Grønne fingre

Frk. Kræsens planteskole #2: At tænke på når du starter

Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole

Har I fået købt ind til at starte? Godt! Inden vi går i gang, er der lige et par ting mere at tænke på. Jeg tager det lidt hurtigt, så at vi snart kan komme videre til det sjove, nemlig at smide frø i potter og kaste jord rundt omkring i køkkenet.

Vælg et vindue
Dine planter skal stå i et vindue. Ikke i et mørkt hjørne. Aldrig i et mørkt hjørne. Ok?

Vælg ret vindue
I plante-guruen Signe Wennerbergs bog “Spis din have”, har jeg læst at vinduer som vender mod syd eller vest får bedst lys i løbet af dagen. Hvis du har et vindue som får meget lys, som vender i den her retning, kan du altså også dyrke tomater indenfor. Har du til gengæld et vindue som vender mod nord eller øst, skal du ikke blive ked af det for det. Da jeg boede i Århus vendte mit vindue nordøst (jeg har lige ringet min gamle kollegieven Mads for at dobbelttjekke det), og min basilikum var altså også glad i det vindue. Men er du så heldig at du selv kan vælge retning, så ville jeg anbefale sydvest.

Sæt dem ikke på en radiator
Hjemme ved os sidder der en lille radiator under de fleste vinduer. Fordi det endelig er blevet forår, er den slukket. Men hvis du fryser meget og stadigvæk har den på, kan det være en god idé at slukke den nu. Dine planter får det nemlig ikke så godt, hvis de bor lige over din radiator.

Pas på med for meget solskin
Måske det er lidt ironisk, at dine planter skal stå i et vindue med meget lys, men så alligevel ikke må få for meget solskin. Men sådan er det altså. Derfor kan det være godt med noget der kan afskærme dem de dejligste solskinsdage.

Næste afsnit af Frk. Kræsen’s planteskole kommer i næste uge. Da starter vi endlig på rigtigt!

———————
Frk. Kræsens planteskole er sponsoreret og lavet i samarbejde med FAUSOL og HORNUM, som markedsfører alt indenfor hjem og have.

Måske er det her også noget for dig?

 • Sysleren
  4. maj 2013 at 19:22

  Jeg gad godt, at planter ikke skulle have så meget sol. Det er jo der, jeg skal være. Indtil videre har det dog været en ret dårlig ide at give dem skyggepladsen…

  • Linn
   6. maj 2013 at 16:07

   Hahaha… Den er svær, det kan jeg godt se 🙂

 • Marian N. Larsen
  4. maj 2013 at 6:57

  uhhh – jeg må tjekke det med retningen på mit vindue for jeg flytter pt. min lille urtefarm rundt. Om morgenen er der sol i køkkenvinduet og om eftermiddagen på min "balkon". Men det er sikkert en fejl at de så står direkte sollys hele dagen lang…..

  TAK for tippet!

  • Linn
   6. maj 2013 at 16:06

   Håber du finder den perfekte løsning 🙂