Video

Video-opskrift: Svenske fastelavnsboller (semlor)

Snart har jeg boet i Danmark i 10 år. Da jeg lige havde flyttet herover, havde jeg stadigvæk ret god styr på, hvad der skete i Sverige. Men for hvert år i Danmark får jeg dårligere og dårligere styr på, hvad der sker på den anden side af Øresundsbroen.

Jeg aner ikke, hvem der vandt svenske X-Factor sidste år.
Jeg kan ikke længere navnet på alle ministrer i den svenske regering.
Og da jeg så OL i august, anede jeg ikke, hvilke alle de der svenske atleter egentligen var.

Samtidigt med at der er nogle svenske ting, jeg ikke aner noget om, er der flere andre svenske ting, jeg har fået bedre styr på, efter at jeg er flyttet. Som de svenske højtider. Jeg har aldrig fejret så mange svenske højtider, som jeg gjort de sidste ni årene. Ekstra glad er jeg i dem, der inkluderer diverse spiselige ting. Som ‘fettisdagen’ – den svenske fastelavnsbollens dag.

Da jeg boede i Sverige, fejrede man fettisdagen med en klassisk svensk semla. Så sådan fejrer jeg stadigvæk fettisdagen. Men for et par år siden opdagede jeg, at mine år i Danmark begyndte at sætte sine spor. Imens jeg hygget rundt i det danske, har svenskerne opfundet en ny slags semla: Semmelwrappen. En hurtig google-søgning viste mig, at det ser lige så slemt ud, som det lyder. Den buttede lille bolle er nogle steder blevet erstattet med en slags wrap, fyldt med flødeskum og marcipan.

Jeg er i chok.

Hvorfor vil nogen gøre den slags? Vi har et fuldt fungerende bagværk, som masser af mennesker elsker. Og så vil man lave det om til en wrap? Jeg forstår ingenting.

Så kalde mig konservativ, hvis I vil, for jeg fortsætter at bage mine semlor, som jeg altid har gjort. Og hvis I også vil give den svenske fastelavnsbolle en chance, viser jeg hordan, jeg laver dem i den her video. Foretrækker du en skridt-for-skridt-opskrift, har jeg selvfølgelig også det klar til dig.

Semlor (Svensk fastelavnsbolle)

Serves: 16 semlor
Cooking Time: 2 timer

Ingredients

 • Til bollerne:
 • 25 g gær
 • 75 g smør
 • 2 dl mælk
 • cirka 7 dl mel
 • 2 tsk. bagepulver
 • 0,5 tsk. salt
 • 1 tsk. kardemomme
 • 0,5 dl sukker
 • 2 æg

 • Til fyld og topping:
 • Marcipan
 • Mælk
 • Piskefløde
 • Flormelis

Instructions

1

Smuldr gæren i en skål. Smelt smørret. Kom mælk i gryden og sørg for at blandingen er 37 grader (fingertemperatur). Hæld i skålen med gæren og rør sammen.

2

Kom mel, bagepulver, salt, kardemomme, sukker og 1 æg i skålen. Ælt til en dej. Klistrer dejen så tilsæt lidt ekstra mel.

3

Lad dejen hæve 30 minutter. Del i 16 dele. Form til runde boller. Placer på en bageplade. Lad hæve 30 minutter. Pisk et æg. Pensl bollerne. Bag ved 200 grader i 8-10 minutter eller til bollerne er gyldne.

4

Lad bollerne køle af.

5

Del bollerne på midten. Brug en gaffel til at fjerne lidt af bollen i midten af den nedre del. Kom den del af bollen du fjerner i en skål. Riv marcipan i skålen. Bland til tykt ”snask” sammen med mælk.

6

Kom snasket i hullet i bollen. Pisk flødeskum. Top med flødeskum. Sæt låget på bollen og drys med flormelis.

 

 

 

Måske er det her også noget for dig?

 • stinna
  7. februar 2017 at 0:14

  Hej… Lige et tip… Man har faktisk kunnet få semlar i kbh … Torvehallerne… Den der gammeldags bager! Ved ikke om man kan i år! Har også fundet en cafe i Århus der har planlagt at bage dem.. Kjærs kaffebar…?

  • Linn
   7. februar 2017 at 8:43

   Uh, hvilket godt tip. Tak! 🙂

 • anna
  6. februar 2017 at 10:56

  Åh Linn! Hoppas du inte googlat vidare för semmelwrappen var tydligen bara början på nya semmelbakverk 😉 Jag gillar också den klassiska semlan men kan uppskatta nytänk kring vad som stoppas i den, t.ex. choklad eller hasselnötskräm.

  • Linn
   6. februar 2017 at 11:29

   Oj. Nu blir jag helt nervös. Google är farligt! Jag vågar inte ens tänka på alla konstiga kombinationer där kan finnas… (även om choklad och hasselnötskräm låter ganska gott…)! 🙂

 • Ida
  6. februar 2017 at 10:02

  En udfordring vil det nok nærmere blive end et egentlig ønske, men det kunne være sjovt med en videoopskrift på semmelwrappen. Altså måske en nyfortolkning, ligesom du har gjort med den danske fastelavnsbolle ?
  Tak for en skøn blog!

  • Linn
   6. februar 2017 at 11:30

   Åh – det er altså noget af en udfordring. Og nu har jeg jo lige skrevet, at jeg er frisk på det meste. Jeg lover, at jeg skal overveje det – selvom det gør en lille bitte smule ondt inde i… 😉

 • Marianne
  6. februar 2017 at 9:48

  Hej Linn,
  der ser så gode ud. Jeg spiste faktisk semlor på Vete-Katten i Stockholm så sent som i går, det var yderst lækkert. Jeg er lige flyttet til Stockholm for at studere, og jeg er egentlig blevet lidt interesseret i, hvorfor du valgte at flytte fra Sverige, og nu har været i Danmark i næsten ti år. Samt hvilke tanker du gjorde dig i forbindelse med at skifte land.

  Knus Marianne.

  • Linn
   6. februar 2017 at 10:01

   Åh, lækkert! Og godt valg for at spise semlor – der er så hyggeligt 🙂

   Jeg flyttede til Århus for at læse som udvekslingsstuderende på Journalisthøjskolen. Det skulle kun være et semester, men jeg fik overtalt mit universitet i Sverige, om at jeg skulle skrive mit bachelorprojekt på distance fra Århus, så jeg blev et helt år i stedet. På det tidspunkt havde jeg mest af alt lyst at blive, fordi jeg boede på verdens bedste kollegiekøkken og havde fået så søde venner. Så efter bachelorprojektet begyndte jeg på en kandidat i Århus – og så endte jeg i København pga. praktik et år senere. Jeg kommer oprindelig fra Skåne, så nu hvor jeg bor i København, er jeg tættere på mine forældre, end hvad jeg havde været, hvis jeg f. eks. boede i Stockholm eller Göteborg. Så på den måde er Danmark meget tæt på, hvor jeg kommer fra.

   Da jeg først flyttede til Danmark, var det jo ikke meningen, det skulle være så længe – så den gang tænkte jeg ikke så meget over det. Men nu kan jeg ikke forestille mig at flytte tilbage. Jeg føler mig ikke svensk længere, hvilket bliver ekstra tydeligt, hver gang jeg er hjemme på besøg. Dermed ikke sagt, at jeg føler mig dansk – for det gør jeg heller ikke – men jeg kan bedre lide at bo i Danmark end i Sverige. Jeg har flere venner, der har været i gennem samme “tur” som mig, og vi er alle sammen enige om, at vi er meget identitetsforvirrede på den måde.

   Jeg synes, Sverige nogle gange er lidt for korrekte og forsigtige, og jeg holder af, at danskerne ikke er helt så nervøse hele tiden. Men i bund og grund tror jeg dog, at meget handler om sammenhæng. Jeg ramte det rigtige sammenhæng, da jeg flyttede til Danmark – et bedre sammehæng end derhjemme – og havde ikke lyst at flytte tilbage. Jeg håber, min kommentar giver mening, og ikke kun er forvirrende? 🙂

   knus!