Konfekt

Opskrift: Choko-konfekt med marcipan fra Blomsterbergs Jul

Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen

For et par uger siden modtog jeg bogen Blomsterbergs Jul fra Politikens Forlag. Da jeg først åbnede bogen var jeg lidt skeptisk, for mit indtryk af Mette Blomsterberg er at hendes ting er så perfekte, at de nok må være umulige at lave selv. Men til min store glæde så tingene i Blomsterbergs Jul slet ikke svære ud, uden i stedet var bogen fyldt af forskellige lækre små opskrifter på kager, konfekt og lidt andet.

Da jeg lige er i gang med et lille konfekt-projekt (mere om det om nogle dage), besluttede jeg mig hurtigt for at prøve hendes opskrift på Valnødde-marcipankugler af.

Marcipankugler med valnødder

Serves: 20 stk.

Ingredients

 • 190 g valnøddekerner
 • 200 g. ren rå marcipan
 • ca. 200 g mørk chokolade

Instructions

1

Start med at hakke cirka 40 g af valnødderne fint. Bland siden ned dem med marcipanen, til en ensartet masse.

2

Rul ud marcipanen til to pølser. Skær cirka to cm lange stykker af den, og rul til kugler som du sætter i køleskabet i en halv time.

3

Hak og smelt din chokolade. Her skriver bogen (eller Mette) fint om at man ikke skal smelte det hele på en gang - uden forklarar hvorfor det er vigtigt at smelte halvdelen, og siden røre ned resten i den allerede smeltet chokolade. Det var jeg ikke klar over tidligere, og det er jo altid godt med lidt nye fif. Bogen skriver godt nok også om at chokoladen ikke må overstige forskellige temperaturer, og at man skal starte forfra hvis den gør det. Heldigt nok har jeg ikke nogen termometer, så det behøver jeg ikke tænke på...

4

Da du har smeltet din chokolade, så brug en gaffel til at først doppe kuglerne i chokolade, og siden til at rulle dem i resten af dine hakkede valnødder (eller valnødder og mandler og hasselnødder - som jeg valgte i stedet). Lad kuglerne blive kolde i køleskab.

På det store hele er jeg rigtigt glad for Blomsterbergs Jul. Den er ikke kun fyld med inspiration og lækre opskrifter – den er også fyld med gode små tips og forklaringer. Desuden er det fx. mange af opskrifterne på konfekt som kun indeholder tre eller fire ingredienser, så det føles ikke som at man skal ud og købe specielt meget ind for at kunne gå i gang. Og det er jo altid en fordel.

For mig, som stadigvæk mest spiser svensk julemad og svenske julekager i december, er det sjov at botanisere lidt bland de danske opskrifter. Meget lyder lækkert, men der er også ting som jeg synes er lidt underlige. Ikke mindt æbleskiver – som jeg efter over fire år i Danmark stadigvæk ikke har lært at spise. Jeg synes simpelthen ikke at det smager godt. Men er man kræsen, så er man jo…

PS.

Du kan finde flere opskrifter på konfekt her.

Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen Opskrift: Konfekt med chokolade, marcipan og valnødder | Frk. Kræsen

Måske er det her også noget for dig?

 • Maja
  25. november 2012 at 17:51

  Jeg kunne godt tænke mig, at høre om din svenske jul? Især maden 🙂
  Min mormor og morfar bor i Sverige og jeg må indrømme, at jeg synes svensk julemad er noget af det dårligste jeg længe har hørt om – skinke og lutfisk 🙁

  • Linn
   26. november 2012 at 7:44

   Hahaha… Du er ikke den første der har sagt at den svenske julemad ikke lyder specielt god. "Skinke, det er jo fattigmandsmad?" sagte en til mig den anden dag. Jeg skal nok skrive både en og to indlæg om emnet, det lover jeg 🙂

 • Anna
  25. november 2012 at 14:21

  Man gør sådan med chokoladen – tempererer den – for at den skal blive fin blank og glat og får det rigtige "knæk" når man bider i den 🙂

  • Linn
   25. november 2012 at 16:03

   Ahh – godt at vide. Tak! 🙂

 • Frida
  25. november 2012 at 12:22

  Hvor ser de fine ud, glæder mig til at lave konfekt her snart 🙂 Måske jeg laver disse, dog med nogle andre nødder, for valnød er min mindst favorit.
  – Frida, http://bakedbyblondie.blogspot.dk

  • Linn
   25. november 2012 at 16:02

   Absolut, veriere dem så at det passer. Jeg blandede jo også lidt rundt i det – der findes ingen grund til at følge opskriften til 100% når det kommer til konfekt…

 • Marian N. Larsen
  25. november 2012 at 11:59

  Uhmn sikke flote, fristende billeder – jeg er pjattet med julekonfekt med marcipan og chokolade.

  • Linn
   25. november 2012 at 16:01

   Tak søde Marian. Og du kan tro, at jeg også er vild med det. I hvert fald alt det, man laver selv 🙂