Is

Opskrift: Koldskål-ispinde

Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Sommeren har officielt startet, så i dag har jeg kombineret to af de bedste og mest sommerlige ting, jeg kender. Koldskål og ispinde!

Jeg tror, jeg har fortalt det før, men det var ikke love at first bite, da jeg først smagte koldskål. De første mange gange jeg smagte det, havde jeg faktisk svært ved at se charmen med en tynd, kold suppe. Men jo flere portioner jeg spiste, jo bedre kunne jeg lide det. Og nu kan jeg slet ikke undvære det om sommeren.

Jeg synes, koldskål er noget af det mest danske, man kan spise. Så hvert semester plejer jeg at servere det til mine amerikanske udvekslingsstuderende, som jeg underviser i dansk madlavning. Som udgangspunkt er de lige så skeptiske til konceptet, som jeg var, da jeg først smagte det. Men da de først får smagt det, plejer mange at ombestemme sig. Vist, der er altid nogle, der bliver ved med at sige, det mest minder om tynd drikkeyoghurt uden ordentlig smag, men lige så mange tager en portion mere.

Da jeg lavede hjemmelavet koldskål med de studerende sidste år, spurgte en af dem, hvis jeg nogensinde lavede ispinde med kolskål. Det var jeg nødt til at indrømme, jeg aldrig havde prøvet, men da jeg cyklede hjem, tænkte jeg videre på idéen. Koldskål-ispinde lad jo ret lækkert. Næste gang jeg mødte de studerende, fortalte jeg Andrew (som var ham med idéen), at jeg tænkt mere på hans forslag. Og så blev vi enige om, at hvis der nogensinde kom ispinde med kolskål på bloggen, skulle jeg huske at sige, han været med og fundet det på. Og det kan man vel godt sige, jeg gjort nu?

3 fif til ispinde med koldskål
✔ Klassisk koldskål laves på en blanding af tykmælk og kærnemælk. I den her opskrift har jeg skiftet tykmælken ud med græsk yoghurt, for når isen kommer i fryseren, giver det et mere cremet resultat.
✔ Pisk ikke fløden for hårdt. Det er bedre, den er lidt løs, end at den er for hård.
✔ Smag ismassen til, inden du hælder den i formerne. Måske skal du bruge mere vanilje eller sukker? Det gør ikke noget, hvis ismassen smager lidt for sødt. Når den fryser forsvinder lidt af sødmen altid.

Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen Opskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. KræsenOpskrift: Koldskål-ispinde med jordbær og kammerjunker | Frk. Kræsen

Koldskål-ispinde

Serves: 4-6 ispinde
Cooking Time: 30 minutter + 1 døgn i fryseren

Ingredients

 • 2 æggeblommer
 • 0,4 dl sukker
 • 1 nip vaniljepulver
 • 1 dl græsk yoghurt
 • 1 dl piskefløde
 • 0,5 dl kærnemælk
 • 1 øko-citron
 • 12 jordbær
 • 10 kammerjunker

Instructions

1

Pisk æggeblommer, sukker og vaniljepulver sammen.

2

Pisk fløden i en egen skål.

3

Vend yoghurt, kærnemælk og den piskede fløde i.

4

Smag til med citronsaft og citronskal.

5

Skær jordbærrene i mindre stykker. Mos en smule med en gaffel. Vend i skålen.

6

Knus kammerjunkerne.

7

Kom jordbær, kammerjunker og ismasse i formene lidt ad gangen. Afslut med et lag ismasse. Husk at komme pinde i.

8

Kom i fryseren i et døgn.

Andre opskrifter med koldskål
Klassisk koldskål og kammerjunker (video)
Chiagrød med koldskål-smag
Koldskål-is

Måske er det her også noget for dig?

 • Marina
  4. juni 2018 at 9:51

  Hvor er det bare smukke billeder. Jeg har lavet koldskålsis i mange år men aldrig puttet det i en ispind. Det kunne være jeg skulle prøve det en dag. Iøvrigt vildt fine isforme. Hvor mon du køber dem?

  Mine amerikanske udvekslingsstuderende ELSKER koldskål og det er jo som du skriver så dansk som noget kan være. Helt klassisk skal det faktisk kun laves med kærnemælk (der var et meget billigt restprodukt). Tilføjelsen af tykmælk er lidt nyere, men i dag synes mange at det er sådan koldskål skal smage, fordi de købte varianter putter så meget i. Sjovt som ting ændre sig over tid. Jeg har iøvrigt anbefalet mine amerikanske udvekslingsstuderende at putte græsk yougurt i istedet for tykmælk. Den amerikanske kærnemælk er anderledes end den danske og den klassiske opskrift smagte ikke helt rigtigt siger de.

  • Linn
   4. juni 2018 at 13:24

   Tak for ros 🙂 Jeg har fået ispinde-formene i gave af min svigermor, så jeg kan lige skrive til hende og spørge, hvor hun mon købt dem.

   Hvor spændende! Jeg har faktisk aldrig hørt, hvis nogen af mine studerende har taget opskriften med hjem og lavet det der – og når de er i Danmark, laver vi det bare med “danske” ingredienser. Men meget sjov at høre dine fif – tak for at gøre mig klogere!