Grønne fingre

Frk. Kræsens planteskole #3: Start at plante

Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole

Endelig!

Fyld med jord
Uanset om du planter i et minidrivhus, i tørvepotter eller i noget helt tredje, gælder det om at fylde potterne med jord. Det skal ikke gå hele vejen op til kanten, vente med at fylde den sidste cm. Når jeg fyldt potterne med jord, plejer jeg at spraye lidt vand, så at jorden ligesom “lægger sig”, og ikke flyver væk så snart man puster eller hoster lidt på den.

Frø
Læg forsigtigt nogle frø i hver potte. Da jeg planter, plejer jeg at lægge omkring 5-10 frø i en potte. Læg derefter yderligere 3-4 mm jord over, og vand forsigtigt til jorden i hver potte er helt fugtig.

Sådan bruger du kokosbriketter
Bruger du kokosbriketter, er fremgangsmåden lidt anderledes. Skyld briketterne under vand, så at de bliver gennemblødt. Læg siden nogle frø i midten af dem (der er et lille hul), og sæt dem i et minidrivhus med loft. Sørg for, at de er pænt fugtige til at starte med. De skal blive dobbelt så høje, som da de lå i pakken, for at det skal virke rigtigt godt.

Vand og fugt
Da du plantet og vandet, skal du sørge for at holde plantebakkerne og potterne fugtige. Sørg derfor for at “loftet” på alle drivhus er på, eller at du fundet nogen anden modsvarende løsning, der minder om et lille drivhus.

Næste afsnit af Frk. Kræsens planteskole kommer i næste uge. Da taler vi om hvad du skal tænke på når dine planter starte at kigge op fra potterne.

———————
Frk. Kræsens planteskole er sponsoreret og lavet i samarbejde med FAUSOL og HORNUM, som markedsfører alt indenfor hjem og have.

Måske er det her også noget for dig?

 • Bianca
  10. maj 2013 at 15:06

  Hvor er det altså fint. Er selv helt ny i denne skønne planteverden, så glæder mig til at se om der kommer noget frem. Kunne i hvert fald godt have brugt sådan en fin vejledning inden jeg gik igang. Men nu ved jeg da hvor jeg skal finde den til en anden god gang 🙂

  • Linn
   14. maj 2013 at 6:52

   Kender godt følelsen – når de der små grønne ting kigger frem i potterne bliver man simpelthen så glad. Tænk, at det ikke skal mere til nogle gange 🙂

 • Marie - Cocina Fragrante
  9. maj 2013 at 15:33

  Elsker at du har grønne negle, der matcher dine grønne planteæsker! Jeg må også i gang med nogle krydderurter på altanen, synes bare de dør i kulden! 🙁

  • Linn
   9. maj 2013 at 20:32

   Ja, det har været et koldt forår, og da kan man ikke ha ting udenfor. Men så snart det ikke er minusgrader/frost om natten, så kan du godt plante ting ud. Men en god idé kan jo være at forspire indenfor, og så plante ud. Fx. basilikum 🙂

 • Marian N. Larsen
  9. maj 2013 at 9:51

  uhhhh – jeg glæder mig til næste uge for mine spirer er nemlig kommet så fint op af potterne, så jeg snart er klar til at "plante om".

  Jeg har selv lavet "drivhuse" ud af 1 1/2 L sodavandsfalsker. Har bare skåret dem over på midten.

  Min mor tippede mig om, at der ikke måtte blive FOR fugtigt i drivhusene – så feks. hvis der er fuld sol på og masser af dug i drivhuset, så er det en god ide at lufte lidt på låget så planterne ikke rådner eller mugner.

  • Linn
   9. maj 2013 at 15:11

   Hvor er det smart med sodavandsflasker! Det gælder jo om at være lidt kreativ 🙂

   Nej, det har din mor jo helt ret i. Det er lige en balance. Det må jeg huske at snakke mere om i næste uge!