Kager

Opskrift: Svenske semlor (svenske fastelavnsboller)!

Opskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. KræsenOpskrift: Semlor | Frk. Kræsen

Selvom jeg har boet i Danmark et godt styk tid nu, så siger den danske fastelavnsbolle mig uventet lidt. Til gengæld har min kærlighed til den svenske fastelavnsbolle vokset enormt siden jeg flyttede fra Sverige. Nu, hvor den ikke længere findes på hvert eneste café da man lige får lyst, har det gået op for mig hvor fantastisk den er.

I fredags spiste jeg den første semla, som vi kalder den svenske fastelavnsbolle, på et konditori i Lund med min mor og far. Lørdag gik jeg i gang og bagede selv, for selvom de færdigkøbte er helt specielle er de hjemmebagte lige lidt godere (eller bedre, som I siger i Danmark).

Svenske semlor / Svenske fastelavnsboller

Serves: 12 store eller 18 små
Cooking Time: 2 timer

Ingredients

 • 80 g smør
 • 2 dl mælk
 • 25 g gær
 • 3 spsk. sukker
 • 1 knivspids salt
 • 1 tsk kardemomme
 • 1 æg
 • 7 dl mel
 • 2 tsk bagepulver
 • 1 pisket æg til at pensl bollerne med

Instructions

1

Smelt smørret, og hæld ned mælken. Varm til 37 grader. Smuldr gæren i en bunke, og hæld smør/mælk-blandingen over. Rør ned sukker, salt, kardemomme, æg og 6 dl mel. Arbejd dejen og lad siden hæve 30 minutter.

2

Da dejen har hævet, blander du det mel der er tilbage sammen med dit bagepulver. Arbejd ind mel/bagepulver-blandingen i dejen. Form til boller. Jeg lavede 12 boller, men de blev meget store. Så du kan godt lave 18 stykker i stedet, og så bage dem lidt kortere tid i ovnen senere.

3

Lad bollerne hæve 20 minutter mere, inden du bager dem i 7-8 minutter ved 225 grader – eller til de fået en fin farve.

4

Når du er nået så her langt starter det sjove. Del bollen, gennem at skære den overse tredjedel af. Brug en gaffel til at lave et lille hul inde i nederdelen af bollen. Smuldr det styk bolle du har taget ud, så det bliver små små dele.

5

Riv marcipan i din skål med den smuldrede bolle. Hæld lidt mælk over, og rør sammen blandingen. Læg tilbage blandingen i hullet i din bolle.

6

Pisk fløde, og læg en ordentlig omgang på bollen. Sæt delen du skåret af på toppen, som et låg.

7

Nu er de svenske semlor næsten færdige. Det eneste du mangler er et tyndt lager flormelis på toppen.

PS.
Jeg har også en videoversion af den her opskrift. Den kan du se her under.

Måske er det her også noget for dig?

 • Stinna
  6. februar 2018 at 0:09

  Og… Hvordan fryser bollerne… Hvis ikke de bliver brugt allesammen?

  • Linn
   6. februar 2018 at 8:26

   Jeg fryser dem, inden jeg skærer dem over. De kan de fint klare – jeg har altid nogle liggende i fryseren, som jeg så tager op på dagen og skærer over og fikser 🙂

 • Stinna
  6. februar 2018 at 0:07

  Har læst et sted at bollerne helst skal være lune mens flødeskummet er koldt… Passer det? Og så har jeg set opskrifter hvor man laver mandel fyldet uden bollekrummen og bare fylder det “på” bund bollen uden at udhule.. hvad er fordelen ved det ene og hvad er mest autentisk?

  • Linn
   6. februar 2018 at 8:25

   Jeg har aldrig smagt semlor hvor bollen er lun og flødeskummet koldt. Synes, det lyder lidt underligt – så vil flødeskummet jo bare smelte. Så det ville jeg ikke prøve.

   Tror det er en smagsag. På mange konditorier lader de være med at udhule – tror blandt andet det er for at spare lidt tid, og for at semlan jo bliver højere og derfor flottere, hvis du ikke laver et hul. Jeg synes marcipan-blandingen bliver lidt “too much” og alt for sød, hvis den ikke blandes med brødkrummerne, så jeg gør det altid på den måde.

 • Marie
  2. marts 2017 at 18:29

  Hej Linn
  Hvor meget marcipan skal man bruge i opskriften? Glæder mig til at bage dem!
  Marie

  • Linn
   3. marts 2017 at 11:14

   Jeg plejer at rive cirka en spsk. marcipan til hver semla 🙂

 • Anonym
  20. februar 2015 at 7:49

  Hej Linn!

  Min mor er fra Finland, hvor de spiser de samme semlor til fastelavn. Jeg eeelsker dem og har altid ærgret mig over de ikke findes i Danmark. Men nu kan jeg bage dem selv. Tak 😉

  Jeg skal faktisk på ferie i Stockholm til sommer. Kan man købe semlor på den tid af året i Sverige? Og hvis ja, har du så nogle favoritsteder?

  Hav en dejlig weekend, Anna!

  • Linn
   21. februar 2015 at 19:37

   Hvor lækkert at de også har dem i Finland! Jeg tror faktisk ikke, du kan finde nogle i Stockholm i sommer. Til gengæld kan du finde rigtigt lækre kanelsnegler – det er de eksperter på året rundt 🙂 Her er min guide til mine favoritsteder i Stockholm:
   https://www.frokenkraesen.com/2013/08/guide-til-stockholm.html

 • Lene J
  4. marts 2014 at 17:28

  Hej Linn.
  Jeg har bagt dine lækre semlor – og har linket til opskriften fra min blog.
  Tak for inspirationen :o)

  • Linn
   5. marts 2014 at 11:18

   Det var da så lidt. Dine semlor ser for øvrigt virkelig lækre ud! 🙂

 • Christer
  25. februar 2013 at 17:35

  Fin blogg!

  • Linn
   5. marts 2014 at 11:17

   Tak! 🙂

 • Maja Høgaard
  6. februar 2013 at 17:20

  På Island har de fastelavnsdag, asketirsdag og "bollurdagur" om onsdagen hvor de spiser fastelavnsboller. Jeg er lige meget hvor mest til hjemmelavede. Synes købe-udgaverne i alle landende smager af for lidtog dermed lidt for sødt.

  Jeg gav denne opskrift en tur igen i år på skiferien.
  http://www.grydeklar.dk/2011/02/fastelavnsboller/

  • Linn
   6. februar 2013 at 19:17

   Tre dage? Det lyder simpelthen alt for godt 🙂

 • Bitten
  5. februar 2013 at 8:23

  Bare det, at man har lov til at spise dem hele to gange, tvinger mig til at prøve at bage dem 😀
  Så jeg glæder mig til at se, om de er så gode, som du siger. Flødeskum er i hvert fald altid godt!

  • Linn
   6. februar 2013 at 7:05

   Nemlig! Det er helt fantastisk med to dage, bare for den bolle. Win!

 • Marian N. Larsen
  5. februar 2013 at 8:20

  Jeg skal fejrer med semlor i år. Jeg savner de danske fastelavnsboller – gammeldags med creme! Jeg har netop skrevet om fastelavnsboller og linket til din svenske opskrift fra sidste år =)

  • Linn
   6. februar 2013 at 7:04

   Hvor fint et indlæg over ved dig!

   Jeg kan godt forstå at du savner de danske, man bliver altid lidt mere nostalgisk da man ikke er hjemme 🙂