Opskrifter

Surdejen Buster in action / mit første hjemmebagte surdejsbrød.

Opskrift: Surdejsbrød | Frk. KræsenOpskrift: Surdejsbrød | Frk. KræsenOpskrift: Surdejsbrød | Frk. KræsenOpskrift: Surdejsbrød | Frk. Kræsen

Til 1 brød har du brug for følgende:

10 g gær
3,5 dl lunt vand
1 spsk. salt
1,5 dl surdej
8 dl mel

Dele gæren og rør ud den med vand. Rør ned salt og surdej. Rør langsomt ned mel i dejen, til den bliver fast. I følge min bog skal dejen arbejde 15 (!!!) minutter i en bagemaskine. Yeah right! Jeg har ikke nogen bagemaskine, og jeg har absolut ikke tålmodighed nok til at stå og røre rundt i min dej i 15 minutter. 3 minutter, piger og drenge, 3 minutter er helt sikkert nok.

Lad dejen hæve i cirka 2,5 timer.

Ælte dejen, og læg den i en brødform. Hæld lidt mel over, og lad hæve en time mere.

Forværm ovnen til 250 grader. Da du skal bage dit brød så skifte varme til 200 grader. Bage brødet i cirka 45 minutter.

Mit første surdejsbrød bagte jeg fuldstændigt efter den her opskrift. Brødet smagte rigtigt godt, men blev meget lyst (og da en svensker siger at et brød er meget lyst, kan I jo forestille jer hvor virkelig lyst det faktisk er…). Næste brød bagte jeg med halvdelen rugmel, og det blev lidt bedre. Når jeg har nået at prøve flere opskrifter af, kommer det forstås flere op på bloggen også…

Indtil da, held og lykke!

Opskrift: One more slice

Måske er det her også noget for dig?

 • Mad for Galleriet
  14. april 2012 at 21:31

  Nu må jeg altså også snart til at kaste mig ud i nogle surdejs-projekter. Tak for inspirationen 🙂

  http://madforgalleriet.wordpress.com/

  • Linn
   15. april 2012 at 9:51

   Selv tak for at du følger med her inde!

 • Fabrina Dorow
  13. april 2012 at 18:30

  Opskriften er afprøvet, og gjorde lige som dig med halv rugmel. Fik et super lækkert brød ud af det:) Det var hele umagen værd, også selvom jeg heller ikke fik æltet dejen i de anbefalede 15 min;)

  • Linn
   14. april 2012 at 8:52

   Ohh, hvor bliver jeg gld at høre at det virker! Godt gået 🙂

 • Louise
  13. april 2012 at 12:30

  Måske man skulle lege lidt med surdej 🙂 Og jeg er samtidig den heldige ejer af en køkkenmaskine, så min kan god blive rørt godt igennem 🙂

  • Linn
   14. april 2012 at 8:52

   Ohh – så er du altså heldig. Det burde kun kunne blive godt 🙂

 • @brogestarck
  13. april 2012 at 9:57

  Et mega godt råd her: Man behøver slet ikke at ælte. Men glutenstrenge som skaber lækker krumme med fine huller osv kommer først efter lang æltning eller lang hævning. Derfor: Rør det nødtørftigt sammen. Vitterligt bare 30 sek. Der må gerne være melklumper osv. Og sæt det så til at hæve køligt i 12 timer eller mere.

  Så skal du satme se løjer!

  • Linn
   14. april 2012 at 8:51

   Du er simpelthen den bedste surdejsekspert der er at finde. Tak tak tak! 🙂

  • Ibs
   14. april 2012 at 13:57

   Vil du så bruge mindre gær, eller går det fint an med 10 gram? Og koldhævning oder heiss?

 • MariaSilje
  13. april 2012 at 8:17

  DEt ser ret godt ud! og lækkert med hjemmebagt brød (:

  /Maria Silje
  http://www.hairbymariasilje.blogspot.com

  • Linn
   14. april 2012 at 8:51

   Jo, hjemmebagt brød er altså helt specielt, det vil jeg give dig ret i 🙂