Ikke kategoriseret

Ugens svenske ord: Julmust

Julmust

En af de ting vi drikker meget i Sverige til jul er julmust. Det ligner coca cola, og smager som en sød blanding af øl og coca cola. Det lyder måske som en underlig blanding, men jeg synes det smager meget godt – måske fordi det bare er noget man drikker til jul, og som jeg kan huske fra da jeg var rigtigt lille. Den gang var det kun i december man kunne få fat i julmust (nu kan man også købe det i påsken, men da hedder det ‘påskemust’), og jeg startede altid at glæde mig allerede i november.

Jeg drikker julmust hele julen, til alt muligt. Til julefrokost, til almindelig frokost, til det svenske vörtbröd med juleskinke og sennep. Og til alt andet der er.

Hvis I kigger forbi Sverige i juletid, synes jeg at I skal prøve at købe en flaske eller dåse, og se hvis I kan lide det. Og husk endelig at fortælle det bagefter – jeg er meget nysgerrig på hvis os svensker er de eneste der kan forstå hvor godt det er…

Måske er det her også noget for dig?

 • Henrik
  19. november 2017 at 16:42

  med mine svenske aner er jeg opflasket med julmust og glæder mig til jul hvert år
  coca-cola kan bare kommer an

 • Thorbjørn S.N.
  22. marts 2016 at 10:37

  Har smagt påske must og det er fantastisk

 • Anonym
  15. december 2012 at 10:06

  Er det ikke bare ligesom nisseøl?

  • Linn
   16. december 2012 at 10:23

   Jeg aner det ikke. Jeg ved ikke hvad nisseøl er, og har heller aldrig hørt om det. Men så må jeg jo tage på tur, og finde det et sted 🙂

 • Litzy
  12. december 2012 at 20:47

  De første par år i Sverige brød jeg mig slet slet ikke om julmust. Det var da godt nok noget sært stads… men nu elsker jeg det. Højt.
  Og jeg er glad for at det også kan fås til påske 🙂

  • Linn
   13. december 2012 at 6:55

   Hahaha… Klassisk indstilling tror jeg. Man ska lige vænje sig til den specielle smag, inden man synes det hører til 🙂

 • Anonym
  12. december 2012 at 19:14

  Jag tycker inta om julmust,men gillar den danska juleöl.
  Tycker det är mycket bättre,tyvärr har vi den inta här i Sverige:(

  • Linn
   13. december 2012 at 6:54

   Hmm, ja, kanske… Jag tror aldrig jag tänkt över att det är så stor skillnad, men jag dricker nog inte tillräckligt med juleøl för att veta 🙂

 • Cecilie L.
  11. december 2012 at 17:20

  Jeg synes nok jeg så det sidst jeg var i Sverige.. undrede mig også over, hvad det var! Der er ikke alkohol i, vel?

  • Linn
   11. december 2012 at 18:57

   Haha, nej – der er ikke nogen alkohol i 🙂

 • Anneli
  11. december 2012 at 15:54

  Åhhhhh jeg savner såååååå julmust! Fatter ikke hvorfor man ikke kan købe det i dk i supermarkedene(jo i ikea, men der kommer jeg ikke lige forbi).

  • Linn
   11. december 2012 at 16:39

   Nej, jeg savner det også altid. Så må man drikke ekstra meget når man er hjemme over jul 🙂

 • Anonym
  11. december 2012 at 13:38

  Jeg har ikke smagt julmust, men har altid Champis med hjem når vi har været i Sverige 🙂

  • Linn
   11. december 2012 at 16:39

   Haha… Den er også god!

 • Christian Kjær
  11. december 2012 at 10:51

  Det var alligevel en drik jeg ikke kendte. jeg har noget familie i Sverige, så det kan være jeg skal få dem til at tage noget med hjem – selvom jeg egentligt synes blaningen lyder en smule bizar 🙂 På den anden side, jeg er vild med cola og vild med øl så sammenblandingen kan vel ikke være helt værst 🙂

  Tak for at gøre opmærksom på en kulturforskel – det kan jeg li 🙂

  • Linn
   11. december 2012 at 16:38

   Ja, blandingen lyder lidt speciel, og jeg tænkte også længe over hvordan man bedst skal beskrive smagen. Men jeg tror altså at det er sådan noget vi er ude i, og du burde absolut prøve det 🙂

 • Marian N. Larsen
  11. december 2012 at 7:10

  Det er virkelig godt! Jeg ELSKER Julemust (og påskemust). Vi er fuldstændig vilde med det her i huset. Og jeg køber altid julemust med hjem til min mor, som også er fan. Jeg drikker normalt ikke sodavand, men jeg er forfalden til must 😉

  • Linn
   11. december 2012 at 16:37

   Ohh, det glæder mig at høre! Det er nemlig noget helt specielt, måske fordi man ikke kan få det hele året?