Jul

Opskrift: Hjemmebagt brunkagehus

Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen

Da jeg boede hjemme, bagte vi brunkagehus hvert år. De blev vildere og vildere for hvert år, og jeg havde en fest med at finde ud af hvilke ekstra tårn og bygninger der skulle være fra år til år. Men så flyttede jeg hjemmefra, og nu er det længe siden jeg bagte brunkagehus, eller pepparkakshus, som vi siger på svensk.

I år besluttede jeg mig for at gøre det igen. Jeg fik låne min mors opskrift, som hun og min mormor bagte efter, da hun var lille, og som vi altid bagt efter derhjemme. Da jeg var færdig for nogle dage siden, sendte jeg et billede af huset i en sms til mine forældre. I går fandt jeg et brev fra dem i postkassen, med de to små røde nisser i. “Endelig – vi har stået i boligkø virkelig længe nu” stod det på en seddel. Åh! De måtte flytte ind med det samme.

Hjemmebygget brunkagehus

Serves: 1 hus
Cooking Time: 1 døgn

Ingredients

 • 3 dl sukker eller brun farin
 • 2 dl lys eller mørk sirup
 • 100 g smør
 • 1 spsk kanel
 • 1 spsk ingefær
 • 3 dl mælk
 • 1 spsk natron
 • 1 kg hvedemel

Instructions

1

Smelt sukker, sirup, smør og krydderier i en gryde på lav varme.

2

Hæld i mælken og lad blandingen blive kold.

3

Rør natron og mel sammen og arbejd ned det i dejen. Gem cirka 2 dl til du skal rulle ud dejen til huset. Arbejd sammen til en smidig dej og sæt i køleskab i mindst 24 timer.

4

Del dejen i mindre dele og arbejd med den, så den bliver smidig. Rul ud dejen til cirka 3 mm og form delene til dit hus.

5

Bag delene ved 175 grader i cirka 15 minutter.

6

Pynt dit hus med glasur.

7

Smelt sukker og brug når du skal sætte det sammen. Men pas på - det er virkelig varmt og lidt svært at arbejde med. Du skal helt sikkert have hjælp, det er svært at lave alene.

PS.
Synes du at et helt brunkagehus er en for stor opgave? Så skal du bage almindelige svenske “pepparkakor”. Det smager ens og er lidt nemmere at bage. Her er min opskrift på svenske brunkager.

Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen Opskrift: Byg dit eget brunkagehus | Frk. Kræsen

Opskrift: Fra det som i 1950 i Sverige hed “Sockerbolaget”

Måske er det her også noget for dig?

 • Piskeriset
  20. december 2014 at 22:20

  Nårh, hvor er den fin! ♥
  Rigtig glædelig jul – håber du får nogle skønne juledage 🙂

  • Linn
   21. december 2014 at 9:06

   Tak – jeg er også rimelig stolt 🙂 Og i lige måde, håber du får en dejlig jul.

 • Lise
  19. december 2014 at 17:00

  Fint! Tjek dette evt. ud http://instagram.com/p/wldYRJgqIu/
  Og god jul!

  • Linn
   20. december 2014 at 10:27

   Ey, hvor er det et fint hus! 🙂 God jul!