Måltider/ Video

Video-opskrift: 3x kål med topping

Opskrift: 3x kål med topping | Frk. Kræsen

For et par uger siden var jeg på tur. Vi var 12 personer, der havde lejet et sommerhus, hvor vi brugte mandag-fredag med at arbejde, brainstorme sjove projekter og drikke rødvin (vi lærte også at lave ballondyr, men det er vist en anden historie…).

Jeg er den, der laver mest mad i vores lille gruppe, så det var måske ikke så overraskende, at jeg stod for opskrifter til aftensmaden. Og ærligt talt, var det nogen af en opgave – for retterne skulle helst være frie fra både gluten, mælk, sukker og diverse animalske produkter – så at alle 12 kunne tåle det meste.

For at ikke gøre en lidt svær opgave endnu sværere, besluttede jeg mig for at go all in på vegansk og vegetarisk mad. Så vi skruede ned for kød og op for… kål! Første aften stod menuen på stegt spidskål med topping, og jeg var spændt på at se, hvilke reaktioner den ret ville frembringe.

Stegt kål med brunet smør var et kæmpe hit. Faktisk så stort et hit at min telefon fredag aften, når alle havde taget hjem, begyndte at vibrere med notifikationer. “Se hvad vi skal have til aftensmad” skrev den første og vedhæftede et billede af stegt spidskål. “Også her” skrev nummer to og tre. Og det er altså lidt fedt.

I den her video deler jeg tre forskellige opskrifter med kål. Jeg elsker kål, og hvis man åbner mit køleskab, ligger der altid et kålhoved og venter. Eller to. Men jeg ved også, at der er mange, der synes, det er svært at få det brugt op. Og det kan de her opskrifter forhåbentlig hjælpe lidt med – så man ikke behøver smide mad ud.

Opskrift 1: Bagt rødkål med gedeost og bacon (2 personer)
0,5 rødkål
2 spsk. olie
4 skiver bacon
75 g gedeost
2 spsk. honning
15 valnødder

Fjern de yderste rødkålsblade. Skær fire tykke skiver (cirka 1 cm). Pensl med olie. Bag i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

Top med smuldret gedeost. Bag i 10 minutter mere.

Steg bacon sprødt. Rist valnødderne på en tør, middelvarm pande i 5 minutter. Hak valnødderne groft.

Top rødkålen med honning, valnødder og bacon.

(Opskriften kommer fra min kogebog ’Mad for begyndere – mere grønt’.)

Opskrift 2: Stegt spidskål med citron og oliven (2 personer)
0,5 spidskål
4 spsk. olie
1 øko-citron
1 dl sorte oliven
1 tsk. salt
1 nip peber

Del spidskålen i kvarte. Steg den i olie på en varm pande i cirka 5 minutter. Bag spidskålen færdig i ovnen ved 150 grader i 5 minutter.

Hak oliven groft.

Riv skallen fra citronen. Kom citronskal, citronsaft, olie, salt og peber i en skål. Pisk sammen. Bland med oliven og hæld over den færdigbagte spidskål.

Opskrift 3: Stegt spidskål med brunet smør (2 personer)
0,5 spidskål
2 spsk. olie
1 rødløg
1 bundt dild
2 spsk. kapers
0,5 tsk. Salt
125 g smør

Del spidskålen i kvarte. Steg den i olie på en varm pande i cirka 5 minutter. Bag spidskålen færdig i ovnen ved 150 grader i 5 minutter.

Hak rødløg og dild fint. Bland i en skål med kapers og salt.

Smelt smørret i en gryde ved middelvarme. Rør rundt undervejs. Smørret skal bruse op. Tag gryden af varmen efter cirka 5 minutter, når smørret er gyldent og dufter af karamel.

Hæld smørret i skålen og bland sammen. Hæld over den færdigbagte spidskål.

(Du kan også finde den her opskrift på stegt spidskål her.)

Måske er det her også noget for dig?