Kager med chokolade

Opskrift: Kladdkaka (svampet og nem chokoladekage)

Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Jeg bliver nødt til at dele min opskrift på verdens bedste svampede chokoladekage. Den kan alt det, som en svampet chokoladekage skal kunne: Den er nem. Hurtig at bage (det er jo vigtigt, så man kan stille sit chokoladekage-behov asap). Og så smager den helt fantastisk!

Da jeg boede på kollegium, bagte jeg hele tiden den her kage, som er inspireret fra den svenske bog Kladdkakor af Mia Öhrn. Jeg bagte den til filmaftner. Tømmermandssøndage. Kaffe med køkkenet. Eksamenslæsning. Den er så barnligt nem, at man altid kan smide den sammen på nogle minutter. Ind i ovnen, og så er den færdig 20 minutter senere. Mums!

Efter at jeg flyttede fra kollegiet for nogle år siden, har jeg ikke bagt den helt så meget. Kollegiekøkkenet har ligesom manglet. For selvom man sagtens kan spise hele kagen selv på et par dage, synes jeg, den er absolut bedst, når man er nogle stykker, og der er kaffe på kanden til.

3 fif til en lækker “kladdkaka”
✔ Kladdkaka er Sveriges svar på brownien. Den bages uden bagepulver, hvilket betyder, den blive svampet i midten. Så var ikke nervøs, hvis den er lidt blød, når du tager den ud af ovnen. Den er perfekt!
✔ Mange chokoladekager indeholder rigtig chokolade, men i den her skal der kun være kakao. Det er så, man bager klassisk svensk kladdkaka.
✔ Er din kageform lidt mindre eller større end min? Det gør ikke noget – bare giv kagen lidt mindre eller mere tid i ovnen, så bliver det sikkert godt.

Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Kladdkaka | Frk. KræsenOpskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen Opskrift: Ekstra svampet chokoladekage | Frk. Kræsen

Nem chokoladekage (svensk kladdkaka)

Serves: 1 kage
Cooking Time: 40 minutter

Ingredients

 • 2 æg
 • 3 dl sukker
 • 100 g smør
 • 2,5 dl mel
 • 4 spsk. kakao
 • 1 nip vaniljepulver eller 1,5 tsk. vaniljesukker
 • 1 nip salt

Instructions

1

Smelt smørret.

2

Pisk æg og sukker luftigt.

3

Rør i det smeltede smør.

4

Bland mel, kakao, vaniljesukker og salt. Pisk i dejen.

5

Kom bagepapir i en kageform (21-25 cm i diameter). Kom dejen i formen.

6

Bag ved 200 grader i 18-20 minutter. Kagen skal være svampet.

7

Lad kagen køle af en smule inden du serverer den. Pynt f.eks med flormelis.

PS1.
Skal du invitere gæster over på kage og vil, at den skal være lidt ekstra pæn? I det her indlæg kan du se, hvordan jeg har pyntet den her chokoladekage på tre forskellige måder.

PS2.
Er du stadigvæk lidt i tvivl om hvordan, du bager en kladdkaka? Så skal du kigge med i den her video, hvor jeg viser det. Vil du se flere af mine videoer, kan du hoppe over på min kanal på YouTube.

Andre lækre chokoladekager på bloggen:
Svampet chokoladekage med kokos
Glutenfri chokoladekage
Lagkage med chokolade og peanutbutter
Appelsinkage med ekstra chokolade

Måske er det her også noget for dig?

 • Katja
  17. februar 2019 at 21:52

  Jeg elsker ELSKER den her kage. Jeg fandt opskriften på din blog for et par år siden, og kagen er blevet min favorit kage – både at bage, servere og spise! Så tak, for at dele opskriften!

  • Linn
   18. februar 2019 at 9:44

   Hvor bliver jeg glad for at høre, at du er lige så glad for kagen, som jeg er 🙂

 • Gitte
  13. januar 2019 at 10:07

  Hej! Har lige fundet din blog og denne lækre opskrift, og vil høre om den kan laves uden kakaoen? Overvejer at bruge opskriften til min søns 1 års fødselsdag, hvor han skal have en såkaldt smash cake, men vil gerne lave smagen neutral/vanille 😀

  • Linn
   15. januar 2019 at 11:23

   Hej Gitte. Hyggeligt at du fundet bloggen 🙂 Jeg tror godt, du kan lave om i opskriften. Jeg har selv brugt samme opskrift til min snickerskage, hvor jeg skiftet kakaoen ud med appelsin og peanuts. Så mon ikke, det kan lade sig gøre? God fornøjelse med det!

 • Rikke Billeskov
  25. september 2018 at 11:51

  Sikke en dejlig opskrift. Min søn på 10 og jeg har lige bagt kagen med stor glæde. Dejligt med både billeder og video. Du ser så sød og fin ud 😉

  • Linn
   25. september 2018 at 11:54

   Tak Rikke – hvilken fin kommentar at få! Og hvor dejligt at høre, at dig og din søn har hygget jer i køkkenet med at bage kagen 🙂

 • Charlotte
  4. februar 2018 at 17:08

  Tak for at dele denne lette, hurtige og virkeligt lækre opskrift som Lucas på 11 år havde mod på at bage alene. Til stor glæde og begejstring fra bedsteforældrene der kom forbi til kaffe med kort varsel 🙂 han serverede den med hjemmelavet is til. Mums!

  • Linn
   4. februar 2018 at 17:11

   Åh, hvor dejligt at høre, at Lucas havde en god oplevelse i køkkenet. Det lyder som en hyggelig kaffepause for jer alle sammen 🙂 Tak for at du deler!

 • Diva
  13. november 2017 at 20:30

  til hvor mange personer er der:)?

  • Linn
   14. november 2017 at 7:44

   Det afhænger nok lidt af hvor store stykker personerne spiser. På den ene side kan du sagtens få 10 stykker ud af kagen, hvis du gerne vil det. Og på den anden side husker jeg mange gange, mig og tre venner spist det hele på en aften 😉

 • Anne
  9. november 2017 at 19:18

  Hvad nu hvis man ingen springform har? – Hvad vil du så forslå at bage den i? 🙂

  • Linn
   10. november 2017 at 8:41

   Så kan du bage den i en tærteform eller en anden form, som godt må komme i ovnen. Jeg bruger nogle gange samme form, som jeg ellers bruger til lasagne 🙂

 • Laura
  22. oktober 2017 at 23:50

  hej jeg hedder Laura og jeg er 13 år. Har set din kage og JEG HAR TÆNKT MIG AT lAVE DEN I MORGEN :))

  • Linn
   24. oktober 2017 at 10:21

   Fedt! Så håber jeg, det blev godt! 🙂

 • chokoflove
  17. oktober 2017 at 23:31

  himmerigsmundfuld!! Tak for ny yndlingskage her hos os 🙂

  • Linn
   18. oktober 2017 at 9:15

   Dejligt at høre, I kan lide den! 🙂

 • Mascha
  19. oktober 2016 at 18:28

  Hej Linn
  Jeg ville høre om jeg kunne få lov til at lave kagen i en video og ligge videoen op på min youtube kanal Mascha Mølkjær Hansen

  Med venlig hilsen Mascha

  • Linn
   19. oktober 2016 at 21:37

   Hej Mascha,

   Det må du i hvert fald! Vil du ikke lægge linken til din færdige video i en kommentar bagefter, så jeg kan dele den her eller på min Facebook? Jeg glæder mig til at se den.

   Hilsen Linn

  • Lærke
   2. juli 2019 at 13:53

   Fin video også! Jeg kan fortælle dig, at oversættelsen på “kladdig” nok nærmest er “klæg”. I hvert fald mere dét, end klistret

   • Linn
    2. juli 2019 at 15:03

    Det giver god mening med ‘klæg’. Tror bare, jeg synes, at klæg har lidt dårlig klang, hvis det giver mening?

 • Mascha
  19. oktober 2016 at 18:25

  Prøv den også med chokolade stykker oven på

  • Linn
   19. oktober 2016 at 21:36

   God idé, det lyder lækkert! Det må jeg prøve 🙂

 • Julie
  8. oktober 2016 at 22:03

  Den bedste chokoladekage jeg nogensinde har smagt! Jeg elsker at den er lidt flydende. Jeg bruger kun 2 dl sukker og tilføjer lidt hakket chokolade og hvid glasur 🙂

  • Linn
   8. oktober 2016 at 22:54

   Dejligt at høre! Og din kombination lyder også lækker!

 • Amalie
  27. juli 2016 at 11:15

  er det muligt t få lidt højde på kagen ved evt at putte bagepulver i?

  • Linn
   27. juli 2016 at 14:00

   Jeg ville ikke anbefale det, for så bliver det en helt anden slags kage. Hvis du kommer bagepulver i, bliver den godt nok højere, men til gengæld bliver den ikke specielt svampet, men mere sandkage-agtig. Så hvis du vil have en svampet kage, skal du lade være.

 • Signe
  7. juli 2016 at 15:00

  Er der nogen som har prøvet at fryse? Jeg skal lave en hel del til navngivningsfest og kunne være rart at lave dem lidt hen af vejen.

  • Linn
   7. juli 2016 at 15:30

   Du kan sagtens fryse kagen, det gør jeg tit. Husk bare at tage den ud af fryseren i god tid, så den har tid at tørre op.

 • Laura
  17. juni 2016 at 9:55

  Kære Linn.
  Nu når kagen er lidt “tung”, bør man så spise noget til? Is? Creme fraiche? Frugt? Eller behøves det ikke? Glæder mig til at prøve den 🙂

  • Linn
   17. juni 2016 at 10:12

   Kagen bliver bestemt ikke dårligere af lidt vaniljeis eller friske jordbær. Hvis kagen skal serveres i lidt finere sammenhæng, plejer jeg at matche den med is og frugt, men skal den “bare” med til mit kontorfælleskab, synes jeg fint, den kan klare sig uden noget til 🙂

 • Simone
  16. maj 2016 at 12:03

  Smagte nærmest som en brownie! Virkelig lækker! (og NEM!! :D)
  Tak for opskriften!

  Simone
  Microcut.dk

  • Linn
   16. maj 2016 at 12:57

   Yay, godt at høre, du også er fan af kladdkaka. Det er en af de bedste ting, Sverige har givet verden 😉

 • Mia
  27. april 2016 at 18:37

  Hej Linn
  Serveres kagen bedst varm eller afkølet? 🙂
  P.S. den ser super lækker ud og dejlig nem, jeg glæder mig til at prøve den af på mine fødselsdagsgæster!

  • Linn
   28. april 2016 at 9:17

   Åh, godt spørgsmål! Jeg ville enten servere den lidt lun eller afkølet. Den er virkelig lækker varm, men også en smule svær at skære i – så hvis du vil have nogle pæne stykker, er det et ‘no go’. God fornøjelse og håber gæsterne kan lide den 🙂

 • Lykke
  5. april 2016 at 9:19

  Hej ?.
  Tror du at man kan blande alle ingredienserne i en skål og lade den stå på køl til senere på dagen og så bage den?
  Vh Lykke

  • Linn
   6. april 2016 at 8:49

   Hmm, godt spørgsmål. Jeg tænker, at det godt kan lade sig gøre, men at du måske skal sætte frem skålen fra køleskabet i lidt tid inden du hælder dejen i en form, for ellers bliver dejen nok så fast, at den er lidt svær at arbejde med. Men spontant kan jeg ikke se, hvorfor det ikke ville virke 🙂

 • Jari
  31. marts 2016 at 21:26

  Hejsa. Jeg vil bare høre, hvor mange personer kagen er til? Jeg skal lave til 10-12 personer og er i tvivl om jeg skal bage enkelt- eller dobbeltportion (evt. halvanden?).

  • Linn
   31. marts 2016 at 22:55

   Hmm… Du kan godt få ud 12 små stykker af den, men så fald er det ikke nok, til at man kan tage et ekstra stykke. Og det er måske meget hyggeligt at kunne? Jeg ville nok bage to for at være sikker. Så fald skal du enten bare bage to kager eller finde en større form og bage dobbelt i den. Bare så du ikke laver dobbelt så meget dej i samme størrelse form, for så bliver kagen for tyk.

 • Anja
  8. marts 2016 at 21:28

  Målene er forvirrende.. Hvordan måler i mel og sukker i Dl?

  • Linn
   8. marts 2016 at 22:29

   Du skal bare bruge et dl-mål 🙂 Men hvis du ikke har det, kan du måle i gram i stedet for. 2,5 dl mel er 150 g mel og 3 dl sukker er 270 g sukker. Hvis du googler “dl til gram” så findes der flere sider, der fortæller hvor mange gram, der går på en dl af forskellige ting.

 • Mikkel
  29. februar 2016 at 12:59

  Perfekt kage til hygge. Vi skulle bruge den til madlavning i skolen, den er fantastisk svampet og er slet ikke tør i forhold til andre lækre kager;)

  • Linn
   29. februar 2016 at 15:32

   Åh, det er godt at høre! Jeg er også helt vild med kagen, så det er dejligt at vide, der er andre som er enige 🙂

 • Sara Duncker
  6. februar 2016 at 23:05

  Hej Linn…
  Piiinligt ? Opskrift for begyndere, er åbenbart for svært for mig ?
  Kagen smager fantastisk!!
  Men kan mærke sukkeret knase i munden. Har du en idé om hvad der kan være galt?
  Hilsen Sara.

  • Linn
   7. februar 2016 at 10:11

   Jeg tror da ikke opskrifter for begyndere er for svært for dig – mon ikke, du kun har været uheldig! 🙂 Jeg har aldrig oplevet det, du beskriver, men kan forestille mig, du måske ikke pisket sukker og æg længe nok. Det er mest i den process, som sukkeret kan skifte konsistens. Så måske kan du prøve at piske det længere næste gang, og se hvis det virker bedre?

 • Malle
  21. januar 2016 at 8:25

  Hej Linn,
  Hvis jeg bager den dagen inden den skal serveres skal den så stå på køl eller bare ude på køkkenbordet? 🙂

  • Linn
   21. januar 2016 at 8:28

   hej. Hvis det kun er en enkel dag, ville jeg bare lade den stå på køkkenbordet – dog dækket over med nogen film eller lignende. Det kan den sagtens klare 🙂

 • Anonym
  6. november 2015 at 11:07

  Jeg bagte den for et stykke tid siden. Min kæreste var ikke vild med den pga konsistensen, men en anden chokoladeelsker og jeg var begge 2 HELT vilde med den. Klart en kage jeg skal bare igen.

  • Linn
   6. november 2015 at 14:26

   Godt at høre, to tredjedele af jer var vilde med den! 🙂

 • Anonym
  2. oktober 2015 at 15:53

  Uhm hvor er den lækker! Sidder lige nu og spiser den! Fantastisk!

  • Linn
   4. oktober 2015 at 7:54

   Hyggeligt! 🙂

 • Anonym
  16. september 2015 at 15:23

  Jeg er helt vild med denne kage!! Bagte den spontant, da jeg skulle ud til min mor og låne hendes tørretumbler – hun og mine brødre være helt vilde med den. Jeg lagde en glasur på toppen bestående af flormelis (selvfølgelig), saft fra en hel lime samt fintrevet limeskal. Det skal prøves 🙂 🙂
  Tak for den hurtige og lækre opskrift!!!

  • Linn
   17. september 2015 at 9:46

   Dejligt at høre! Og det lyder som en lækker glasur – lime må give et fint modspil til det søde. Det må jeg selv prøve næste gang!

 • Anonym
  20. juli 2015 at 13:24

  Det tror jeg også jeg gør. Har fundet nogle foliebakker. De er dog 22,5 cm og kun et par cm i højden. Hvor høj bør kanten være?

 • Anonym
  17. juli 2015 at 7:45

  Hvad hvis man laver den i en bradepande, hvordan er forholdene så? Vil lave den til min sidste dag på job inden jeg tager tilbage på skole og der skal være til mindst 20 personer nemlig 🙂

  • Linn
   18. juli 2015 at 15:48

   Jeg tror, jeg ville bage dobbelt eller tredobbelt og så evt. lade den få lidt længere tid. Men hvis du kan og har tålmodighed til det, ville jeg hellere bage tre normalstore kager end en stor – det tror jeg bliver bedst.

 • Anonym
  5. maj 2015 at 8:39

  Mega god kage. Kan også bage med nogle hindbær eller appelsinsaft i. Den bliver ikke værre af det 🙂 Godt at have en så god opskrift på en kage, man kan bage i en ruf, og som bringer stor lykke.

  • Linn
   5. maj 2015 at 9:37

   Spændende kombinationer. Hvordan gør du med appelsinsaft? Jeg ville spontant ikke tænke, at jeg kan tilsætte mere væske, for så bliver den før tynd i konsistensen, men det er måske ikke noget problem?

  • Anonym
   21. maj 2015 at 5:07

   Hej Linn
   Jeg pressede en appelsin i kagen og det var ikke noget problem med saften. Det var straks værre med de frosne hindbær. Der skal man tænke over den ekstra væske. Så der skulle den bage meget længere 🙂 Var sygt god med hindbær og lidt softice 🙂

  • Linn
   21. maj 2015 at 20:21

   Godt at vide – jeg må i gang og være kreativ og prøve lidt forskellige versioner. Tak for tips! 🙂

 • Friis
  28. november 2014 at 22:58

  Jeg takker for dit svar, har nemlig gået og tænkt over det længe. Jeg vil prøve at gennemtænke min idé, og se om den kan fuldføres :).
  Hvordan startede du med at drive din virksomhed? Lejede du et lokale, eller gjorde du det privat eller hvordan?

 • Copenhagen Kiddo
  28. november 2014 at 7:37

  Mmm den ser god ud! Hvis man skal bage til 30 personer, hvor mange skal man så gange opskriften med?

  • Linn
   28. november 2014 at 21:50

   Hmm… Jeg synes, du skal bage flere kager så, og ikke prøve at bage en kage i en større form. Så tror jeg, den bliver alt for tør eller alt for svampet. Hvis jeg var dig, vil jeg bage tre kager.

 • Friis
  26. november 2014 at 18:25

  Den er lige sat i ovnen. Glæder mig til at smage den :).
  Jeg tænkte på, hvad har du gjort for at blive selvstændig? Jeg går nemlig selv med den drøm, men ved ikke hvad der skal til for at blive det :).

  • Linn
   27. november 2014 at 12:19

   Fedt! Håber det bliver lækkert.

   Jeg startede at arbejde med min egen virksomhed ved siden af et almindeligt job i starten, for at se og prøve hvis min idé var god nok til at virke. På den måde fik jeg nogle faste kunder, inden jeg tog springet, og det var meget skønt. Jeg tror det vigtigste, er at man har en idé. Noget som folk vil betale for, uanset hvis det er en ydelse eller en produkt. Uden at vide det tror jeg at mange virksomheder ikke holder, fordi idéen ikke er tænkt nok i gennem. Så det må være skridt et.

   kh. Linn

 • Anonym
  16. november 2014 at 21:01

  Fin og svampet kage, men alt for sød til min smag. 😛 Næste gang vil jeg nøjes med 2 dl sukker, og så måske tilføje noget mere kakao.

  • Linn
   19. november 2014 at 9:18

   Ja, jeg må give dig ret i at den er meget sød. Så god idé, at blande lidt om i forholdene, for at få en kage som ikke er helt så sød. Held og lykke med det 🙂

 • Anne Bech Jespersen
  23. september 2014 at 17:47

  Den er virkelig god! Og nem og hurtig.

  • Linn
   23. september 2014 at 18:09

   Dejligt at høre, at du kan lide den!

 • Anonym
  1. maj 2014 at 13:54

  Er det 200 grader på varmluft eller alm. ovn?

  • Linn
   2. maj 2014 at 6:06

   Almindelig! Alle mine opskrifter er almindelig ovn-varme, hvis der ikke står noget andet udskrevet.

 • Ida
  6. februar 2014 at 19:40

  Ej hvor ser den lækker ud! Den ville være perfekt til søsterhygge denne weekend.
  Tror du man vil kunne erstatte sukkeret med flormelis i mangel på bedre? (:

  • Linn
   9. februar 2014 at 17:07

   Hmm… Det tror jeg spontant ikke er en god idé, men jeg har ikke prøvet, så jeg skal selvfølgelig ikke sige det 100% sikkert. Men jeg ville ikke gøre det i hvert fald. Til gengæld tror jeg godt at du kan erstatte det med rørsukker 🙂

 • Michelle-Marie
  2. februar 2014 at 16:06

  Mmh den ser ogs vildt lækker og svampet ud 🙂

  Mvh. Michelle-Marie

  • Linn
   2. februar 2014 at 17:33

   Jeg lover, at den er helt perfekt. Min yndlingschokoladekage 🙂

 • Heidi
  2. februar 2014 at 12:15

  Mmmm, super lækker kage! Og virkelig nem og hurtig at lave. Tak for en god opskrift! Den faldt i god jord på en tømmermænds-søndag 🙂

  • Linn
   2. februar 2014 at 17:33

   Dejligt at høre!

 • Nadja
  2. februar 2014 at 10:03

  Kære Linn, jeg bagte den her kage i går, og oh my! Det er én af de bedste kager nogensinde! Tak for opskriften 🙂

  • Linn
   2. februar 2014 at 17:32

   Fedt, high five! Dejligt at høre at du er lige så vild med den som jeg er!

 • Michelle
  1. februar 2014 at 14:25

  Seje dig, Linn! Held og lykke med din biks. Du skal nok klare dig rigtig godt. Hvis du får brug for sparring kan jeg anbefale dig at netværket Ladies First. Det er startet i Aarhis, men der er en søstergruppe i KBH. Du kan finde gruppen på facebook

  • Linn
   2. februar 2014 at 17:32

   Tak Michelle, hvor er du sød! Jeg kender faktisk godt Ladies First, jeg har været til nogle af deres events i København. Du har helt ret i at de er super cool 🙂

 • Nadja
  1. februar 2014 at 10:47

  Åh mums! Perfekt til en sludfyldt lørdag eftermiddag til et spil cluedo eller matador! 🙂

  • Linn
   2. februar 2014 at 17:31

   Perfekt til det meste, skulle jeg sige 🙂