Kager

Opskrift: Macarons med mocca-smag

Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen Opskrift: Macarons med mocca | Frk. Kræsen

For et par uger siden udkom bogen “Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager” af den svenske forfattare Mia Öhrn. Jeg har mange gange stået med bogen i handen ved boghandleren i Sverige, men så alligevel ikke købt den (og hver gang er grunden at jeg tænker “men jeg kan nok aldrig finde ud af at lave macarons selv). Men når den nu kom på dansk blev jeg rigtigt rigtigt glad – for hvis der er nogen der kan tage inspirerende billeder og byde på lækre opskrifter så er det altså Mia.

Men lækre billeder er ikke alt, hvis man ikke også selv kan finde ud af at lave det som står i bøgerne. Jeg har altid haft lyst til at prøve at lave macarons, men som sagt, altid ladet være – det virker jo så svært. Men i den her bog findes en sød lille “step-by-step”-guide, så jeg besluttede mig for at prøve.

Opskriften jeg valgte hedder Chokolademacarons med mokkatrøffel, og du har brug for følgende:

Kager:
170 g flormelis (knap 3 dl)
90 g sigtet mandelmel
2 spsk kakao
90 g æggehvide (ca. 3 styk)
2 spsk. sukker

Mokkatrøffel:
150 g mørk chokolade
1,5 dl piskefløde
1 tsk. honning
2 spsk. pulverkaffe
25 g stuevarmt smør

Starte med at bage kagerne. Vej flormelis af. Bland den med mandelmel og kakao og sigt det gennem en finmasket sigte. Hvis du ikke aner hvor du skal købe mandelmel – så kan jeg desværre kun hjælpe hvis I bor i København. Jeg fandt nemlig mit på Stefanos grønne hjørne på Stefansgade på Nørrebro. Men både helsekost og Irma sagte nej.

Pisk æggehviderne luftige. Tilsæt sukkeret og bliv ved med at piske, til æggehviderne er blevet til fast skum. Vend mandelmel- og flormelisblandingen i æggehviderne. Bland, til dejen er glat, og kom den i en sprøjtepose.

Sprøjt. ca. 50 kager, der er knapt så store som femkroner, ud på to bageplader med bagepapir. Lad kagerne hvile på pladerne i mindst 45 minutter, så overfladen tørrer, og kagerne bliver pænere. Sæt ovnen på 125 grader. Bag kagerne en bageplade ad gangen nederste rille i ovnen i cirka 20 minutter. Lad kagerne køle af.

Den her første del tog næsten en time for mig, så macarons er ikke noget man bare “lige laver”. Men fordi det var min første gang, var jeg meget nervøs for at gøre noget galt. Jeg synes nemlig at alle siger at det er svært, så for en gang skyld så prøvede jeg at følge opskriften virkelig virkelig ordentlig…

Når du er kommet så her langt, er det tid til at lave fyldet.

Hak chokoladen helt fint. Kog piskefløden op med honningen i en lille gryde. Tag gryden fra varmen og pisk hurtigt kaffepulveret og chokoladen i. Rør det sammen til en glat og blank masse og tilsæt smørret. Lad trøflen afkøle.

Kom mokkatrøflen i en sprøjtepose og sprøjt den på bunden af halvdelen af kagerne. Læg resten af kagerne ovenpå.

Lige den er macarons smager rigtigt meget kaffe, så hvis du ikke er til det så skal du helt sikkert ikke putte kaffepulver i din trøffel. Men for mig, der bedre kan lige den smag end den rigtigt søde smag, var det perfekt. Desuden blev resultatet godt (som i at det både smagt godt, og så godt ud) – hvilket faktisk var mere end jeg forventede. Da jeg startede tænkte jeg at jeg nok måde vise jer billeder af macarons som slet ikke var pæne, uden mest underlige – så I kan tro jeg er stolt!

For at lige sige et par ord om bogen – som det her indlæg jo faktisk også handler om – så er jeg vild med den. Jeg viste i forvejen at Mia Öhrn er vildt god til at tage inspirerende billeder og lave flotte kager. Men at hun også var lige så god til at formidle videre hvordan man selv gør det, i nemme og tydelige forklaringer, det var jeg ikke klar over. På den måde er bogen ret perfekt. Den indeholder guide og “step-by-step”-forklaringer til at starte med, og vilde billeder længere ind. Kigger man forbi macarons, byder den også på både popcakes og cupcakes – begge dele med lige så gode beskrivelser.

Nu skal jeg vel nok indrømme, at det kommer til at gå et ordentlig styk tid inden jeg laver macarons igen. Det tager flere timer, og jeg tør ikke en gang tænke på hvor usundt det er. Bogen er en luksus-bog, da man har brug for en lidt sjovere hverdag. Den passer ind, sammen med pæne nagle-lak, rødvin og sushi på en regn-mandag. Tre ting – som er ret gode, med andre ord.

For jer der vil vide mere om bogen, kan I finde information HER.

PS.
Jeg har lige præcis trykket ‘publish’ for sådan der en Facebook-side til min blog. Jeg har tænkt, at der skal fines en blanding af inspiration, links til flotte madbilleder og sjov artikler, lidt behind the scenes-billeder og selvfølgelig endnu mere opskrifter og hygge. Det er ret nervøst – for hvad hvis ikke nogen kan lide den? Jeg har ungefær samme følelse i maven som ved muntlig eksamen, den første date og jobsamtaler. Hvis du vill kigge ind og se hvordan den ser ud, finder du den på http://www.facebook.com/frokenkraesen.

Måske er det her også noget for dig?

 • Pigen
  24. maj 2012 at 19:54

  Åh så super fin en blog, du har dig her. Er helt vild med den!
  Er lige blevet færdig med mine Macarons som jeg lavede efter denne dejlige opskrift. De smager mums!
  Et lille tip til mandelmels-problemet. Da jeg bor langt ude på landet og alle mine lokale supermarkeder aldrig havde hørt om mandelmel, fandt jeg ud af, at man faktisk selv kan lave det. Du smutter nogle mandler og putter dem i en foodprocessor. Så lader du ellers bare maskinen køre løs, til du har noget der ligner noget lidt groft mel. Det er super nemt og et godt alternativ, hvis man ikke lige kan komme i nærheden af mandelmel. 🙂

 • monsterscircus
  18. maj 2012 at 14:23

  Ej hvor er de flotte Linn! Super godt gået – Da Hisako Ogita udgav hans Macarons bog købte jeg den og troede jeg heller ikke at det var sådan et stort arbejde. Jeg har også lige fået lavet en blog som jeg så længe har ønsket.Tillykke med facebook siden, den skal jeg da lige ind forbi. Du har jo en dejlig stil, så selvfølgelig kan folk da li den! Ha en dejlig dag.

  • Linn
   18. maj 2012 at 16:12

   Tak – jeg er også rimlig stolt over mig selv 🙂 Hvor fedt, at du kommet i gang med en blog – der må jeg kigge ind. God weekend til dig også!

 • Marian N. Larsen
  18. maj 2012 at 10:34

  Er du vimmer de er flotte! Jeg tænkte nok det var lidt tidskrævende at lave de dersens macarones… tror fortsat jeg bare køber dem for min tålmodighed er ikke såååå stor til nussebageri!

  Nå nu finder jeg dig på fb 🙂

  • Linn
   18. maj 2012 at 10:51

   Ohh tak tak tak! 🙂

 • Line
  18. maj 2012 at 8:19

  Man kan også købe mandelmel i SuperBest, jeg købte i hvert fald et par poser der i sidste uge 🙂

  • Linn
   18. maj 2012 at 10:51

   Hvor fantastisk! Der kigger jeg næste gang – det er jo suuuuper!

 • tambourine sam
  18. maj 2012 at 6:40

  Det ser ud til, at du har glemt linket til Facebook. Men jeg har fundet det her! http://www.facebook.com/frokenkraesen 🙂 Og liket. Selvfølgelig!

  • Linn
   18. maj 2012 at 6:47

   Men altså – det var nok fordi jeg var altfor nervøs til at tænke klart! Godt at du har styr på det (og nu er det også opdateret, så det skal virke). Gracias! 🙂