Grønne fingre

Frk. Kræsen’s plante-skole: Tid til at skifte pot til dine krydderurter

Frk. Kræsens planteskoleFrk. Kræsens planteskoleFrk. Kræsens planteskoleFrk. Kræsens planteskoleFrk. Kræsens planteskole

Starter dine små krydderurter at slå i loftet i deres små bakker? Så er det høj tid til at plante dem i noget nyt og lidt større. Når dine planter har blevet omkring 5 cm, så har de brug for mere plads for at kunne vokse endnu mere.

Hvis du har plantet dem i sådan her en lille bakke, kan man tit fjerne den del af bakken som planterne er i til at starte med, og under finder man en stor bakke. Fyld den, eller nogen anden bakke/pot af lignende størrelse med jord, og starte forsigtigt at flytte dine små planter.

Jeg plejer tit at bruge en ske til at flytte mine planter. Trykker man sine (fede) fingrer ned i bakken er det nemlig større risiko at man totalt ødelægger den stakkels lille krydderurt. Så tag det forsigtigt, og sørg for at få rødderne med!

Lav et lille hul i den større bakken, og tryk forsigtigt planten på plads. Husk at der skal være mere plads rundt planterne nu, så at de kan vokse. Så du kan ikke ha lige så mange planter i samme bakke den her gang, uden har brug for flere.

Da du er færdig med at plante om, så skal planterne tilbage til vinduet, eller noget andet sted med meget lys. Når du ikke længere har et “loft” over dem, så skal du huske at give dem vand mere tit, da den der fugtige miljø også forsvinder da loftet forsvinder.

Alle planter virker selvfølgelig ikke lige så godt. Min purløg vokser fint, og min basilikum starter næsten at ligne basilikum “på rigtigt”. Min persille er til gengæld ret ked af det, og virker snart til at opgive. Den må lige få en omgang vand mere, og lidt kærlighed. Og mon ikke, det så går?

Held og lykke til næste gang!

Måske er det her også noget for dig?

 • tambourine sam
  7. april 2012 at 10:52

  Så fint!! Linn, prøv lige at google pot <3 Det hedder en potte på dansk, men jeg elsker dine svensk-danske ord alligevel.

 • kbo
  4. april 2012 at 7:18

  Vil bare lige give 2 tips 🙂 når man skal have de bittesmå planter ud af bakken, kan man faktisk ofte klemme blidt omkring det enkelte rum, vende bakken på hovedet og få den ud, uden at skade noget 🙂 og de små planter kan faktisk godt klare at stå uden låg på – solen kan brænde dem af, hvis der er låg på. Bare for en god ordens skyld 🙂 Elsker den her serie du har lavet!

  • Linn
   4. april 2012 at 19:36

   Skønt at du vil dele dine tips. Mange tak for det – og fedt at du kan lide serien 🙂