Drinks

Opskrift: Drinken Tom Collins

Opskrift: Drinken Tom Collins | Frk. Kræsen

Klik her for hele opskriften

Har du hørt om drinken Tom Collins? Jeg er gået fra at aldrig have hørt om den til at tænke, det er en af mine favoritdrinks på bare en måned. Kan du lide klassisk gin tonic, tror jeg også, du kan lide Tom Collins. For vist lyder gin, citron og danskvand også lækkert sammen?

Det var en fyr nede i ‘Den sidste dråbe’, der tippede mig om drinken. ‘Den sidste dråbe’ er en lille spiritusbutik i Jægersborggade på Nørrebro. Et ret genialt sted, hvor de har alt, nørdede spiritusfans og ganske almindelige personer har brug for, når de vil shake lækre cocktails. Og så er de altid søde og forklarer, hvordan alle dråberne i de forskellige flasker skal bruges, uden at man føler sig dum.

I starten af januar var M og jeg forbi for at købe gin. “Vi skal servere den til fiskeburger,” sagde M til fyren i butikken. “Burde vi lave gin tonic, eller har du et endnu bedre forslag?” 

Gin tonic er jo aldrig en dårlig idé, men fyren i butikken havde faktisk et andet forslag. Tom Collins. Hverken M eller jeg havde hørt om drinken. Et kort øjeblik tænkte jeg, det sikkert var noget kompliceret, som vi aldrig ville gide. Men når der kun stod gin, citron, sukkersirup og danskvand på ingredienslisten, føltes Tom Collins pludseligt som en ret god idé. Så vi købte gin med hjem og fik en lille seddel med opskriften af fyren i butikken.

Senere samme aften stod jeg for fiskeburger (her er opskriften) og M for drinks. Tom Collins smagte endnu bedre, end jeg forestilt mig, så nu har gin tonic fået en konkurrent, næste gang jeg skal lave drinks med gin!

3 fif til Tom Collins
✔ Det er ikke besværligt at lave sukkersirup. Du kan bare blande vand og sukker, til sukkeret er opløst. Til en drink skal du kun bruge 2 cl sukkersirup, men jeg laver altid en smule mere – det er nemmere.
✔ Har du ikke nogen fancy shaker hjemme, kan du tage et gammel syltetøjsglas med et låg. Så længe du kan shake beholderen, uden at drinken sprøjter ud, er alt godt.
✔ Skal det være mere fancy, kan du skifte danskvandet ud med cava. Da bliver din Tom Collins til en ny drink, der hedder French 75. Jeg har ikke prøvet det selv endnu, men fyren i ‘Den sidste dråbe’ sagde, det også smager lækkert.

Opskrift: Drinken Tom Collins | Frk. KræsenOpskrift: Drinken Tom Collins | Frk. Kræsen Opskrift: Drinken Tom Collins | Frk. Kræsen Opskrift: Drinken Tom Collins | Frk. KræsenOpskrift: Drinken Tom Collins | Frk. KræsenOpskrift: Drinken Tom Collins | Frk. Kræsen

Tom Collins

Serves: 1 glas
Cooking Time: 20 minutter

Ingredients

 • 4 cl gin
 • 2 cl sukkersirup (0,5 dl sukker + 0,5 dl vand)
 • 2 cl citronsaft
 • Danskvand
 • Isterninger

Instructions

1

Kom vand og sukker i en gryde og kog til en sukkersirup. Varm indtil sukkeret er opløst. Lad køle af.

2

Pres citronsaft. Brug 2 cl til en drink.

3

Kom gin, sukkersirup, citronsaft og isterninger i en shaker eller glas med låg. Shake i 20 sekunder.

4

Hæld i et glas. Top med danskvand, og pynt evt. med citron.

Måske er det her også noget for dig?

 • Agnete
  16. februar 2018 at 15:51

  Jeg har drukket Tom Collins i årevis. Det er også min klare favorit! 🙂 Jeg oplever dog til tider, at bartendere blander den med rørsukker i stedet for sukkersirup, hvilket bare virkelig ikke fungerer. Men den er heldigvis nem at lave derhjemme 🙂

  • Linn
   17. februar 2018 at 12:28

   Den er så nem at lave hjemme – man skal jo bare vide, den findes 🙂 Jeg er virkelig glad for, den er kommet med i min “repetoire”.