Annonce/ Oplevelser

Tag på æblerov uden for Hamborg (Annonce)

På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen

På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. KræsenPå en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. KræsenPå en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen

Den her sommer har jeg været på tur. M og jeg tog på interrail og besøgte Prag, Leipzig, Berlin og Hamborg, inden vi tog toget tilbage til Danmark.

Det var to skønne uger, men da vi sad på toget på vej hjem, konkluderede vi en ting: Cappuccino på fortove, street food-markeder, genbrugsbutikker og øl på hyggelige små barer er absolut bedst, når man også oplever kontrasterne. I Prag tog vi sporvognen ud til en nationalpark. I Leipzig padlede vi kajak. Det lidt hektiske byliv var som mest charmerende, når det blev kombineret med en omgang natur.

Men den slags steder kan være svære at finde. Internettet er proppet med anbefalinger til morgenmad i Berlin og ølbarer i Hamborg, men hvor tager man hen, hvis man vil have græs under fødderne en dag eller to?

I dag vil jeg gerne dele et grønt sted uden for Hamborg i den tyske region Niedersachsen. For et par uger siden var jeg nemlig inviteret til Stade, der ligger en time med tog fra Hamburg.

Stade er en hyggelig lille by, der er fuld af farverige bygninger fra gamle dage. Den første aften i byen knipsede jeg billeder af flotte huse og bygninger. To motiver, som ikke plejer at være i fokus, når jeg tager billeder.

Hvis første dag kom til at stå i arkitekturens tegn, var jeg mere på hjemmebane dag nummer to. Der handlede det nemlig om æbler og madlavning. I Niedersachsen ligger flere af Europas største frugtplantager, og netop sådan en grøn oase skulle vi ud og opleve.

Altländer Obsthof dyrker niende generation æbler. Ejeren kørte traktoren frem, og så tog vi på tur ud i plantagen. Vi skulle nemlig lave mad med æbler om eftermiddagen, og når man laver mad på en æbleplantage, må man først ud og plukke æbler. Ude blandt træerne smagte vi tre forskellige slags, som var det vin, inden vi blev enige om, hvilken der var bedst. Og så fyldte vi vores medbragte frugtkasse og kørte tilbage på traktoren mellem alle æbletræerne.

Tilbage på gården ventede en tysk kok med en udfordring til os. Vi skulle sammensætte en treretters menu med æblerne, som vi lige havde plukket. På tid. I et udendørskøkken i haven. Og da retterne var færdige, skulle samme kok smage og bedømme dem. Puh – så bliver man altså lidt presset!

Min veninde Mia og jeg gik umiddelbart i gang med at planlægge (og spise æbler) og lave vores tre retter. Der var solskin, og selv om jeg aldrig har været så stærk til at arbejde under pres, havde vi de hyggeligste timer i køkkenet.

Et par timer senere kunne vi præsentere vores resultat. Vi serverede en kartoffel-æble-suppe til forret, stegt svin med kartoffelmos, bløde løg og friske æbler til hovedret og en klassiker til dessert: Bagte æbler med fyld. Mia og jeg var ret tilfreds med hele vores menu, men der var ikke nogen tvivl om, at det var desserten, der virkelig vandt kokkens hjerte. Så den deler jeg med jer herunder.

Bagte æbler med fyld

Serves: 4 personer
Cooking Time: 40 minutter

Ingredients

  • 4 æbler
  • 0,25 dl hasselnødder
  • 0,25 dl mandler
  • 2 spsk. sukker
  • 4 spsk. smør
  • 1 spsk. kanel

Instructions

1

Udhul æblerne.

2

Hak mandler og hasselnødder.

3

Bland hasselnødder, mandler, sukker, kanel og 3 spsk. smør.

4

Kom fyld i hullerne i æblerne.

5

Bag i ovnen cirka 20-30 minutter ved 175 grader, eller til æblerne er bløde.

6

Kom en lille klat smør på toppen af hvert æble. Bag yderligere 2 minutter.

7

Server med creme fraiche eller vaniljeis.

På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen På en æbleplantage i Niedersachsen | Frk. Kræsen

Stade og æbleplantagerne rundt omkring i regionen var lige præcis den grønne oase, som jeg gerne vil opleve, når jeg tager på tur. Så hvis du planlægger en tur i retning af Hamborg, synes jeg, du skal tage videre til Stade og Niedersachsen. Jeg kommer i hvert fald gerne igen. Har du brug for ekstra inspiration, kan du også kigge ind på My Lower Saxony.

Vil du også plukke æbler i Niedersachsen?
🍎 På Obsthof Leber i Jork kan du både plukke æbler og overnatte i et telt midt i æbleplantagen(!).
🍎 På Obstparadise Shuback kan du købe en picnickurv med æble-tema og tage på picnic ud blandt æbletræerne.
🍎 På Herzapfelhof Lühs kan du plukke egne æbler, pære og andre frugter.

Vil du have flere anbefalinger til Tyskland?
Guide til Hamborg
Guide til Berlin
Guide til Leipzig

Måske er det her også noget for dig?