Grønne fingre

Frk. Kræsen’s plante-skole: Starte at plante

Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole

I dag er det tid til del to i min “dyrke dine egne krydde-urter”-skole. Håber at I har nået at købe ind? Ellers foreslår jeg at I løber ned og gør det nu!

Uanset hvis du har en lille plante-boks, en æg-bakke eller noget andet som du planter i, så starte med at fylde jord næsten helt op. Læg siden nogle frø i hver lille boks i kassen.

Læg ydderligere 3-5 mm jord ovenpå dine frø, og tryk forsigtigt så at det bliver lidt flat. Vande siden, men pas på – du skal ikke starte med en oversvæmmelse. Når man giver sine frø vand, så synker jorden ned lidt, så derfor er det ekstra vigtigt at du har ordentlig med jord inden du lægger frø og jord-lager nummer 2 på. Hvis frøne er for langt ned, så kan de nemlig ikke få lys nok den første uge.

Afslutte med at sætte et låg på, og sæt i vinduet. Låget skaber fugt, hvilket gør at det vokser lidt hurtigere.

Planter du i fx en æg-bakke, så kan du bruge plastik-folie som låg. Bare sørg for at det sidder tæt på, så at det ikke kommer for meget luft ind.

Sørg for at det er fugtigt i dine bakker hele tiden. Afhængt hvad du valgt at dyrke, så burde du kunne se noget resultat efter 5-7 dage. Jeg har plantet basilikum, persillie og purløg. Basilikumen kom allerede efter nogle dage, og siden kom purløgen. Persillien tog til gengæld over halv anden uge med at kigge op – så lidt tålmodighed er vist også på plads.

I næste del af plante-skolen skal vi tale om hvad der sker når planterne starter at komme op. De kan nemlig ikke blive ved med at bo i den samme lille lille boks hele livet, uden skal gerne flytte over i en større pot efter cirka to uger. Men mere om det næste gang!

Måske er det her også noget for dig?

 • Louise
  30. april 2012 at 8:41

  Ville bare lige sige; Spinat kan godt lade sig gøre. Den vokser simpelthen så fint 🙂

 • Anonym
  21. marts 2012 at 9:29

  Helt ok. Tænkte blot på hvordan det mon kunne lade sig gøre 🙂 Er ret spændt på spinaten ja, men den skal ikke i spirekasse, så venter lige lidt med at så 🙂

 • Anonym
  20. marts 2012 at 17:14

  Kan det fungere med porre? I såfald, hvordan gør du? 🙂 jeg har valgt jeg vil forsøge med spinat

  • Linn
   20. marts 2012 at 17:18

   Nej nej nej – det går vist helt galt for mig i dag. Jeg har ikke prøvet med porrer, jeg har prøvet med purløg. Men de hedder omvendt på svensk, altså

   porrer = purjolök

   purløg = gräslök

   og hvis jeg ikke lige tænker mig om, skriver jeg altid forkert. Godt du gjorde mig opmærksom på det, så jeg kunne rette det. Og spinat lyder altså som et rigtigt godt alternativ! 🙂

 • Maja
  20. marts 2012 at 9:01

  Hvad gør man så når de begynder, at spire i såkassen? Skal de tages ud og sættes i egen potteplante eller hvordan?

  • Linn
   20. marts 2012 at 9:08

   God pointe! De skal over i en egen potteplante efter lidt tid, når de er blevet så høje og store at de enten ikke får plads i boksen eller så høje at de når loftet/låget. Jeg har opdateret slutningen på indlægget, så at der står lidt om det – men ellers kommer hele næste afsnit der kommer i starten af næste uge også at omhandle det.