Grønne fingre

Frk. Kræsens planteskole #5: Vand og næring

Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole

I år er det fjerde år som jeg dyrker krydderurter i mit vindue. De første år, tænkte jeg slet ikke over det at give mine planter andet end vand. Næring? Hvorfor? Er det ikke noget man gør udenfor? Og de har det jo fint alligevel?

Efter at ha læst på lidt mere, har jeg startet at give mine planter lidt ekstra næring i vandet hver uge. Jeg hælder lidt koncentreret plantenæring i min vandkande, og så giver jeg planterne vand som de plejer.

En af grunderne til at planterne har brug for næring, er at det tit hjælper dem at udvikle et bedre rodsystem – hvilket gør at de trives meget bedre. I en almindelig flaske plantenæring kan det fx stå kalium, magnesium, svovl, jern og fosfor på indholdsdeklarationen. Det hele er med til at gøre at dine planter har det bedre.

En del vælger at bruge gammel kaffegrums som gødning i sine potter. Da jeg interviewede urban gardner Signe Voltelen, fra OPENgardenCPH, til det første radioprogram med Frk. Kræsen, fortalte hun at kaffegrums ikke virker som gødning. Til gengæld kan man bruge det sammen med jorden, for at få den at række længere.

Næste afsnit af Frk. Kræsens planteskole kommer i næste uge.

———————
Frk. Kræsens planteskole er sponsoreret og lavet i samarbejde med FAUSOL og HORNUM, som markedsfører alt indenfor hjem og have.

Måske er det her også noget for dig?

 • Anonym
  28. maj 2013 at 20:53

  Nøj hvor jeg dog elsker din vandkande, den er simpelt hen så fin 🙂

  • Linn
   6. juni 2013 at 6:20

   Haha… Jeg er også rigtigt glad for den. Jeg tror jeg haft den i over fem år nu 🙂

 • Line Marie
  25. maj 2013 at 21:18

  Jeg er enig med La Cucina Nada. Hvorfor ikke bruge noget hestemøg eller lidt hjemmelavet kompost?:) (det kan sagtens gøres i en stor tæt plastikasse)

  • Linn
   25. maj 2013 at 21:32

   Det lyder også som nogle rigtigt gode alternativer. Men den her gang prøver jeg plantenæring. Jeg tror jeg prioriterer at bare kunne hælde noget næring i noget vand og så virker det, forend at lave noget selv – jeg har simpelthen ikke tid nok det her år. Men måske næste? 🙂

 • lacucinanada.com
  25. maj 2013 at 9:02

  Kære Frk Kræsen,
  Jeg har dyrket krydderurter i årevis, og har faktisk aldrig gødet. Jeg må tilstå at jeg ikke synes særlig godt om at tilsætte det jeg skal spise, noget jeg ikke rigtig ved hvad er. Eller noget jeg ikke ved med sikkerhed om det skader miljøet eller min krop.
  Min erfaring er lys, vand, kærlighed og godt med nipperi – så gror de af sig selv!

  Skønt at se det hele vokser hos dig –
  hvad med plantekasserne i gården, gror det også?

  Hilsen La Cucina Nada

  • Linn
   25. maj 2013 at 21:30

   Jeg synes også at lys, vand og kærlighed er en rigtigt god start. Men nu prøver jeg lige et år med plantenæring, og ser hvordan det bliver. Jeg har fået det anbefalet af flere grønne fingre som jeg ved er dygtige, så tænker jeg vil teste.

   Plantekasserne på gården havde en fest de sidste par dage, da det regnede. Nu er der kommet voksbønner og blomsterkarse op, og mine månedsjordbær smiler. Det er skønt! Håber det er lige grønt i dine kasser 🙂