Dessert/ Video

Video-opskrift: Koldskål og kammerjunker

Opskrift: Koldskål og kammerjunker | Frk. Kræsen

Findes der noget mere dansk end koldskål og kammerjunker? Det tror jeg næsten ikke, der er. I hvert fald ikke om sommeren.

For der er nogle ting, jeg synes er ekstra danske. Inden jeg flyttede til Danmark, tænkte jeg, danskerne var vilde med tre ting, som i mit hoved var ekstra danske. Røde pølser, wienerbrød og øl. Efter næsten 10 år i Danmark er der rykket nye ting ind på min topliste over den mest danske mad, der overhoved findes.

Helt oppe i toppen er rugbrød. Jeg har gået fra at hade det, til at kunne spise det til at synes, det faktisk er ret godt. En anden ting, der ligger i toppen af listen, er koldskål og kammerjunker. Hold op, hvor er det dansk! Der har stegt flæsk og persillesovs altså ingen chance.

Jeg må indrømme, at jeg ret tit bare køber færdig koldskål og kammerjunker i supermarkedet. Men nogle gange er jeg mere overskudsagtig, og så laver jeg det hele selv. Det er ikke specielt svært, så hvis du aldrig har prøvet det, synes jeg, du skal gøre det nu!

Koldskål og kammerjunker

Serves: 4 personer
Cooking Time: 2 timer

Ingredients

 • Koldskål (cirka 4 portioner)
 • 2 past. æggeblommer
 • 0,75 dl sukker
 • 1 nip vaniljepulver
 • 3 dl tykmælk
 • 3 dl kernemælk
 • 1 citron

 • Kammerjunkere (cirka 30 stk.)
 • 1 æg
 • 0,9 dl sukker
 • 25 g smør
 • 2,5 dl mel
 • 0,5 tsk. bagepulver
 • 1 nip salt
 • 1 nip kardemomme

Instructions

1

Begynd med kammerjunkerne:

2

Pisk æg og sukker sammen.

3

Smelt smør og tilsæt.

4

Bland mel, bagepulver, salt og kardemomme og vend ned i dejen. Arbejd sammen og sæt i køleskab i cirka 1 time.

5

Tril små kugler af dejen. Tryk dem forsigtigt lidt flade og læg på en bageplade.

6

Bag i ovnen i cirka 20 minutter ved 175 grader.

7

Fortsæt med koldskålen:

8

Pisk æggeblommer, sukker og vaniljepulver sammen.

9

Bland tykmælk og kernemælk i skålen og pisk. Smag til med citronsaft.

10

Sæt i køleskab nogle timer, indtil det er rigtigt koldt. Server med jordbær og kammerjunker.

PS.
Du ved vel, at du kan abonnere på min kanal på YouTube? Så er du altid opdateret, når der kommer en ny opskriftsvideo.

Måske er det her også noget for dig?

 • Camilla
  18. juni 2019 at 12:57

  Hej, det er en virkelig lækker opskrift! Hvor lang tid tror du kammerjunkerne kan holde sig? Og tror du at man kan fryse dem?

  • Linn
   1. juli 2019 at 9:12

   Dejligt at du kan lide opskriften. Jeg tror, de kan holde ret længe, hvis du har dem i en lufttæt dåse. Jeg har ikke selv prøvet at fryse dem ned, men det tror jeg bestemt, at du kan.