Brød

Opskrift: Hveder

Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Der er nogle spiselige ting, som jeg synes er ekstra danske.

✔ Røde pølser. Jeg ved godt, at det ikke er noget, alle dansker går rundt og spiser hele tiden. Faktisk er det virkelig sjældent, jeg ser nogen spise røde pølser. Og hvis jeg gør, virker det tit til at det er svenske turister. Men den 12-årige Linn var overbevidst om, at alle danskere spiste røde pølser i hvert fald en gang i ugen. Nogen gange kan gamle fordomme være svære at slippe væk med.

✔ Rugbrød. De første mange år i Danmark kunne jeg ikke forstå, hvorfor rugbrød var så populært i Danmark. Men så fik jeg et arbejde og en indkomst, der var større end SU og opdagede, at hvis man købte rugbrød ved bageren i stedet for at vælge Nettos billigeste model, så smagte det faktisk ret godt. Nu spiser jeg det hele tiden.

✔ Fastelavnsbollen. Jeg forstod den ikke, da jeg flyttede til Danmark, og jeg forstår den ikke rigtigt nu. Den svenske fastelavnsbolle til gengæld… Den er god (her er min opskrift på svenske fastelavnsboller).

Men der mangler en ting på listen. Hveder! Det tog mig mange år i Danmark, inden jeg helt forstod, hvad det der store bededag egentlig var for noget. I starten troede jeg, det handlede om det, vi på svensk kalder “betor”. Altså rödbetor. Sockerbetor. Den slags betor man dyrker i jorden. Og så tænkte jeg, at Store Bededag nok var en ekstra fridag til landbruget, så de kunne pleje sine betor lidt ekstra. Haha! Lad os bare blive enige om, at jeg tog fejl. 

Nu, flere år senere, har jeg endelig fanget den (nogenlunde i hvert fald). Og fordi jeg er fan af alle højtider og fridage, der inkluderer mad, er jeg helt med på at danskerne bager hveder. Så her kommer opskriften på en af de mest danske ting jeg kender. Hveder.

Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. KræsenOpskrift: Hveder | Frk. Kræsen Opskrift: Hveder | Frk. Kræsen

Hveder

Serves: 12 stk.
Cooking Time: 2 timer

Ingredients

 • 1,5 dl mælk
 • 1 dl vand
 • 70 g smør
 • 50 g gær
 • 2 æg
 • 9 dl mel
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. sukker
 • 2 tsk. kardemomme

Instructions

1

Varm mælk, vand og smør i en gryde. Blandingen skal blive fingervarm, det vil sige cirka 37 grader.

2

Smuldr gæren i en stor skål.

3

Rør ud gæren i væsken.

4

Pisk to æg. Bland ned i dejen.

5

Rør mel, salt, sukker og kardemomme i dejen. Ælt til dejen hænger godt sammen.

6

Lad dejen hæve 30 minutter, så den bliver dobbelt så stor.

7

Del dejen i 12 dele.

8

Lav kugler af dejen og læg tæt sammen på et bagepapir. Lad hæve 20 minutter, gerne på et lidt varmt sted.

9

Pensl med mælk og bag 15-17 minutter ved 200 grader.

PS.
Nybagte hveder er lækkert. Andendags-hveder, der er ristede og serverede med smør, er heller ikke så tosset. Men tredjedags-hveder? Det er altså kedeligt. Jeg foreslår, du bruger dine leftover-hveder til arme riddere med kanel. Se hvordan jeg laver dem i den her video, og hop over til min kanal på YouTube, hvis du vil se flere videoer.

Måske er det her også noget for dig?

 • Astrid//hjertestreger.dk
  22. april 2016 at 17:58

  Tak for super opskrift – bagte de bedste hvedeboller i går! Min mand var for én gang skyld imponeret over mine bageevner 😉

  • Linn
   22. april 2016 at 17:59

   Sådan, hvor er det dejligt at høre! 🙂

 • Ida
  14. maj 2014 at 7:21

  Hej Linn,
  Hvor mange hveder rækker sådan en portion til? Er det de 12, man kan se på billedet?

  • Linn
   15. maj 2014 at 5:17

   Nemlig! Du kan få tolv ud af opskriften.

 • Sune Trudslev
  13. maj 2014 at 6:18

  Jeg er vild med dine billeder her. Super fed idé 🙂

  • Linn
   13. maj 2014 at 6:43

   Tak! 🙂