Måltider

Opskrift: Indisk chicken tikka masala

Opskrift: Chicken tikka masala | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Jeg elsker chicken tikka masala. Det tager lidt tid at lave (mest fordi det skal ligge og marinere i køleskabet), men det er værd hvert eneste minut. Det her er min ‘go-to’-opskrift hver eneste gang, jeg får lyst til retten.

Hvis du synes, retten skiller en smule, kan du hælde en slat fløde i, så bliver det lidt mere cremet. Server det med de her naanbrød sammen med lidt blandet grønt og raita.

Nu, over til et andet emne, jeg gerne vil tale om i dag:

Har I læst den her debatartikel i Politiken? Den handler om sunde versus usunde fødevarer, og hvordan de usunde nogle gange kan vokse til monstre oppe i hovedet. Jeg kender det godt, fra da jeg var yngre. Fra midten af gymnasiet og nogle år frem talte jeg alt, jeg spiste. Lavede lister i hovedet på alt, som jeg ikke måtte spise. Var lidt akavet i sociale sammenhænge, hvor det bestemt ikke gav mening at sige nej til det, der blev serveret.

Jeg kan stadigvæk huske, hvor skønt det var, da jeg fik sparket de der monstre ud af hovedet og begyndte at spise ganske almindeligt og fornuftigt i stedet. Når jeg tænker på de år nu, er de mest bare en lille parentes. Men nogen gange kan jeg mærke, at jeg altså er lidt glad, jeg ikke går på gymnasiet og kigger mig i spejlet nu. For hvis der var mange ting, der røg på min liste med usunde ting, der skulle undgås den gang, tør jeg ikke tænke på, hvor meget der ville ende på den liste nu.

Jeg tænkte ekstra meget på det, da jeg lavede opskrifter til ‘Mad for begyndere – mere grønt‘. Hvis man får mere grønt ind i sin kost, bliver den jo tit lidt mere sund per automatik, men nogle gange, når man taler grøn mad i Danmark, bliver jeg både sur og træt over at høre, hvordan masser af store medier sætter lighedstegn mellem grøn mad og mad, der tilfældigvis også er glutenfri, mælkefri, sukkerfri og fri fra alt muligt andet.

Bare fordi jeg gerne vil have en kødfri dag en gang i mellem, skal jeg også droppe alt muligt andet. Som faktisk er ret lækkert. Og her er jeg enig med debattøren i Politiken: Selvfølgelig kan det passe ind i en sund kost og et sundt liv. Selv om det efterhånden er svært at tro det, når man tænder for fjernsynet eller computeren.

Jeg ved godt, jeg måske læser både det ene og det andet ind i Morten Elsøes tekst, som han ikke direkte skriver. Men jeg bliver bare så absurd træt af, at billedet hele tiden er så unuanceret. Og at både Go’ Morgen Danmark, Fit Living og Politiken prøver at fortælle mig, at jeg burde droppe halvdelen af supermarkedet. Det har intet med sund livsstil at gøre.

Jo flere tærtedeje med boghvedemel, jeg læser om, jo mere almindeligt, hvidt mel har jeg lyst at bruge i min. Og jo flere, der skriver, at jeg skal erstatte sukker med dadler, jo mere lyst har jeg at smide hvert eneste stykke tørret frugt i mit skab ud gennem køkkenvinduet.

Selvfølgelig skal man have lov at droppe både det ene og det andet fra sin kost. Og ja – nogle har helt sikkert godt af det. Andre er allergiske. Men det er altså min overbevisning, at de fleste af os faktisk bare havde haft det bedst af at bruge vores sunde fornuft. Men det kan nogle gange være svært, når landets madmedier bliver ved med at fortælle os, at hvede vokser i Helvedet.

Hvad siger I? Er jeg fjollet, eller er I også lidt trætte af mediernes skæve syn på, hvad sund mad egentlig er?

Opskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. KræsenOpskrift: Chicken tikka masala | Frk. Kræsen

Chicken tikka masala

Serves: 2 personer
Cooking Time: 45 minutter + mindst 1 time i køleskab

Ingredients

 • 2 cm frisk ingefær
 • 2 fed hvidløg
 • 2 dl yoghurt
 • 1 lime
 • 1 tsk. chiliflage
 • 1 tsk. salt
 • 0,5 tsk. peber
 • 3 tsk. gurkemeje
 • 2 tsk. stødt spidskommen
 • 2 tsk. stødt koriander
 • 0,5 tsk. kanel
 • 300 g kylling
 • 1 løg
 • 1 spsk. olie
 • 3 dl vand
 • 3 spsk. tomatpuré
 • 50 g mandler

Instructions

1

Hak ingefær og hvidløg fint.

2

Kom yoghurt, ingefær, hvidløg og limesaft i en skål.

3

Kom 2 tsk. gurkemeje, spidskommen, koriander, salt, peber, kanel og chiliflage i skålen. Bland sammen.

4

Skær kyllingen i mindre stykker.

5

Kom kyllingen i marinaden. Sæt i køleskab i mindst en time.

6

Hak løg.

7

Varm olie i en pande. Kom løg og 1 tsk. gurkemeje i. Steg i 3 minutter.

8

Kom kyllingen og marinaden i panden.

9

Steg på middelvarme i 30 minutter, indtil yoghurten er næsten helt væk.

10

Kom vand og tomatpure i panden. Steg i cirka 20 minutter.

11

Hak mandlerne groft og vend i retten. Server med ris og naanbrød (se min opskrift på naanbrød her.)

Måske er det her også noget for dig?

 • Natalie Grann
  5. marts 2018 at 13:47

  Nu har jeg lavet den her et par gange med min kæreste – vi ELSKER den her opskrift 😀
  Det er så lækkert – så tusind tak for den her smukke og lette opskrift. Håber du fortsætter med det her længe.

  • Linn
   6. marts 2018 at 8:23

   Tak Natalie, hvor er det en dejlig kommentar at få! 🙂

 • Ida
  13. november 2017 at 14:21

  hvis man er presset på tid, og vil lave det dagen før. Kan man sætte det i køleskabet over natten Nr 5. i stedet for en time?

  • Linn
   14. november 2017 at 7:38

   Sagtens! Tror nærmest at det bliver endnu bedre af det! 🙂

 • ida
  5. september 2017 at 13:34

  Vegetarisk ret? Er lidt forvirret, der er da kød i? 😀

  • Linn
   5. september 2017 at 14:08

   Jeg tror også, jeg er lidt forvirret nu… Hvor har jeg skrevet, det her er en vegetarisk ret? Jeg kan ikke lige se det selv, så jeg kan gå ind og rette det – men hvis det står vegetarisk et sted, har jeg da været helt væk, da jeg skrev det 🙂

 • Laura
  5. september 2017 at 11:04

  Hej Linn,
  Jeg overvejer at prøve denne tikka-masala ret men erstatte kylling med blomkål – tror du ikke, det vil fungere ok?
  Den ser rigtig lækker ud og er lige, hvad jeg har haft lyst til de sidste par dage!

  • Linn
   5. september 2017 at 11:06

   Jo! Min første tanke, da jeg læste din kommentar var “det vil jeg også prøve, det lyder lækkert” – og det siger vist det hele 🙂 Lad mig endelig vide, hvordan det blev!

   • Laura
    8. september 2017 at 10:32

    Det kan sagtens fungere! Blomkålet var lækkert mørt men havde stadig en smule bid – helt perfekt! Jeg brugte dog et helt blomkål (mellemstørrelse) til denne portion, og næste gang vil jeg nok kun bruge et halvt blomkål eller lave lidt mere marinade+sovs. Der blev ikke så meget sovs af det (måske fordi marinaden+sovsen forsvinder ind i alle hullerne i blomkålet?).

    Og ift kommentaren herunder, så har du skrevet “vegetarisk” i den allerførste sætning – at det er din “go-to opskrift, når du har lyst til vegetarisk” 🙂

    • Linn
     8. september 2017 at 10:38

     Åh, det lyder lækkert! Men giver god mening, at sovsen forsvandt ind i blomkålen. Jeg husker det, til når jeg skal prøve at lave det.

     Tak for at pege det ud for mig! Jeg forstår virkelig ikke, hvad jeg har tænkt, når jeg har skrevet den sætning. Giver absolut ingen mening jo. Nu er det heldigvis skrevet om, så folk ikke bliver forvirret 🙂

 • Julie
  31. januar 2017 at 19:45

  Hej 🙂
  Kan man erstatte yoghurt med skyr i denne opskrift og i dine naanbrød?

  • Linn
   1. februar 2017 at 10:48

   Hej. Det tør jeg faktisk ikke helt svare på – for jeg har aldrig prøvet at erstatte yoghurt med skyr i den slags retter. Så jeg ved ikke, hvordan det reagerer, når det bliver varmet op. Spontant tænker jeg, du sagtens kan gøre det. Hvis det plejer at virke, når du erstatter yoghurt med skyr i varme retter, tror jeg også, det vil virke den her gang 🙂 Men beklager, jeg ikke kan svare mere sikkert.

   • Julie
    1. februar 2017 at 12:26

    Tak for det hurtige svar 🙂 jeg er ikke vant til at erstatte yoghurt med skyr, så jeg tør ikke lige tage chancen i denne ret, da min kæreste elsker den og så skal den jo helst være perfekt 😉

 • linda christensen
  9. oktober 2016 at 13:50

  Hørt! har tænkt de tanker så mange gange, som nævnt af dig og i ovenstående kommentarer, kan mad ikke deles op sort/hvid sund/usund eller fedende/slankende. Jeg har selv haft et rigtig anstrengt forhold til mad og krop i mange år og bliver derfor også en smule syg i hovedet, af alle de fanatiske råd om mad og levestile der er. Jeg har selv fundet en glæde ved og et afslappet forhold til mad igen. Spis efter lyst, sund fornuft og alt med måde og vær glad 🙂

  Tak for mange gode indlæg og opskrifter til inspiration!
  Mvh. Linda 🙂

 • Astrid
  2. oktober 2016 at 22:20

  Hvor mange personer egner opskriften sig til? 🙂

  • Linn
   3. oktober 2016 at 9:39

   To personer. Det er ikke alle opskrifter, hvor det står tydeligt udskrevet, men hvis det gør, står det altid oppe i venstre hjørne på ingrediens-billedet i starten 🙂

 • Emma
  28. september 2016 at 18:19

  Godt sagt, Linn, jeg er meget enig. Og derfor er jeg også træt af, at folk kalder de grønne spisevaner en trend. For rigtig mange spiser jo grønt, fordi det er helt almindeligt fornuftigt – man behøver ikke være vild med raw food og kikærtemel, bare fordi man er vegetar. Og så er der jo hele klimaspørgsmålet, hvor ting som hvedemel, rugbrød og pasta giver sindssygt god mening at spise, fordi det er solid mad baseret på lokale råvarer, som er nemme at gro og relativt uforarbejdede. Ak ja. Gode gamle gluten.

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:31

   Ahh, lige præcis! Virkelig god input – specielt ift. klimaspørgsmålet. Den del synes jeg slet ikke, der bliver snakket nok om i det her spørgsmål.

 • Marina
  28. september 2016 at 12:55

  Du har helt ret. Jeg er efterhånden helt holdt op med at lytte efter når der nu er en eller anden ny retning der bandlyser et eller andet i sundhedens navn. Jeg tænker man skal spise masser af grønt, masser af groft, være opmærksom på hvad man spiser og spise både til helbredet og humøret (så JA kage og bacon er ok af og til og jeg kommer også lækre ting og sager i mine børns madpakke hvilket betyder at de faktisk spiser dem).

  Især det med at være opmærksom på hvad man spiser er vigtigt og i sig selv en grund til at de fleste kure af alle slags virker på den korte bane. Sagen er bare at det også ville have virket hvis man havde været opmærksom uden at være på den kur.

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:30

   Nemlig – vi tænker meget ens. Jeg tror virkelig, at sundt fornuft er det, man kommer længst med!

 • Freja
  28. september 2016 at 0:05

  Wauw, jeg kunne ikke være mere enig. Dejligt at høre dit syn på debatten! 🙂

  frejalyngbo.wordpress.com

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:30

   Skønt at jeg ikke er den eneste 🙂

 • Louise
  27. september 2016 at 19:31

  Hørt! Jeg kunne ikke have skrevet det bedre selv!

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:29

   Fedt. Og tak!

 • Emma
  27. september 2016 at 18:53

  Tusind tak for at dele de tanker vi er mange om at tænke!
  Som en anden skriver: Brøl løs!

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:29

   Tak! 🙂

 • Anneli
  27. september 2016 at 16:09

  Du har nærmest skrevet mine tanker! Det hænger mig langt ud af halsen, det med at kategorisere bestemte fødevarer som sunde eller usunde. I min verden handler det om mængeder: hverken 5 kg gulerødder eller 5 kg sneakers om dagen er særlig sundt. Men begge ting kan indgå i den kost et sundt menneske spiser.

  Godt du brøler lidt omkring emnet!

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:29

   Nemlig! Jeg er glad for at høre, vi er enige (selvom jeg godt vidste det lidt siden vores snakke tidligere…) 🙂

 • Trine
  27. september 2016 at 15:15

  Jeg er enig! Fuldstændig enig!

  Sundhed er et relativt begreb; det, der er sundt for dig, er ikke nødvendigvis sundt for mig.
  Jeg bliver så træt af at høre på diverse “eksperter”, som ofte fremstillinger sundhed alt for unuanceret, og som sætter alt i “kasser”.

  Mad er mad – ikke nødvendigvis videnskab! Hvorfor bryde sin hjerne med, om der er pasta er kulhydrat eller protein, hvis man har lyst til pasta, og ikke (undtagelsesvist!!!) har behov for ekstra meget protein? Mad bør, for den “almindelige borger”, der ikke har spise-/over-/undervægtsproblemer, hverken rubricereres som rigtigt/forkert, sundt/usundt, kulhydrat/protein/fedt.

  Tak for dit fine indspark i debatten 🙂

  • Linn
   2. oktober 2016 at 14:28

   Tak for din kommentar, og godt at høre, jeg ikke er alene om at tænke på den måde 🙂