Opskrifter

Anmeldelse: Bedstemors køkken (og en omgang stegt flæsk med persillesauce

Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen Bedstemors køkken | Frk. Kræsen

Jeg er heldig, fordi at jeg fået et eksemplar af bogen “Bedstemors køkken – Alle de gode gamle opskrifter“. For en forvirret svensker, må det her være bibelen til det danske køkken. For nogle uger siden spurgte jeg mine venner på Facebook, hvad den mest typiske danske mad er. De fleste svarede “stegt flæsk med persillesauce”, nogle sagte “boller i karry” og en enkelt person svarede tarteletter. Alle opskrifterne er med i bedstemors bog.

Straks efter at jeg lavet min afstemning på Facebook skrev min ven Lasse til mig og sagte, at han godt ville hjælpe mig at spise det stegte flæsk op, hvis jeg besluttede mig for at prøve den klassiske danske ret. Og da man får sådan en besked – så bliver det jo et nemt valg. Stegt flæsk og persillesauce it was!

Min nye bog fortalte mig at jeg havde brug for følgende:

Flæsk:
1-1,5 cm tykke skiver svinebryst (stegeflæsk)

Sauce:
25 g smør
25 g mel
4,5 dl sødmælk
salt og friskkværnet, hvid peber
masser af friskhakket persille

Jeg ved ikke hvis en ægte dansker ved hvad stegeflæsk er, men jeg ved det ikke. Det er alligevel ikke så tit jeg laver retter med kød, og for at det ikke skulle gå helt galt besluttede jeg mig for at besøge slagteren. Han kunne fortælle mig både hvad jeg skulle ha, hvad jeg skulle tænke på og fjernede desuden benene i kødet for mig. Win!

Hjemme igen, var det tid til at starte. Du skal først smelte smørret, røre ned mel og siden tilsætte mælken lidt efter lidt, for at sikre dig om at der ikke kommer klumper i saucen. Når den har fået den rigtige konsistensen, lader du den småkoge lidt, inden du smager den af med salt og hvidpeber.

Næste skridt, det er dit flæsk. Jeg snød lidt, og lagte det i ovnen i ti minutter inden jeg brugte stegepanden. Og at siden stege det, var faktisk ganske nemt. I bedstemors bog, står det at man skal stege flæsket til det bliver brunt. Men hvor brunt er brunt? Bedstemors Køkken er en smuk lille bog med søde illustrationer, men der mangler billeder. Og har man aldrig spist stegt flæsk før, er det svært at være sikker på lige præcis hvor brunt det skal være. Heldigvis lovede min ven Lasse at fortælle, når det var brunt nok. “Jeg sammenligner det bare med det min mor laver”, sagte han. Ellers var opskriften pædagogisk. “Hæld fedtet fra efterhånden for at få flæsket rigtigt sprødt” står det i opskriften. Godt så.

Da flæsket var næsten færdigt, hakkede jeg persillen.

Rør sammen, fjerne det sidste fedt fra panden, og få en dansker til at fortælle at flæsket har fået den rigtige brune farve. Ta-da – og jeg har lavet min første rigtige danske ret. Hvis det ikke er pæn dansk-svensk integration, så ved jeg altså ikke hvad er det…

Lasse fik i opgave at fortælle hvad han synes om maden. Hvad han sagte, kan I se i billedet her over – og I kan tro jeg blev smigret. Jeg kan lave mad! I Danmark! Og sjovt nok syntes jeg også selv at det smagte godt – selvom jeg været meget skeptisk til det der med stegt flæsk til at starte med. Men det var faktisk rigtigt lækkert.

Bedstemors køkken af Vibeke Fode er en fin lille bog til det gamle danske køkken. Den er delt op i desserter, forretter og hovedretter. Den er også delt op i forår, sommer, efterår og vinter – så at man laver lige præcis den mad som det findes råvarer til. Det synes jeg er rigtigt godt. For nogen der er en begynder i det danske køkken – ville det måske ha været nemmere med en bog med billeder af maden. Men hvis man bare har lidt forstand på hvordan retterne man laver egentlig skal se ud når de er færdige, er de farverige små illustrationer af boller, grønsager og frugt et flot lille indslag. Bogen ville nok ikke ha haft sådan en fin layout på bedstemors tid, men den er retro – og det kan jeg faktisk rigtigt godt lide.

Vil du vide mere om bogen, kan du finde information HER. Og hvis du kigger ind igen i morgen, kan du vinde et eksemplar af den. På gensyn, søde læsere.

Måske er det her også noget for dig?

 • Søren K
  29. marts 2012 at 14:00

  "Rør sammen, fjerne det sidste fedt fra panden, og få en dansker til at fortælle at flæsket har fået den rigtige brune farve."

  Du burde nok skrive 'dansker' på listen over ting man skal bruge 🙂

  • Linn
   30. marts 2012 at 9:23

   Hahaha… Dagens bedste kommentar 🙂

 • Maja
  29. marts 2012 at 9:22

  Normalt vil jeg mene, at ægte stegtflæsk skal laves på pande – og ikke i ovn! 😉
  Du kan også prøve en anden variation: Stegt æbleflæsk, det smager super godt og spises normalt ved danske julefrokoster 🙂

  • Linn
   30. marts 2012 at 9:23

   Hvad er æbleflæsk? Skal man så også stege æbler ved siden af? 🙂

 • Mathias
  29. marts 2012 at 8:53

  Holder nu stadig på, at det hedder sovs og ikke sauce, når man netop snakker om 'stegt flæsk med persilles…..'

  🙂

  • Linn
   29. marts 2012 at 8:57

   Hmm, det har du nok en meget god pointe i. Næste gang jeg laver sovs, staver jeg det på den danske måde 🙂

  • Mathias
   30. marts 2012 at 9:12

   I øvrigt – jeg er ret vild med din madblog 🙂

  • Linn
   30. marts 2012 at 9:22

   Tak. Det bliver jeg virkelig virkelig glad for at høre! 🙂