Guide

Guide til Prag

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Første gang jeg besøgte Prag var i 2009. Jeg havde ikke lavet nogen research inden. I stedet vandrede mit rejseselskab og jeg planløst rundt blandt historiske bygninger sammen med alle andre turister, der også var på tur. Vi drak lækker iskaffe på fortove og tog billeder af smukke bygninger. Det var en hyggelig tur. Men også langt fra, hvordan jeg holder af at rejse nu.

Den her sommer tog M og jeg på interrail. Første stop var Prag. Vi brugte en weekend i byen, og så hoppede vi på toget og tog videre til Tyskland. Inden vi tog afsted, havde jeg siddet mange timer på Google for at finde restauranter, caféer og hyggelige oplevelser rundt omkring i byen. Listen, med steder jeg ville besøge, var to sider lang. Der var nok til mindst en uge i den tjekkiske hovedstad.

Med et par undtagelser låg alle steder i bydelene Karlín og Letná. Det tætteste på Karlsbroen vi kom, var da vi så den på afstand fra en park, hvor der var udsigt over byen og floden. I stedet besøgte vi små kaffebarer, drak øl i lokale parker og tog på tur med sporvognen for at besøge en nationalpark  i udkanten af byen. Det var en skøn tur. I den her guide til Prag har jeg samlet alle de bedste steder, som vi besøgte.

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Kafe Karlin (kaffe)
Kafe Karlin er nærmest ikke mere end et hul i væggen. Men bliv ikke snydt af størrelsen. Her kan du få en af de bedste kopper kaffe i Prag. Køb den to-go (her er kun plads til et par siddende gæster) og drik den i parken længere ned ad gaden.
Adresse: Kafe Karlin, Sokolovská 46/51, Karlín

Guide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. Kræsen

Kavárna Pod Lipami (café)
Bag et stakit og nogle buske gemmer sig et hyggeligt lille café. Det rygtes, at deres filterkaffe er ualmindeligt stærk, så hvis man vil spille sikkert herinde, skal man bestille noget andet. Der findes også juice, lemonade og små snacks på menuen. Et hyggeligt café både indenfor og udenfor.
Adresse: Kavárna Pod Lipami, Čechova 1, Letná

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Mama Coffee (kaffe)
Prag har mange lækre kaffebarer. En af dem er Mama Coffee, som ligger flere steder i byen. Her har de flere slags kaffe og et godt udvalg af søde sager, som man kan spise til.
Adresse: Mama Coffee, Sokolovská 6/85, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Můj šálek kávy (café)
Det var lang kø uden for Můj šálek kávy, da M og jeg kom for at spise morgenmad. Det her er tydeligvis et populært sted. Jeg synes, at morgenmaden var helt fin, men kommer jeg tilbage hertil, vil jeg helt sikkert primært gøre det for deres gode kaffe.
Adresse: Můj šálek kávy, Křižíkova 386/105, Karlín

Eska (brød og restaurant)
Kan du lide godt brød, er du nødt til at tage forbi Eska. Her er bageri om morgonen og formiddagen og fancy restaurant om aftenen. Havde vi haft mere tid i Prag, havde jeg bestilt bord for at spise aftensmad her, men nu måtte vi nøjes med at købe med brød og bagværk herfra. Det var virkelig lækkert, så jeg kan kun forestille mig, hvor godt deres store udvalg er.
Adresse: Eska, Pernerova 49, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Parlor (is-sandwich)
Parlor er måske det fineste lille café, jeg overhoved kan forestille mig. Her har de specialiseret sig i en enkel ting – is-sandwich! Der findes flere forskellige slags is, cookies og drys, som du kan kombinere lige så tosset, som du vil. Kagerne ser bestemt hjemmebagte ud, så selvom konceptet lyder lidt amerikansk, er her virkelig fint og autentisk. Kig endelig forbi, hvis du er i den her del af byen – indretningen er også fin med mønstrede vægge og planter i alle hjørner.
Adresse: Parlor, Křižíkova 197/37, Karlín

Guide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. Kræsen

Grilz Karlín (restaurant)
Kan du lide restauranten ‘Chicks by chicks’ i København, kan du nok også lide Grilz Karlín. For på mange måder føles det som en tjekkisk udgave af det danske sted – det vil sige en restaurant med grillet kylling, der drives af kvinder. Grilz Karlíns menukort er kort. Hovedingrediensen er altid kylling. Priserne er fornuftige, maden er lækker og servicen er god. Det eneste minus er, at indretningen ikke er så spændende – så det er ikke den slags restaurant, hvor du bliver siddende i flere timer.
Adresse: Grilz Karlin, U Nádražní lávky 2, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen Guide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. Kræsen

Bistro Milada (restaurant)
Af alle steder vi spiste i Prag, var Bistro Milada overlegent bedst. Det er den slags sted, hvor man skal bestille bord, så vi kiggede forbi i løbet af dagen for at undersøge, hvis der mon var et ledigt samme aften. Vi scorede det sidste bord udenfor, og da vi kom om aftenen, fulgte en kvindelig tjenere i converse-sko os ud i en lille have på baggården, hvor der var dækket fire borde op.

Bistro Miladas del af gården var grøn, fuld af krydderurter og blomster og pyntet med lyskæder. Resten af baggården bestod af beton. Samtidigt som tjeneren placerede en forret pyntet med spiselige blomster foran os, stod en mand, en kvinde og en hund og røg på en faldfærdig altan i den anden ende af gården. Det var to sider af Prag med 20 meters mellemrum.

Bistro Milada har et lille menukort og serverer kun små retter, så du skal bestille mindst tre og gerne fem for at blive helt mæt. Retterne er kreative og på et højt niveau – alt vi fik serveret smagte fantastisk. Men selvom maden er lækker, er priserne lige så lave som i resten af byen. For 200 kroner fik vi tre retter og et glas vin.
Adresse: Bistro Milada, Šmeralova 272/22, Letná

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Nejen Bistro (restaurant)
Officielt er min livret stegt spidskål med brunet smør. Uofficielt er det spareribs. Derfor var jeg slet ikke i tvivl, om hvad jeg skulle bestille på Nejen Bistro. Spareribs med chili, soja og kimchi. Snasket, stærkt og sygt lækkert. Det var faktisk tjeneren fra Bistro Milada, restauranten fra aftenen før, der fortalte os at Nejen Bistro er hendes yndlingsrestaurant i den her del af Prag. Her laver de næsten al mad i en grill, der kaldes Josper Grill, og den høje kvalitet kan bestemt smages.
Adresse: Nejen Bistro, Křižíkova 263/24, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Peters Burger Pub (restaurant og øl)
Hvem siger nej til en god burger og en stor øl? På Peters Burger Pub serverer de, som navnet måske afslører, begge dele. Det er et oplagt sted at kigge forbi, hvis du vil spise afslappet aftensmad. Jeg gik efter den mest traditionelle burger, de havde på kortet, men er du lidt mere eventyrslysten, har de nogle ret vilde kombinationer, du kan kaste dig ud i.
Adresse: Peters Burger Pub, Pernerova 10/32, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Pivovarsky Klub (øl)
Elsker du at nørde øl, bliver du næsten nødt til at kigge forbi Pivovarsky Klub. Det er måske ikke Prags hyggeligste bar – lamperne er for stærke og lokalen lidt akavet indrettet – men de har over 300 slags øl at vælge mellem. Så hvis du kan lide øl og mange valgmuligheder, bliver det næsten ikke bedre.
Adresse: Pivovarsky Klub, Křižíkova 272/17, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Letna Beer Garden (øl)
Prag er fuldt af “beer gardens” – skønne parker og haver, hvor de serverer øl. En af de mest kendte er Letna Beer Garden, som byder på skøn udsigt over Prag. Her kan du købe billig fadøl i plastikkrus, spise pommes frittes og kigge ud over byen sammen med masser af andre mennesker.
Adresse: Letna Beer Garden, Letenské sady, Letná

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Bar Cobra (bar)
På Bar Cobra kan du både drikke lækre cocktails og spise aftensmad. Vi kiggede forbi sent om aftenen og havde allerede spist, så vi bestilte “kun” hversin drink. Her er god stemning, og kommer du den rigtige dag, er her nok også en DJ, der spiller. Et godt sted, hvis du vil ud og drikke cocktails.
Adresse: Bar Cobra, M. Horákové 688/8, Letná

Guide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. Kræsen

Karlín Studios
Det her er et af de mest random steder, som jeg har besøgt. Men mit i al tilfældighed er det charmerende, så jeg vil gerne fortælle om det.

Karlín Studios er lidt alt muligt. Vi havde læst, at de skulle have spændende kunstudstillinger, så det var derfor, vi tog dertil. Men uanset hvor vi kiggede, kunne vi ikke finde nogle udstillinger. I stedet fandt vi en vild baggård med solstole, volleyboldbane, en lille bar og et café. De tager kun kontanter, og ingen ved noget, når man stiller spørgsmål.

Jeg tænker, det er den slags sted, man kan kigge forbi uden store forventninger. Måske kan det ingenting lige den dag – eller så kan det helt vildt meget. Vi havde ret svært ved at finde det. Selvom det fylder en hel baggård, er der kun et sted, man kan komme ind. Så går du forvirret rundt, skal du nok bare fortsætte rundt lidt mere, så burde der komme en åbning, hvor du kan gå ind.
Adresse: Karlín Studios, Prvního pluku 2, Karlín

Guide til Prag | Frk. Kræsen Guide til Prag | Frk. KræsenGuide til Prag | Frk. Kræsen

Divoka Sarka (nationalpark og swimming pool)
30 minutters sporvognstur uden for byen, bag McDonalds parkeringsplads, findes et af Prags fineste steder. For 20 minutters gåtur ind i en grøn nationalpark gemmer sig en pool fra 1920-erne. Her kommer tjekkiske børnefamilier, kærestepar og venner for at sole og bade.

Det er populært. Hver eneste grønne plet er fyldt op, selvom det ikke virker til at have udviklet sig specielt meget de sidste 100 år. Der er to pooler – en lidt koldere og en lidt varmere. På et tidspunkt har det blevet tilføjet en lille vandrutsjebane, men bortset fra den, står alt, som det nok også stod før. Det koster 100 czk (30 dkk) at komme ind, og det er hver krone værd en varm sommerdag.
Adresse: Divoka SarkaPrag 160 00

Guide til Prag | Frk. Kræsen

PageFive
Prag var det første stop på vores interrail. Vi rejste med rygsæk og tog, så allerede fra starten vidste jeg, at jeg ikke kunne købe store ting med hjem. Det ville blive for besværligt. For det meste var det ikke et problem, men da vi kiggede forbi PageFive, var jeg ærgerlig over det. Den her lille kreative bogbutik har nemlig et helt vindue fuldt af posters fra tjekkiske kunstnere. Selvfølgelig fandt jeg en, jeg blev fuldstændigt forelsket i. Den hænger der stadigvæk, så hvis du kommer til Prag og har en større taske end mig, kan du jo kigge forbi.
Adresse: PageFive, Veverkova 5, Letná

Guide til Prag | Frk. Kræsen

Hvor skal man bo?
Vi lavede meget research, inden vi tog til Prag. Vi vidste på forhånd, at vi ville undgå de centrale delene. Karlsbroen er ingenting for os. I stedet fandt vi et AirBnb i Karlín.

Karlín blev fuldstændigt ødelagt af en stor oversvæmmelse tilbage i 2002. Vandet stod så højt, at politiet evakuerede hele bydelen, og den eneste måde at komme frem var med båd. Efter oversvæmmelsen startede arbejdet med at bygge Karlín op igen. Inden oversvæmmelsen var Karlín en ret grå og hård bydel. Men de lokale siger, at oversvæmmelsen virkede til at vaske meget af det dårlige væk. Nu er Karlín istedet fuldt af pastelfarvede facader, hipster-caféer og hyggelige restauranter. Det var det perfekte sted for os at bo.

Vi brugte også en del tid i bydelen Letna. Hvis Karlín føles pæn og nyrenoveret, er Letna lidt mere autentisk. Her findes en hel del kaffebarer og cool genbrugsbutikker. Men her er også underlige bagerier, små kiosker og tøjbutikker, som man undrer, hvem der køber ind i. Lidt flere “almindelige mennesker” og lidt færre hipsters. Og bestemt et besøg værd.

Her kan du finde flere rejseguides til forskellige steder i verden

Måske er det her også noget for dig?