Ikke kategoriseret

Ugens svenske ord: Vinbär!

Ribs

Ugens svenske ord er vinbär. I Sverige hedder det röda og svarta vinbär, og jeg har altid undret mig over hvordan det kan hedde ribs og solbær i Danmark. Det er jo det samme, bare i forskellige farver. Det har jeg i hvert fald altid troet – hvilket måske ikke er så underligt når man tænker på navnen i Sverige. Desuden kan jeg godt huske at den røde vinbærsbusken og den sorte vinbærbusken vokste ved siden af hinanden i en have jeg besøgte mange gange som lille, og de så altså fuldstændigt ens ud.

Wikipedia kan fortælle mig at det faktisk findes en gruppe bær der hedder “vinbærer”. Der kan man, logisk nok, finde både de sorte og røde vinbær. Men man kan også finde fx. krusbær/stikkelsbær der. Det giver sjovt nok intet mening. Så burde det vel hedde grønne vinbær? Uanset hvad, har de der vinbær godt nok helt andre navn på dansk end på svensk…

Foto: Linn Grubbström/Frk. Kræsen

Måske er det her også noget for dig?

 • Cecilie L.
  3. august 2012 at 16:24

  Men det smager jo helt forskelligt! (Måske man så som dansker også er af indflydelse af sproget, og derfor opfatter dem som to helt forskellige bærtyper!)

  • Linn
   4. august 2012 at 13:03

   Ja, de smager meget forskelligt. Jeg ved ikke lige 🙂

 • Litzy
  3. august 2012 at 14:33

  Hehehe jeg kan stadig huske hvilken besvær jeg havde med at finde Ribsgele for første gang heroppe 😛

  • Linn
   3. august 2012 at 15:27

   Ohh, det kan jeg godt forestille mig. Totalt underlig oversætning 🙂

 • monsterscircus
  3. august 2012 at 10:21

  Skæg oplysning 🙂 jeg fik pludselig en ustyrlig trang til bær, mums. Ha en dejlig weekend

  • Linn
   3. august 2012 at 15:26

   Jeg har altid en trang til bær 🙂 God weekend til dig også!