Kager

Opskrift: Chokoladekiks á la Mette Blomsterberg

Opskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. KræsenOpskrift: Chokoladekiks | Frk. Kræsen

For nogle dage siden landede Mette Blomsterbergs nye bog, Blomsterbergs skønne klassikere, i min postkasse. Tak Politikens Forlag!

I småkage-afdelingen fandt jeg nogle chokoladekiks, som minder mig meget om de chokoladekiks nogle af mine venner og jeg spiste i Århus i eksamensperioderne. Men bogen indeholder ikke kun småkager. Jeg ville mere sige at den indeholder alt! Kager, desserter, lagkager, boller. Flødekagerne har et eget kapitel!

Jeg har også Mette Blomsterbers julebog, som kom ud sidste år, og denne nye og den gamle minder på mange måder meget om hinanden. De indeholder begge to et bjerg af inspiration, tips og opskrifter, og næsten lige så meget perfektion.

Hver gang jeg starter at læse en opskrift tænker jeg “det er for svært, der er for mange ingredienser, jeg kan ikke” for at i slutningen af opskriften tænkte at “ahh okey, det klarer jeg nok alligevel, jeg prøver!”. Men jeg er altså ikke lige så perfekt når jeg bager som Blomsterberg.

I chokoladekiks-opskriften stod der fx. at man skulle bruge en udskærer med krus-kanter til at skære kagerne ud. Hvem har lige det liggende? Jeg brugte et champagneglas i stedet. De bliver alligevel ikke brugt nok!

Til 20 kager har du brug for:

Til kiksene:
2 tsk vaniljesukker
70 g flormelis
150 g smør
200 g hvedemel
25 g mandelmel
1 tsk bagepulver
1 knivspids fint salt
0,5 dl koldt vand

Pensling:
1 æg
1 knivspids sukker
1 knivspids salt

Chokoladecreme:
200 g mørk chokolade
2 dl piskefløde

Start med at bland vaniljesukker, flormelis, smør, hvedemel, mandelmel, bagpulver og salt i en skål. Hæld i vandet og arbejd hurtigt sammen. Læg 30 minutter i køleskab.

Rul dejen ud, så den er cirka 3 mm tyk. Brug et champagneglas til at markere 40 kager ud. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg, sukker og salt sammen og pensl 20 af kagerne.

Bag cirka 7-8 minutter ved 200 grader. Afkøl siden kagerne.

Hak chokoladen fint. Hæld fløden i en gryde, og varm. I Mette Blomsterbergs bog står det at den skal op på 80 grader (jeg fandt min kødtermometer frem, som min mor gav mig i pakkekalenderen forrige år). Når fløden har den rigtige varme (eller bare virker monster-varm), så hæld den forsigtigt lidt ad gangen over chokoladen og rør sammen.

Får du klumper i cremen er det ikke hele verden. Jeg (sæt dig ned nu, hvis du er perfektionist i køkkenet) sætter hele min skål i microen hvis der er klumper. Vupsi, så er den fin som en sovs. Og smager fuldstændigt som den skal.

Lad cremen blive lidt kold og tyk i det, inden du smider lidt fyld på 20 kiks. Tryk låget på og lad blive kolde. Spis spis spis!

Opskrift: Blomsterbergs skønne klassikere

Måske er det her også noget for dig?