Grønne fingre

Frk. Kræsens planteskole #1: Indkøb og planlægning

Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole Frk. Kræsens planteskole

For at kunne plante i sit vindue (eller i sin altankasse) gælder det om at ha det rigtige udstyr. I det første afsnit af Frk. Kræsens planteskole fortæller jeg hvad du egentlig har brug for, for at komme i gang.

Frø
Først af alt skal du ha fat i nogle frø.

Jeg har haft stor succes med at dyrke basilikum og bred persille indenfor. Basilikum er nem at passe på og en enkel pose frø giver flere planter. Bred persille smager lækkert i sommermaden. I Signe Wennerbergs bog ”Spis din have”, anbefales også rosmarin og timian hvis du dyrker indenfor.

Hvis du gerne vil så grønsager, skal du helst udenfor. Har du en lille altan, er tomater og ærter gode alternativ. Tomater kan godt klare sig udenfor et drivhus, hvis du køber den rigtige type. Det står bag på posen, hvis de kan stå udenfor. Ærter vokser tit meget hurtigt, og er på den måde sjov at ha i sin plantekasse.

Du kan godt dyrke salat og chili indenfor. Chili indenfor bliver tit ikke så stærk i smagen, men er alligevel lækker. Salat kræver meget plads, men du kan faktisk få en del.

Noget at plante i
Der findes mange forskellige ting du kan plante i. Man kan helt sikkert sige, at det kun er fantasien der sætter grænser. Dog skal du huske, at når man starter at plante frø, har de brug for et fugtigt miljø. Derfor har du brug for nogen form af lille drivhus.

Minidrivhus i plastisk findes i forskellige størrelser og er rigtigt gode at bruge. Her kan dine planter bo helt indtil de bliver så høje at de slår i loftet af drivhuset.

En anden metode er at købe kokos-briketter. Du lægger et frø i midten af din briket, og sørger for at holde den fugtig. Et godt alternativ kan være et lidt større plastikdrivhus, hvor du kan samle flere forskellige briketter. En stor fordel med briketter er at når de vokset sig større og skal plantes i en potte, kan du bare tage hele briketten og sætte i potten med jord rundt omkring – super nemt altså!

Et tredje alternativ er bruge små tørvepotter. De giver et fint og lidt mere naturligt indtryk. I starten kan du lade tørvepotterne bo i et minidrivhus, inden de klarer sig uden loft.

Jord
Køb jord som passer at bruge indenfor. Det står altid på poserne, hvad jorden passer til.

Næste afsnit af Frk. Kræsen’s planteskole kommer i næste uge. Da taler vi om hvad du skal tænke på når du går i gang.

———————
Frk. Kræsens planteskole er sponsoreret og lavet i samarbejde med FAUSOL og HORNUM, som markedsfører alt indenfor hjem og have.

Måske er det her også noget for dig?

 • lacucinanada.com
  27. april 2013 at 8:27

  Kære Frk Kræsen,

  Så fint at du laver en hel planteskole, jeg følger nysgerrigt med.

  Faktisk så har jeg snart prøvet at så og dyrke alle de gængse krydderurter indendøre. Rosmarin har noget svært ved at komme fra start, og skal have rigelig varme, tilpas med lys og gerne "drivhus-effekt" af en slags i begyndelsen. Det samme gælder basilikum. Men ellers så synes jeg bare det går derud af.
  – Bredbladet persille vokser rigtig nok bare på livet løs!
  En anden der er meget taknemmlig for varmen indendøre er mynte.

  Du foreslår plastic drivhus, og sådan nogle havde jeg også dengang jeg havde altan, til at forspire i. Men jeg synes ærlig talt at de er grimme og ret så dyre. Derfor planter jeg i stedet i en plastbøtte – f eks dem man får vindruer i, det er da også smart miljømæssigt, ikk´?

  Har du forsøgt med chili? Det kan jeg virkelig anbefale dig!

  Selv vil jeg gerne se om jeg kan nå at så nogle spiselige blomster af en slags … så er der også noget virkelig smukt at kigge på 🙂

  Pøjpøj med alle dine planter´
  La Cucina Nada

  • Linn
   27. april 2013 at 15:12

   Dejligt at høre at du vil kigge med i min lille planteskole 🙂

   Det er sjov det der, med hvor godt ting kommer i forskellige vinduer hjemme med forskellige personer. Jeg kender et par, der synes basilikum er svært, men jeg har altid synes at det er det nemmeste at gro indenfor. Det her er det fjerde år, og de kommer lige så fint som de plejer… Rosmarin er første år for mig, så jeg håber at den bliver god. Mynte er også et meget godt bud.

   Jeg må nok give dig ret i at plastic drivhus måske ikke er de pæneste i verden. Men jeg synes det er de alternativer der virker bedst for mig. Sidste år lavede jeg også nogle bakker selv, men de rådnede når de blev fugtige, så det her år kører jeg plastik. Det bliver jo heller ikke så dyrt, når jeg kun har to vinduer at leje med. Men meget god idé med vindrue-bytte ellers!

   Jeg har chili med i år, så jeg glæder mig til at se hvordan det går. Det lyder spændende med spiselige planter – jeg glæder mig til ath øre hvordan det går med den for dig 🙂

 • Pia Haun
  27. april 2013 at 6:53

  Hej Linn 😀

  En ting du ikke må glemme er: "Rucola". En rigtig fin begynder-ting, med et stort udbytte. Særligt velegnet til altan, for det kommer pludseligt hurtigt.

  Husk… man skal kun så et helt brev af gangen, hvis man har en virkelig stor familie 😀

  – Pia

  • Linn
   27. april 2013 at 15:09

   Tak for tip Pia! Det må jeg lige tilføje, for det er da en super-idé for alle dem med altan. Gad jeg havde en! 🙂