morgenen, serveres der hjemmelavet morgenmad. Senere på dagen kan du svinge forbi til en croissant eller frokost. Foretrækker du at tage maden ’to go’, kan du både finde hjemmelavet mad, der er færdig at varme op derhjemme, og færdigpakkede picnickurve, du kan tage med ned på stranden. Og hvis du i virkeligheden bare vil sidde og ”snacke” nogle oliven og drikke et glas rødvin ved vinduet, kan det også lade sig gøre. Så jeg er slet ikke i tvivl. Boede jeg i Helsingborg, ville Hallen være mit stamsted.
Adresse: Hallen, Drottninggatan 100

Holy Greens
Vil du spise lidt lettere frokost, er Holy Greens et oplagt alternativ. Her er alt fokus på grøntsager, og menukortet er fuldt af lækre salater.
Adresse: Holy Greens, Nedre Långvinkelsgatan 7

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Helsingborgs Glassfabrik (is)
Længst ude på havnen med udsigt hele vejen til Helsingør, står en gammel amerikansk skolebus. Eller det, der plejede at være en skolebus. Nu har Helsingborgs Glassfabrik overtaget bussen og bruger den som iskiosk. For glass betyder is på svensk, og Helsingborgs Glassfabrik laver en fremragende en af slagsen. Den er lavet, som man laver is i Italien, men med lokale råvarer. Køb en, og sæt dig med udsigt over havnens sejlbåde.
Adresse: Helsingborgs Glassfabrik, Parapeten 1

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Chocolatte (chokolade/is)
Elsker du chokolade, skal du kigge forbi Chocolatte. Chocolatte siger selv, de nok er Sveriges mindste chokoladefabrik, men de har et imponerende CV, selv om de er små. Deres chokolade med brunet smør har vundet prisen som Sveriges bedste. I butikken kan du både smage deres chokolade, købe hjemmelavet is (den smager lækkert!) og drikke en kop kaffe eller ”chocolatte”.
Adresse: Chocolatte, Drottninggatan 13

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Barfota Beach House (restaurant/bar)
Jeg elsker steder, der går all in. På Barfota Beach House betyder all in bordpynt i form af pink porcelæn-ananas og flamingoer, kunstige palmer og bambus-parasoller indenfor. Restauranten og baren ligger helt nede på stranden. Lokalerne, de huserer i, er et omklædningsrum fra 1930-erne, men nu er der skruet op for farver, blomsterprint og kulinariske oplevelser.

Vi spiser nachos med DIY-guacamole, hvor vi selv må blande ingredienserne i skålen. Ved bordet ved siden af leveres de lækreste burger med fritter, og det virker til, her både er plads til venindehygge og børnefamilier.
Adresse: Barfota Beach House, Drottninggatan 95

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Drottninggatan 35 (restaurant)
Drottninggatan 35 er en restaurant i den finere ende, men da man kommer ind, føles det lige så meget som et lokalt mødested. Halvdelen af gæsterne, der kommer ind, får en krammer og et ”velkommen tilbage” af tjenerne, da de bliver vist til bordet. For det er helt tydeligt, at mange af gæsterne har været her før.

Der er 10 forskellige retter, lidt snacks og nogle desserter på menuen, som skifter efter sæson. Lige nu står den blandt andet på hvide asparges, kammuslinger, tatar og friteret gris. Et udmærket valg, hvis du vil ud og spise lidt finere i Helsingborg.
Adresse: Drottninggatan 35 (husk at bestille bord)

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Barski (ramen/øl)
Folkene bag Barski ville egentlig bare servere god øl. Men i Sverige er det væsentlig nemmere at få tilladelse til at servere sin gode øl, hvis man også har mad på menukortet. På Barski faldt valget på ramen. Det er en af ejerens favoritretter, og fordi han ikke kunne finde god ramen i Helsingborg, besluttede han sig for at løsningen simpelthen måtte være at lave og servere den selv.

Kombinationen virker til at være en succes. Næsten alle pladser er optaget, da vi kigger forbi til tidlig aftensmad og øl. Men vi scorer et par pladser i vinduet og nyder god øl, inden jeg får serveret ”southern fried chicken”-ramen, som er den overlegent bedste ramen, jeg smagt.
Adresse: Barski, Norra Storgatan 16

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Fredriksdal Museum & Trädgårdar (park/museum)
15 minutters gåtur fra de mest centrale gader i Helsingborg ligger Fredriksdal. Fredriksdal er et svensk ”friluftsmuseum” og botanisk have. Her kan du hilse på geder, grise og køer. Gå på tur i gammeldags urtehaver og nyde smukke blomster. Kigge forbi i de gamle bygninger i den gamle bydel. Og opdage, hvordan man boede og levede i datidens Sverige. Et fint stop på turen, når der er solskin – også for børnefamilien!
Adresse: Fredriksdal Museum & Trädgårdar, Gisela Trapps Väg 1
Entré: 70 kroner/person fra april-september. Gratis entré for alle under 18 år.

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Fredriksdals Trädgårdskafé (café)
Har du betalt entré for at nyde et par timer på Fredriksdal, burde du også planlægge en kaffepause i deres café. Her serveres almindelige og veganske kager, kaffe og frokost. Det er fint indenfor, men hyggeligst udenfor. Køb en kage og en kop kaffe, og sæt dig under et af de grønne træer i baggårdens have.
Adresse: Fredriksdals Trädgårdskafé, Gisela Trapps Väg 1
Entré: Du skal have købt entré till Fredriksdal for at kunne besøge Fredriksdals Trädgårdskafé

Lakritsfabriken (butik)
Fem minutter fra Fredriksdals ligger Lakritsfabriken. Her kan du botanisere blandt masser af lakrids og købe dine favoritter med dig hjem. Har du taget forbi Fredriksdal, er det også en god idé at svinge forbi og købe lakridser, når du er i den her del af byen.
Adresse: Lakritsfabriken, Ängelholmsvägen 34

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Sofiero Slott & Slottsträdgård (park/café)
Blomsterelskeren har måske hørt om Sofiero. Historien om Sofiero Slott & Slottsträdgård begyndte allerede 1864, da svenske prins Oscar og hans kone Sophia forelskede sig i udsigten uden for Helsingborg. De købte et stykke jord, som Oscar døbte efter konen. I flere generationer plejede forskellige royale familier Sofiero, og haven rundt om slottet voksede sig større. I 1973 testamenterede den sidste kongelige ejer, Gustaf VI Adolf, Sofiero til Helsingborg – og så slog kommunen dørene op til en af Sveriges største blomsterhaver.

Sofiero er en blomstrende eksplosion af farver med smuk udsigt over Øresund. Kommer du forbi om foråret blomstrer 5000 planter med 400 slags rhododendron. Resten af året er der andre blomster i fokus, og parken har altid flere udstillinger.

Adresse: Sofiero Slott & Slottsträdgård, Sofierovägen 131 (lokalbus nr. 8 kører til Sofiero fra Helsingborg C)
Entré: 100-120 kroner/ person (prisen varierer mellem høj- og lavsæson)

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Brödkultur 2.0 (café)
Lige om hjørnet fra Sofieros blomsterpragt ligger Brödkultur 2.0. Her bages det brød dagen lang, så vil du have lækre alternativer til din kaffe, er det et godt sted at starte. Der findes selvfølgelig klassiske kanelbullar og kardemommesnurrer på menukortet, men også lidt anderledes muligheder. Jeg var i hvert fald mere end glad for min citron- og birkessnurre, som jeg spiste i haven udenfor.

Foretrækker du at stoppe til frokost, kan du også købe det her.
Adresse: Brödkultur, Sofiero Gård, Sofierovägen 126

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Odlat & utvalt (gårdbutik)
Lige ved siden af Brödkultur 2.0 ligger Odlat & Utvalt. Her kan du både finde en lille blomsterhandel og flere lokale producenter, der har gået sammen og åbnet en gårdbutik. Hylderne bugner nærmest over med lokale produkter. Her er grønt og kød fra gårderne rundt omkring, svensk sodavand, chips fra det lokale ”chipseri” Larsviken og masser af andre delikatesser. Perfekt stop til at fylde picnickurven med svenske lækkerier!
Adresse: Odlat & Utvalt, Sofiero Gård, Sofierovägen 118

Guide til Helsingborg | Frk. KræsenGuide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Green Golf (minigolf)
Jeg siger aldrig nej til minigolf. Specielt ikke på en eventyrsbane med udsigt over havet. Green Golf kan sætte checkmark ved begge ting, for deres 12 huller minigolfbane ligger lige ved stranden. Alle huller har en ”nem” og en ”svær” bane, og på scorekortet står det, at børnene med fordel kan gå efter den nemme løsning, imens de voksne helt sikkert skal vælge den svære. På den måde kan hele familien få noget sjovt ud af golfturen.
Adresse: Green Golf, Gröningen Norra 1 (lige ved stranden)
Pris: 80 kroner/voksen og 40 kr/barn under 12 år for 12 huller

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

V Hotel
Der findes flere hyggelige hoteller i Helsingborg. Vi bor på V Hotel midt i byen, som byder på lækker morgenmad og fin service. Kan man ikke undvære sin hund på ferien, har de også et specielt værelse, hvor man må have hunden med. Det havde vi ikke – men jeg er vild med idéen!
Adresse: V Hotel, Fågelsångsgatan 1

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Stranden
Lige ved siden af hvor færgerne sejler ind og ud i Helsingborg starter stranden. Der findes en lille strand lige ved siden af, som er perfekt, hvis du vil ligge og sole dig på første række, når færgerne sejler frem og tilbage. Fortsætter du forbi lystbådehavnen, kommer du snart til en væsentlig større strand. Her er masser af plads og klart vand. Perfekt til en strandtur!

Guide til Helsingborg | Frk. Kræsen

Transport
Fra København H kan du tage toget direkte til Helsingborg. Det tager cirka halvanden time. Foretrækker du at sejle, kan du tage færgen fra Helsingør. Det tager 20 minutter, og den sejler tre gange i timen.

Da jeg var afsted i Helsingborg, lavede jeg den her video. Der kan du få mere inspiration til din tur.

Mere information?
Skal du fortsætte til andre dele af Skåne eller Sverige, har jeg flere andre guides, du også kan bruge.
Guide til Skåne
Guide til Malmø
Guide til Småland
Guide til Kalmar og Västervik
Guide til Öland
Guide til Stockholm

Måske er det her også noget for dig?

  • Sara Utter
    11. maj 2018 at 19:13

    Vilket trevligt inlägg! Snyggt fotat också. Blir riktigt sugen på att turista lite på hemmaplan.
    Kul att du var hos oss på Fredriksdal, jag är ju trädgårdsmästare där sen länge.
    /Sara (tidigare Danred och ännu tidigare din barnvakt)

    • Linn
      12. maj 2018 at 15:06

      Åh så kul att du kan bli lite inspirerad också Sara! Fredriksdal var fantastiskt – och när jag pratade med mamma om det efterföljande så påminde hon mig om att du ju står för blomsterprakten där. Så fint! Kram Linn

  • anne
    7. maj 2018 at 16:03

    jeg skal snart til Gøteborg, det glæder jeg mig også til 🙂

    • Linn
      7. maj 2018 at 17:57

      Hvor hyggeligt! Jeg er også stor fan af Göteborg, totalt fin by. God tur!

  • Didrik
    6. maj 2018 at 16:24

    Perfekt weekend-tip! Var netop på udkig efter et sted til kæreste-getaway ikke så langt fra København. Det ser oplagt ud med Helsingborg, så kan vi lige svinge indenom Louisiana på vejen hjem fra Helsingør! 🙂

    • Linn
      6. maj 2018 at 16:53

      Dejligt at høre, du blev inspireret! Og god idé at kigge forbi Louisiana på vejen hjem, det er jo også altid hyggeligt 🙂