Jul

Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver

Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Æbleskiver. Skal vi snakke lidt om dem? Mit første møde med æbleskiver var på et af mine første danske kollegiekøkkener i Århus. Jeg kan tydeligt huske, hvordan nogen fandt en pose frem i fryseren, hælde det hele ud på en bageplade og så ind i ovnen. Og hvordan hver eneste person på køkkenet (undtaget mig!) nærmest råbte halleluja, da de kom ud av ovnen, og køkkenet begyndte at dufte af dansk jul.

Når man mødes af SÅ meget begejstring, må man ligesom hoppe med på bølgen. Så selvom den her slags runde delikatesser var helt nye for mig, så prøvede jeg selvfølgelig en. De… levede ikke lige frem op til mine forventninger. Jeg kan huske, at jeg tænkte “er det her alt?” og overvejede, hvis de der dansker måske var mere oppe og køre over nostalgien end smagen.

Tryk fast foward til for et par uger siden. Min kæreste fik et æbleskivejern af sine forældre i sin adventskalender. Først var jeg lidt skeptisk. Æbleskiver ligesom – kan det blive bedre end de kedelig på pose fra netto? Jeg var jo nødt til at prøve. Man er jo madbloggere, ligesom.

Og ved I hvad? (Det gør I jo, for hvordan ville det her indlæg ende, hvis jeg ikke synes, de hjemmelavede var lækre?) De hjemmelavede er altså ret nice. Specielt når man laver eget syltetøj til. Jeg har eksperimenteret en smule med opskriften (så den matcher supermarkedernes laktosefrie mejeri-sortiment) og fundet frem til min bedste version. Så velbekomme og glædelig æbleskive-sæson!

3 tips til æbleskiver

✔ I klassiske æbleskiver bruger man kernemælk i stedet for yoghurt. Har du kernemælk hjemme i køleskabet, kan du bare bruge det i stedet.
✔ Brug rigeligt med smør, når du steger din æbleskiver. På den måde sætter de sig ikke fast.
✔ Jeg bruger altid grilpind, når jeg skal vende mine æbleskiver. Stik den ind og skub dem rundt.

Andre opskrifter på æbleskiver:
Æbleskiver med chokolade og kokos
Æbleskiver med ingefær og lemon curd

Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen Opskrift: Hjemmelavede æbleskiver | Frk. Kræsen

Klassiske æbleskiver

Serves: cirka 25 æbleskiver
Cooking Time: 1 time og 20 min.

Ingredients

 • 5 dl mel
 • 1 nip vaniljepulver
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. natron
 • 0,5 tsk. salt
 • 3 spsk. sukker
 • 1 økologisk citron
 • 3 æg
 • 2,5 dl naturel yoghurt
 • 1 dl mælk
 • 1 dl piskefløde
 • 20 g smør

Instructions

1

Bland mel, salt, kardemomme, natron, sukker og vaniljesukker i en skål.

2

Riv skallen på citronen. Bland med de tørre ingredienser.

3

Del æggene i hvider og blommer.

4

Pisk blommer, yoghurt, fløde og mælk sammen.

5

Pisk sammen med de tørre ingredienserne. Sæt i køleskab i 30 minutter.

6

Pisk hviderne luftige.

7

Vend hviderne i dejen.

8

Varm æbleskivejernet. Pensl med smør.

9

Kom dej i æbleskivejernet. Bag indtil de har fået en gylden farve - cirka 3-4 minutter.

10

Drej æbleskiverne og kom mere dej i. Brug evt. en grillpind eller tandstikke for at nemt dreje dem. Bag indtil de er gylden.

Måske er det her også noget for dig?

 • Mie
  22. december 2012 at 10:45

  Masseproducerede æbleskiver fra frost er på ingen måde, tilnærmelsesvis, overhovedet nær så godt som hjemmebagte æbleskiver som er fantastiske! Så forstår din glæde 🙂

 • iheartcakes
  19. december 2012 at 21:59

  Haha, kender det godt! Jeg er hellere ikke flov for at sige at mit eget hjemmebag smager bedst! Jeg har kun fået æbleskiver én enkelt gang, og det smagte sååå godt – selv om ikke det var mig der stod bag! 😉

  • Linn
   20. december 2012 at 15:23

   Ja, når det kommer til ting man bagt så lever jeg virkelig ikke efter janteloven. Jeg er altid den første til at sige at mine kager smager fantastisk (hvis de nu gør det, forstås…) 🙂

 • Jonas Juhler
  17. december 2012 at 21:35

  Som tidligere sagt, de smagte helt rigtigt. Det var en god aften, må vi gøre snart igen. Altså så nok uden juleklip og æbleskiver, men så noget andet.

  • Linn
   19. december 2012 at 16:04

   Det lyder som en rigtigt god idé! 🙂

 • Frk.Ditte
  16. december 2012 at 11:49

  Jeg elsker æbleskiver. Især min fasters. Hun har en gammel gammel tradition med at invitere alle sine (nu ældre) veninder og mig til julehygge med hjemmebagte æbleskiver. Hun putter altid en mandel i én af dem, for at få os til at spise op, og så er der mandelgave.

  Det tror jeg bestemt at jeg vil føre videre..

  • Linn
   19. december 2012 at 16:04

   Det er da også en virkelig sød tradition. Jeg kan godt forstå at du har lyst til at låne den og føre videre.