Frk. Kræsens Favoritter

Video-opskrift: Svenske luciabrød

Opskrift: Svenske luciaboller | Frk. Kræsen

Jeg bliver nødt til at komme med en indrømmelse. Jeg bliver altid lidt træt af blog-land i december. Det sker hvert eneste år. Pludseligt bliver hele nettet overfyldt at ønskesedler, julekalendere, give aways og anbefalinger til ting, vi bare skal ud og købe og give i gave til venner og familie. Det er ting og forbrug (og dårlige blogindlæg!) over det hele. Jeg står af. Stopper faktisk med at læse ret mange blogs indtil første januar.

Selvom jeg ikke læser lige så mange blogs i de her dage, er der heldigvis lidt guldkorn af finde rundt omkring. De sidste par uger har jeg fundet flere favoritter, som jeg gerne vil dele.

5x link love

❤ Camilla fra Copenhagen by me skriver om grønne julesteder i København. Jeg er vild med Camillas grønne og bæredygtige univers, og det er så fedt, at hun hjælper os andre med anbefalinger til grønne spisesteder.

❤ Jeg ved, at jeg lige har disset julekalendere. Men der er en, hvor jeg kigger med i år, og det er Sustain Dailys bæredygtige julekalender. De prøver at vise, at julen er mere en konsumtion, og det synes jeg er en virkelig god idé!

❤ Jeg har fået et nyt insta-crush. Veggieboogie (nice navn, ikke?) tager de flotteste billeder, og jeg har lyst til at spise alt på hendes profil.

❤ Madbloggerne Julie Bruun og Stinna er i gang med at lave en kogebog. De deler en gang i mellem billeder fra processen på deres blogs, og jeg synes det her indlæg fra Julie beskrev lidt af forløbet så fint. Jeg glæder mig til at se deres bog, når den bliver færdig.

❤ Cathrine fra Cathrine Yoga er taget på yoga-tur til Indien, og imens hun er på tur, har hun ladet en bunke søde bloggere hjælpe med indlæg på hendes blog. Jeg har fået lov til at kigge forbi med en opskrift på veganske brunkager.

Og nu… over til dagens opskrift. Jeg har bagt svenske luciaboller (eller lussekatter, som vi kalder dem i Sverige).

Svenske luciaboller

Serves: 16 stk.
Cooking Time: 3 timer

Ingredients

 • 25 g gær
 • 75 g smør
 • 2,5 dl mælk
 • 0,5 g safran
 • 0,5 tsk salt
 • 0,75 dl sukker
 • cirka 7,5 dl mel
 • 2 æg
 • Pynt:
 • Marcipan
 • Rosiner

Instructions

1

Smuldr gæren i en stor skål eller bagemaskine.

2

Smelt smøret. Rør ned mælk i smøret. Da blandingen har samme temperatur som dit finger (cirka 37 grader), så hæld over det i gær-skålen. Rør ud gæren. Rør i safran, salt, sukker og 1 æg. Kom mel i og arbejd sammen. Dejen skal blive smidig og nem at arbejde med.

3

Lad dejen hæve i 45 minutter. Del dejen i 16 dele. Skær små stykker af marcipan.

4

Rul en lang pølse af et styk dej. Tryk ind et lille styk marcipan i begge ender af pølsen, så at man ikke kan se marcipanen. Form pølsen til et S. Sæt et rosin i hver del af bollen.

5

Lad hæve 30 minutter overdækket. Pisk et æg sammen og pensl luciabollerne. Bag midt i ovnen på 225 grader (ikke varmluft!) i 5-10 minutter.

Hvis du kan lide mine videos, må du gerne abonnere på min kanal. Der kommer jævnligt små opskrifter på grøn hverdagsmad og andre lækre ting. Og har du nogen opskrift, du gerne vil se, så giv endelig lyd!

Måske er det her også noget for dig?

 • Marina
  5. december 2016 at 16:49

  Dejlig video med lussekatte. Jeg bager dem hvert eneste år til Lucia morgen, men må indrømme at jeg blev overrasket over at det var ok med marcipan også efter svenske traditioner. Jeg har faktisk gjort det nogle gange, men ikke sagt det så højt fordi jeg troede det var snyd…. Jeg gør nogle ting lidt anderledes end det du viser. For det første laver jeg flere forskellige figurerer, for det andet koger jeg safranen lidt i mælk og lader den stå og trække lidt. Det er for at få mest muligt smag ud af de dyre støvdragere. Endelig er jeg glad for at pynte med mandler også.

  Når man nogle steder skal spørger efter safran er det fordi det har det med at blive stålet når det ligger frit fremme.

  Og ja jeg har det lige som dig med december. Jeg ELSKER december hygge men orker ikke alt det man skal påduttes. Julen er hyggeligst med min farmors julepynt, grønt fra skoven og hygge med venner og familie.

  Rigtig dejlig december til dig ❤️

  • Linn
   6. december 2016 at 15:43

   Tak!

   Hmm… Ved du, det er måske en smule snyd – men jeg har besluttet, at det er i orden 🙂 Jeg troede gennem hele min opvækst, at alle bagte luciaboller med marcipan – det var først for nogle år siden, at min mor fortalte, at det kun var hende. Ikke så underligt at hendes altid smagt bedre. Så jeg synes bare, vi skal give den gas med marcipan. Og fedt at høre, du er kreativ med formerne – man kan lave så mange sjov figurer af luciaboller.

 • Mo
  4. december 2016 at 20:16

  Sikke en fin video! Jeg får helt lyst til at prøve at bage lussekatter – tror du man kan erstatte de 2 æg med et “hørfrøæg” eller med en anden form for æggeerstatning? 🙂

  • Linn
   5. december 2016 at 8:52

   Tak! Det ene æg i opskriften er med i dejen, og det andet bruges til at pensle bollerne til sidst. Så det sidste kan du nemt springe helt over. Hvis jeg skulle bage uden æg, havde jeg nok ikke erstattet det med hørfrøæg, jeg havde bare gået 25 g op i smør/margarine i stedet for. Det er jo en gær-dej, så på den måde burde den fint klare sig helt uden æg. Jeg har ikke testet det selv, men når jeg læser veganske lussekatte-opskrifter rundt omkring, er det sådan de alle sammen har gjort 🙂

   • Emma
    5. december 2016 at 21:39

    Jeg har lige for et par dage siden bagt lussekatter efter Plantepushernes opskrift. Der bruger man bare ikke æg, men mere fedtstof, helt som du siger. De er virkelig gode!

    • Mo
     6. december 2016 at 14:33

     Tak i to! Det vil jeg prøve 🙂

     • Linn
      6. december 2016 at 15:41

      Fedt – jeg håber, de bliver gode 🙂 Og tak for input Emma!