Brød

Opskrift: Koldhævede boller med bønner

Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

I dag skal det handle om hjemmebag. Jeg har nemlig bagt koldhævede boller.

Jeg debatterede længe med mig selv, da jeg skrev overskriften til det her indlæg. Skulle jeg bare kalde opskriften koldhævede boller? Eller skulle jeg skrive koldhævede boller med bønner? Begge dele er jo rigtige. Og hvis man er på jagt efter koldhævede boller med bønner, er den overskrift bestemt den bedste. Men hvad med alle andre? Som bare vil have en god opskrift på boller til morgenmaden? Dem ville jeg være ked af at skræmme væk, fordi der er bønner i bollerne.

Har du endt på det her indlæg, selvom du ikke haft nogen plan på at komme bønner i dine boller, håber jeg virkelig ikke, du bliver skræmt væk. For her komme en vigtig detalje: Du kan ikke smage, der er bønner i. Til gengæld bliver du en smule mere mæt, når du har spist en. For bønner er fulde af sunde ting, der gør dig mæt og er godt for kroppen. Win-win!

Det var også sådan, den her opskrift kom til verden. For et par måneder siden faldt jeg over en serie brød- og kageopskrifter med bønner i et svensk blad. Min far, der har diabetes, spiser tit en bolle till formiddagskaffen, så jeg så en mulighed for at snige et sundere alternativ ind i hans kost. Uden at han ville kunne smage det.

Når jeg falder over opskrifter rundt omkring, konkluderer jeg tit, at de kan blive endnu bedre. Eller i hvert fald mere “mig”-venlige. Sådan var det også den her gang, så I kan tro, jeg har bagt mange boller med bønner. Det tog lidt tid at få opskriften helt perfekt, men nu synes jeg, vi er der!

3 fif til boller med bønner
✔ Du kan både bruge hvide bønner og kikærter. En dåse af hver virker også fint.
✔ Dejen til koldhævede boller plejer tit at være meget klistret. Den her dej er ikke helt så klistret og flydende, som mange koldhævede deje er, men sørg stadigvæk for at den ikke bliver tør og fast – for det skal den heller ikke være.
✔ Bollerne kan fint fryses ned. Bønnerne gør dem saftigere end almindelige boller, så de bliver ikke tørre af en tur i fryseren.

Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen Opskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. KræsenOpskrift: Koldhævede boller med bønner | Frk. Kræsen

Koldhævede boller med bønner

Serves: 12-14 boller
Cooking Time: 1 time + 12 timer i køleskab

Ingredients

 • 2 dåser kikærter eller hvide bønner
 • 4 dl koldt vand
 • 20 g gær
 • 2 dl havregryn
 • 2 tsk. sukker
 • 2 spsk. olie
 • 2 tsk. salt
 • 8 dl hvedemel

Instructions

1

Hæld vandet fra kikærterne.

2

Blend kikærter og vand.

3

Smuldr gæren i en skål.

4

Tilsæt vandet med kikærterne. Rør gæren ud.

5

Kom sukker, olie, salt og havregryn i skålen. Rør sammen.

6

Kom mel i skålen. Arbejd sammen til en lidt klistret dej.

7

Dæk skålen med plastikpapir og sæt i køleskab til næste dag.

8

Brug en ske til at forme 12-14 boller.

9

Lad hæve 45 minutter.

10

Bag cirka 15 minutter ved 225 grader.

Måske er det her også noget for dig?

 • Lykke Bak
  5. maj 2019 at 7:23

  Wow. Jeg havde ikke lige lyse bønner hjemme, så jeg tog 1 ds kidneybønner og for at de ikke skulle få en trist grå farve, tog jeg næsten det der svarer til 400 g rødbede (måske kun 300g) i stedet.
  De blev vildt lækre, luftige og bløde. De var faktisk bedre dagen efter. Jeg er vild med dem. Tak for inspiration

  • Linn
   6. maj 2019 at 8:47

   Hvilken kreativ og god idé! Og hvor dejligt, at resultatet blev godt. Det lyder virkelig lækkert 🙂

 • Bendt
  22. december 2018 at 22:38

  Hej Linn,

  2 tsk sukker –
  Tja – det er egentligt en diætist jeg skulle rette spørgsmålet til; men er det OK at bruge sukker overhovedet i diabetikeres kost?
  Eller er der en petitesse-grænse?
  Spørgsmålet er blevet aktuelt for mig, da min kone har fået type-2 diabetes.

  Venlig hilsen Bendt
  Jeg kan næsten ikke læse hvad jeg skriver når det er lysegråt på hvid baggrund

  • Linn
   24. december 2018 at 11:33

   Hej Bendt. Jeg må indrømme, at jeg ikke ved, hvis der er en petitesse-grænse. Jeg tror, du bliver klogere, hvis du taler med en diætist. Jeg ved dog, at der gerne skal en smule sukker til for at en dej skal kunne hæve – så jeg tror ikke, det kan springes helt over, hvis bollerne skal blive gode. Bh. Linn

 • Alice Kristensen
  29. marts 2018 at 17:01

  Hej Linn,

  Det lyder som en spændende opskrift. Er det kun for at få mere grønt i kosten? Du bruger stadig alm. hvedemel.
  Jeg bager ofte koldthævede boller, tænker din variant skal prøves. Tak

  • Linn
   29. marts 2018 at 22:40

   Hej Alice. Jeg synes, de her boller mætter mere end boller uden bønner. Jeg kan også enormt godt lide boller kun med mel, men jeg synes tit, jeg bliver sulten hurtigt igen. Her synes jeg, det går lidt længere. Jeg bruger dem tit til sandwich og i madpakken – hvor jeg har brug for at holde mig mæt.

   Jeg har også testet at bage dem med mere groft mel, men der har jeg ikke nogen opskrift klar endnu. De hæver ikke helt så godt med groft mel – bønnerne gør dem lidt for tunge. Men vil gerne finde på en god opskrift der også.

   Håber, du kan lide dem!