Ikke kategoriseret

Frk. Kræsens maki-zushi-skole, del 1: Ris og fisk!

Sushi | Frk. KræsenSushi | Frk. KræsenSushi | Frk. KræsenSushi | Frk. Kræsen

At lave sushi selv er sjovt – selvom det nogen gang kan være en smule svært. Men hey – så svært er det heller ikke, så jeg synes at de fleste burde prøve, om man nu er til rå fisk og ris. I tre dele tænkte jeg dele nogle opskrifter og tips på hvordan og hvorledes, når man skal lave sushiruller – altså maki-zushi.

1. Har du tilgang til en opskrift?
Jeg har en fantastisk bog der hedder “Sushi – 40 delikate japanske opskrifter” som jeg bruger hver gang jeg skal lave sushi. Der står bland andet hvordan man koger ris på den perfekte måde og hvad man skal tænke på når man køber fisk ind. Den er også fyld af inspiration. Hvis du ikke har en sushi-bog, kan du måske kigge på lidt forskellige opskrifter online, eller finde en tutorial på YouTube? “Finde ud af det på vejen” virker mange gange, men her anbefaler jeg altså noget andet…

2. Koge dit ris
Når man laver sushi har man brug for korte hvide ris, gerne sushiris, men man kan også bruge fx grødris hvis man nu er på SU eller lignende. Til 24 styk sushi har du brug for:

250 gram sushiris
3,25 dl vand
2 spsk. færdigkøbt sushimarinade

Vask sushirisen i kold vand, så at vandet bliver klart. Koge risen. Når det bliver varmt, så lad det småsimre i ti minutter, inden du lader det stå og trække i et kvarter mere. Når risen er kølet lidt ned, så skal du fordele din sushimarinade over det hele. Lad det stå et styk tid mere, så at det har stuetemperatur inden du starter.

3. Vælg fisk og grønsager
Jeg plejer at lave sushi med laks og rejer. Hvis jeg skal lave det med lidt smånervøse veninder, der er bange for at spise rå fisk, køber jeg røget laks i en supermarket – så bliver det næsten ikke mere sikkert. Skal jeg spise med nogen der tør lidt mere, går jeg til en fiskehandlere, og spørger efter fisk til sushi. Hvis man husker at spørge om det, så kan de give dig fisk som er tilberedt korrekt for at man skal kunne spise den rå.

Jeg plejer altid at bruge agurk, asparges og avocado i min sushi, men man kan vælge præcis alle former af grønsager som man kan lide, og som går at slice op i tilpas størrelse!

Måske er det her også noget for dig?

 • Xenia
  5. november 2011 at 13:01

  Det var så lidt 😉

 • pkierke
  5. november 2011 at 12:59

  Jeg har aldrig brugt færdiglavet sushimarinade til mine ris. Jeg plejer bare at blande ½ dl riseddike, 1 spsk sukker og 2 tsk groft salt i mine ris når de har kogt. Plejer at blive super godt, men jeg ved selvf ikke om der er en smagsforskel 😛

 • Linn
  5. november 2011 at 11:13

  @Xenia: Fedt, det har jeg lige skrevet lidt ind. Tak!

 • Xenia
  5. november 2011 at 10:54

  Jeg elsker sushi! Og du har ret, det er faktisk ikke så svært at lave, som man måske tror.

  Et lille tip – man kan sagtens bruge grødris i stedet for de dyre sushiris. Og hvis man vil være lidt sundere, kan man også bruge brune grødris – det prøvede jeg engang og jeg kunne slet ikke smage forskel, bortset fra at det mættede lidt længere 😉

 • Phie Buechek
  5. november 2011 at 9:49

  Super lækkert indlæg!

  Jeg elsker sushi, men er lidt bange for at kaste mig ud i selv at lave det! Så dine sushiindlæg er meget velkomne 🙂