Dessert

Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta

Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen Opskrift: Klassisk svensk prinsesstårta | Frk. Kræsen

Den anden dag havde jeg besøg af søde choko-Anne. Vi havde en prinsesstårta-aftale – hvilket måske er en af de bedste aftaler man kan ha. Prinsesstårta er en svensk lagkage med grøn marcipan, hindbær, flødeskum og kagecreme, og jeg tror ikke der findes nogen svensk lagkage, der minder mig så meget om barndommen som den gør. Jeg har fået den på mange “kalas”, da jeg var lille, og jeg tror næsten ikke man kan finde et klassisk svensk konditori, som ikke sælger den.

For at bage en prinsesstårta skal du til at starte med ha en rund sandkage. Har du en god opskrift som du altid bruger, så bruge den. Vi brugte en opskrift fra bogen “Sju sorters kakor”.

4 æg
2 dl sukker
1 dl mel
1 dl kartofelmel
2 tsk bagepulver

Smør og hæld rasp i en kageform. Pisk æg og sukker stort, og bland ned resterende ingredienser. Rør rundt og hæld op i din kageform. Bag kagen i 25-35 minutter længst ned i ovnen ved 175 grader.

Da kagen er færdig, så sæt den til at køle ned.

Når du har din kage, skal du til at forberede fyldet til den. Fyldet består af hindbær og en blanding af kagecreme og flødeskum.

Anne og jeg brugte en opskrift på kagecreme fra den hyggelige blog Piskeriset, som vi tilpassede lidt til vores kage. Du finder Piskerisets version HER, og vores her under.

Du har brug for:
2 æggeblommer
2 spsk. sukker
1 knivspids vaniljepulver
3,3 dl mælk
1 spsk. Maizena

Tag en halv dl mælk og piske ud in maizena i. Hæld resterende ingredienser i en gryde, og kog forsigtigt op. Da det starter at blive varmt, hælder du forsigtigt i din maizena/mælk-blanding lidt ad gangen, til det hele har fået en dejlig tyk konsistens. Da kagecremen er blevet kold, rør du den sammen med den piskede fløde. Vi brugte 2,5 dl piskefløde.

I mange opskrifter på prinsesstårta står det at man kan bruge hindbærsyltetøj mellem de forskellige lager af kagen. Jeg synes tit at det bliver altfor sødt, så Anne og jeg rørede sammen 200 g frosne hindbær med 2 spsk. sukker i en gryde på lav varme i stedet for. Men det gør man selvfølgelig lige som man har lyst.

Når du har nået så her langt, har du alle dele der skal til for at lave en prinsesstårta. Start med at dele din kage i tre lager. Det kan være lidt svært, og hvis du synes det er helt umuligt kan det også gå med to lager. Men tre er selvfølgelig optimalt.

Smid hindbærfyld og kagecreme/piskefløde både mellem lager 1 og 2 af kagen, og lager 2 og 3. På toppen af kagen skal der kun kagecreme/piskefløde – men her må det til gengæld være et rigtigt tykt lager. En prinsesstårta skal gerne være lidt højere i midten, så prøv og se hvis du ikke kan bygge et lille bjerg med cremen.

Den absolut vigtigste ingredienser når du bager prinsesstårta er grøn marcipan. Jeg havde købt med et færdigt styk rund grøn marcipan fra Sverige, så “det eneste” Anne og jeg behøvede lave var at rul det ud og forsigtigt placere det på kagen. Hvis du skal lave din grønne marcipan selv, har du brug for omkring 300 g marcipan og grøn frugtfarve. Da du lagt marcipanen på kagen skal den dække det hele, og hvis du har for meget marcipan rundt siderne må du skære det væk så det passer sammen – lige som vi gjorde.

En klassisk prinsesstårta pyntes med en lyserød rose i marcipan (den kom faktisk også i pakken med det grønne marcipan som jeg købte) og flormelis. Og siden – så er det bare at gå i gang at spise. Du kan tro, det smager fantastisk!

Min roomie Sam var hjemme, da Anne og jeg endelig var klare til at prøvesmage vores prinsesstårta. Vi kogte kaffe, og så blev der hygget, spist kage, taget billeder til Instagram og snakket om musik, sociale medier og endnu mere kage. Hyggeligere eftermiddag må man kigge længe efter.

Opskrift: Vi brugte en opskrift på sandkage fra Sju Sorters Kakor og en opskrift på kagecreme fra Piskeriset

Måske er det her også noget for dig?

 • Anonym
  23. februar 2013 at 22:20

  Hur mycket grädde!

  • Linn
   24. februar 2013 at 14:30

   Wops – det missade jag. Vi hade 2,5 dl.

 • frkspanggaard
  23. februar 2013 at 15:34

  Ser lækker cremet ud 😉

  • Linn
   23. februar 2013 at 16:47

   Det lover jeg at den også var!

 • Gitte
  23. februar 2013 at 12:13

  Jeg elsker prinsesstårta og har lavet den en del gange efter opskrift i bogen "lutter lagkage". Min mand ønsker altid at jeg laver prinsesstårta til hans fødselsdag! Vores sommerferie skal tilbringes i Sverige, og så skal vi vist finde en cafe med prinsesstårta 🙂

  • Linn
   23. februar 2013 at 16:47

   Åhh, det lyder dejligt med sommerferie i Sverige. Jeg er overbevist om at I kommer finde mange med svenske kager som I bliver vilde med – og selvfølgelig også prinsesstårta! 🙂