Ikke kategoriseret

Verdens bedste dyr og lidt statistik.

Ko | Frk. KræsenKo | Frk. KræsenKo | Frk. KræsenKo | Frk. KræsenKo | Frk. Kræsen

For nogle år siden, prøvede jeg at være vegetar. Den største grund var klimaet – fordi kødproduktion har så mange ulemper for vores miljø. Det gik ikke så godt for mig. Jeg var konstant syg, træt og blev bare mere og mere tynd. Kræsen, vegetar og med alle mulige ting man er allergisk overfor var simpelthen ikke en kombination som virkede for mig. Så jeg startede at spise kød igen.

Men bare fordi jeg spiser kød igen, betyder det ikke at jeg synes at det er nødvendigt i alle retter. Langt derfra! I går lyttede jeg til et svensk madprogram på radio. De fortalte at en svensker i gennemsnit spiser 65 kg kød om året, altså 180 gram hver dag. Det synes jeg lyder grotesk meget! Jeg ved ikke hvad tal det er i Danmark, men tænker – at det måske er næsten de samme?

Programmet jeg lyttede til, talte også om kødproduktion. De fortalte bland andet at produktion av oksekød giver ti gange så mange metagaser som produktion af kylling.

I Australien har de haft en kampagne, som gik ud på at man skulle ha en dag i ugen, hvor man ikke skulle spise kød. Fordi en dag, var noget også dem der godt kunne lide det, ville kunne sige ja til. Det synes jeg er en ret fin tilgang – at man ikke prøver at overbevise alle om noget de slet ikke kan se nogen pointe med – uden tager det lidt skridt for skridt.

Måske er det her også noget for dig?

 • Emma
  2. november 2011 at 14:15

  Fedt svar, Linn! Tak skal du have 🙂

 • Linn
  1. november 2011 at 16:14

  @Emma: Jeg prøver at tænke over hvad jeg laver for mad, og på miljøet. Men jeg kunne nok blive meget bedre til det – uden tvivl. Dog er min indstilling til miljø-spørgsmålet og dyr-spørgsmålet nok meget som min indstilling til kampagnen i Australien, som jeg beskriver i det her indlæg – man skal gøre det man kan, efter sine forudsætninger. Det fremgår nok ikke så meget på bloggen, men jeg kunne skrive en liste længere end nogen anden kunne, på ting jeg ikke spiser. Ting jeg er allergisk overfor (for det er meget), ting jeg synes smager dårligt og ting jeg bare ikke synes er etiske at spise. Når den så er færdig, er der ikke så meget mad tilbage. Dog er en af de ting der er på den, tigerrejer. Jeg tror at jeg spiser cirka lige så meget tigerrejer som alle andre gør i gennemsnit. Men de bliver pænere end meget andet på billeder, og jeg skulle ikke publicere billeder på mad som ikke er pæne. Jeg spiser ikke lasagne eller kødsauce, men hvis jeg gjorde det ville jeg aldrig lægge billeder op på det, for det ikke ser godt ud. Derfor er der mange indlæg, med tigerrejer, fordi det er pænt, selvom det er en meget lille del af det jeg spiser totalt set. Hvis man skulle tælle, har jeg købt tre pakker tigerrejer i løbet af 2011. Dog har jeg ikke gjort det efter at man i Sverige for nogle uger siden havde en kampagne om at man skulle lade være. Men præcis som jeg skrev i mit indlæg i går, har de to sidste indlæg med tigerrejer på bloggen været retter jeg lavede for mange uger siden, inden den kampagne startede.

  Men igen – jeg kunne gjort det meget bedre. Men i slutningen, når det kommer til mad, kommer min første prioritet altid at være at jeg finder noget som jeg kan overskude at spise (læs mit helbred), og nummer to, hvad det har for effekt ved miljøet og dyrene. Den der prioriterer i den anden orden synes måske det er forkert, men I'm no saint, og det er den eneste måde jeg kan få hverdagen at hænge sammen på.

  For at afslute med et konkret svar: Ja, det er dårligt for miljøet at spise store rejer, og lige nu skal man ikke gøre det, fordi det snart ikke er nogle tilbage. Det kan du bland andet læse mere om her:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=13574

 • Emma
  1. november 2011 at 15:45

  Hej Linn. Jeg har faktisk tit tænkt på dit forhold til dyr og miljø, fordi du har så mange retter med de der store rejer i. – er det noget, du har tænkt over sådan miljømæssigt? For så vidt jeg er orienteret, er sådan nogle rejer virkelig dårlige for miljøet? (eller måske er der andre her i kommentarfeltet, der ved noget?) Kh Emma

 • Nina
  1. november 2011 at 14:50

  Fedt indlæg Linn! Her er lige lidt kommentarer:

  Kødforbruget er det største enkelt bidrag til klimabelastningen ift. ressourceforbrug og drivhusgasudledning.

  Ny forskning viser, at man nærmere bør spise max. 500 g. rødt kød om ugen end de i dag gennemsnitlige 1.000 gram/uge for at sikre et godt helbred (og måske sænke risiko for kræft i mave- og tarmregionen) (World Cancer Research Fund, 2011; Nasjonalt råd for Ernæring, 2010). Desuden er det for mange kvinder vigtigt at spise noget kød, pga. blodtab ved menstruation, mens mænd ikke har en lige så direkte grund til at spise kød – selvom de selv mener, de har mere brug for kød end kvinder har..

  Danskernes årlige gennemsnitlige indtag ligger på mellem 50-145 kg kød/dansker (Dansk Landbrug i tal, 2008; World Resources Institute, 2002, m.fl.). Forskellene i de forskellige opgørelser skyldes bl.a. forskel i opgørelsesmetode – f.eks. om der regnes i mængder på tallerkenen eller mængder solgt til detailhandelen, om man regner med faktisk spist kød eller medregner spild (som tæller en relativ stor mængde). Om ikke andet, er Danmark med i toppen af de lande i verden, som har det højeste kødforbrug pr. indbygger.

  Mht. til dyrevelfærd er det desværre ikke et overstået kapitel. Hvis man er en opmærksom forbruger, kan man vælge at købe fra hobbylandbrug, gårdbutikker, økologisk, fritgående, MSC-mærket fisk mv. Men man skal være opmærksom, for langt de fleste animalske produkter er produceret under forhold, man ikke har lyst til at tænke på mens man nyder maden.
  Personligt synes jeg det er ekstremt pinligt og uetisk, at Danmark stadig har så ringe regler for fjerkræproduktionen og transport til slagterier for større dyr.

  Hmm, det blev lidt langt.. Håber nogle finder det interessant

 • MissMuffin
  1. november 2011 at 14:34

  Vegetar bliver jeg nok aldrig, men var jeg single ville det ikke være meget kød jeg spiste. Kristian er dog alt for glad for kødet, så det dur ikke uden.
  Vi spiser vegetarisk 1-2 gange om ugen og så prøver jeg at undgå kød til frokost et par gange om ugen. Desuden har vi skåret meget ned på mængden af kød til de enkelte måltider og det fungere rigtig fint for begge parter:)
  Det er godt for miljøet, godt for pengepungen og godt for dyrene. Desværre synes jeg, at udvalget af økologisk kød er temmeligt begrænset og meget dyrt, så det er kun 1/3 af det kød vi køber der er økologisk… Dog køber jeg altid dansk kød!

 • Mathias
  1. november 2011 at 8:51

  Marian har faktisk fanget mine holdninger ret godt. Jeg synes argumenter, som "det er synd for dyrene" er ret ubruglige, nu hvor der efterhånden er ved at være et ret stort økologisk marked. Det skal dog siges, at jeg spiser vegetarisk omkring tre gange om ugen, fordi det er dejligt mættende og forholdsvist billigt.

 • Marian N. Larsen
  1. november 2011 at 8:45

  Fantastisk emne, Linn! Jeg var vegetar som barn selvom min familie spiste kød. Jeg var nok 18år før jeg igen blev kødspisende. Nu gør både animalsk og vegetabilsk protein godt for min krop, mit blodsukker og min sundhed. Alt med måde, jeg elsker vegetariske retter og vi har det også på menuplanen hver uge både af miljøhensyn og af mangel på økologisk kød. Men så forsøger jeg altid at få andre proteinkilder ind f.eks. low fat mælkeprodukter eller bønner/linser. Men mennesker har altid været kødspisere og jeg tror derfor, at det er sundt for vores krop i moderate mængder!

 • Brygwald
  1. november 2011 at 8:29

  Hmmmm bacon

 • Xenia
  1. november 2011 at 8:02

  Jeg var vegetar i to år og pesci-vegetar i et år efterfølgende. Nu spiser jeg både kylling og fisk (og en sjælden gang skinke), men en stor del af tiden spiser jeg faktisk vegetarisk. Jeg kan dog ikke prale med at det er af etiske årsager – jeg bryder mig bare ikke om det. Men at der er gode etiske følger, er jo helt sikkert en fordel ;D Så jeg glæder mig til at se din venindes menu 🙂

 • Christina
  1. november 2011 at 7:53

  Jeg har en vegetar og en veganer på mit hold, og det er utrolig, hvor kreative de er med maden, og hvor lækkert det kan blive.
  Jeg kommer dog aldrig til at blive vegetar, da jeg elsker kød for meget, men som dig, mener jeg ikke, at det skal bruges i alle retter – langt fra, og med kun en SU, så har jeg heller ikke pengene til det.
  Prøv en af vegetar-opskrifts-hjemmesiderne, når du skal lave mad uden kød – der er virkelig en masse variation.