Ikke kategoriseret

Frk. Kræsen’s bedste anbefalinger til svenske bagebøger!

Svenske kogebøger | Frk. Kræsen

Den her weekend afholdes Bokmässan, Sveriges største bog- og litteraturevent i Göteborg. Jeg havde mulighed at besøge Bokmässan i går, og brugte otte timer på at smilende gå rundt og kigge på forskellige bøger, lytte til interviews med forfattere og opdage nye madbøger på deres store madafdeling. Det var sjovt, fordi jeg faktisk ikke været der siden 2005, da jeg selv fik udgivet en bog. Det var med andre ord et meget kært gensyn.

Som I kan se på billedet her over var jeg ikke alene inde på Bokmässan. Hold op – der var mange mennesker! Trods det lykkedes det mig at få en ganske god plads da kogebogforfatteren og programværden Ebba von Sydow skulle lave mad og interviewes (hun var lidt min idol da jeg var teenager…). Jeg fandt rigtigt mange bøger jeg gerne ville købe med hjem, men prøvede virkelig at begrænse mig lidt. Det lykkedes faktisk meget godt (ja, jeg er selv overrasket) og med hjem i tasken kom kun en bog – nemlig Smaklexikon. Der står om hvordan forskellige smager passer sammen, og hvad man skal tænke på når man kombinerer forskellige ting i køkkenet. Jeg glæder mig allerede til at starte at bruge den.

For at I også skal få lidt ud af mit besøg på den svenske bokmässa, har jeg tænkt mig at anbefale nogle af de svenske bagebøger jeg synes er absolut bedst. Nogle har jeg selv hjemme i køkkenet og nogle fik jeg taget billeder og kigget på i går. Jeg har prøvet at linke til den billigste udgave man kan finde i Danmark (nogen er på svensk, nogen er på dansk og nogen er på engelsk) i bunden af hver anbefaling. God fornøjelse!

A piece of cake og One more slice af Leila Lindholm
Jeg har allerede brugt bogen “One more slice” mange gange på bloggen. Det er i den bog jeg finder opskriften til min pizzadej, det er der jeg bagt italiensk brød og fundet inspiration til mange omgange chokoladekage og ikke mindst min surdej. Laila Lindholms’ bøger er ikke kun fulde af fantastiske opskrifter, uden også af virkelig flotte billeder. Og i min verden, der er billederne lige så vigtige som opskriften.

A piece of cake er fuldt op med kageopskrifter. One more slice er fuldt af pizza, pasta, brød, american pie og is. For den som ikke kan svensk, findes begge bøger på dansk. Desuden koster bøgerne kun halvdelen så meget på dansk som på svensk, har jeg opdaget…

Kladdkakor
Bogen Kladdkakor har jeg fået af min mor i fødselsdagsgave da jeg var 17, og siden har jeg brugt den næsten en gang i ugen i mange år. Kladdkakor indeholder kun en eneste ting, nemlig svampet chokoladekage. Svampet chokoladekage med appelsinsmag, med mintsmag, med citrussmag, med… alt!

Jeg ved ikke hvis bogen findes på dansk endnu, men HER kan du finde den på svensk.

Smulpajer
Jeg har samme type af kærlighedsforhold til Smulpajer som jeg har til Kladdkakor. Bogen indeholder kun crunchy frugtkager, og har billeder som er helt fantastiske. Jeg bruger tit den her bog ekstra meget om sommeren – når man kan finde så meget lækre friske frugter og bær. Dermed ikke sagt at den ikke er god om vinteren. Den er nemlig god hele året!

Jeg tror ikke bogen findes på dansk, men HER findes den på svensk.

Lomelinos Tårtor
Kvinden der står bag bogen Lomelinos Tårtor har en blog, og jeg er 100% sikker på at I godt kender den. Den hedder nemlig “Call me Cupcake” og er måske Sveriges flotteste kageblog. Jeg har faktisk aldrig bagt efter Lomelinos Tårtor, men den indeholder præcis som Call me Cupcake rigtigt flotte billeder, og har fået meget fin kritik.

Du finder bogen på svensk HER.

Sju sorters kakor
Hvis du nogensinde får mulighed for at kigge ind i et svensk køkken, så prøv og se hvis du ikke kan finde et eksemplar af Sju sorters kakor. Det er nok Sveriges mest populære kagebog, og indeholder mange 100 opskrifter på forskellige cookies, kager, kanelsnegler, muffins og… ja, meget mere.

Du finder bogen på engelsk HER.

Måske er det her også noget for dig?

 • Marian N. Larsen
  2. oktober 2012 at 6:10

  Jeg skulle lige have vist at du var i Göteborg. Bor næsten ved siden af messen nemlig!
  Tak for anbefalingerne til svenske bøger… jeg må ud og handle 😉

 • Ibs
  1. oktober 2012 at 9:53

  Bogmesser er det bedste! Jeg håber, du nøjedes med at købe det, du havde aftalt med dig selv 😉

  • Linn
   1. oktober 2012 at 15:05

   Jeg var meget god! Kom kun hjem med en madbog og tre designbøger. Win! 🙂

 • Kristina
  30. september 2012 at 22:26

  Tak for tip om "Sju sorters kakor". Det har altid undret mig at min svigermor konsekvent siger "nu får ni äta av alla 7 sorter" når hun serverer fika… også selvom der er enten flere eller færre slags end 7. Måske bogen kan opklare historien bag udtrykket? Derudover er frk. Leila jo skøn (kan anbefale hendes "citron- och vallmoskorpor"… mums!)
  /Kristina.

  • Linn
   1. oktober 2012 at 15:04

   Hahaha, hvor er det fint 🙂

 • Camilla
  30. september 2012 at 20:43

  Den bog du har købt er virkelig god. Jeg har selv den engelske version, og er SUPER glad for den. Den er virkelig inspirende. Så godt valg, og glæd dig til spændende læsning 🙂

  • Linn
   1. oktober 2012 at 15:04

   Sweet! Det er da meget skønt at høre. Jeg synes også at det jeg nået at læse indtil videre er rigtigt spændende… 🙂

 • yvonne.i
  30. september 2012 at 10:53

  Har a piece of cake bogen , syntes den er smadder go.Skal da ud i samfundet og se om der er nogle af de andre du anbefaler 🙂

  • Linn
   1. oktober 2012 at 15:04

   Den er nemlig rigtigt god. Kan godt forstå du er glad for den!