Opskrifter

Opskrift: Langtidshævet landbrød med porter

Opskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. KræsenOpskrift: Brød med porter | Frk. Kræsen

Den anden dag besluttede jeg mig for at prøve noget nyt i køkkenet. Jeg satte mig ned med min eneste danske kogebog (de fleste jeg har er nemlig på svensk), “Krudtugler og kanelsnegle”, for at finde noget der lad lækkert. På side 114 ud af 275 fandt jeg det så, brød med øl. Jeg har tidligere bagt pandekager med øl, og en kyllingret med øl, men faktisk aldrig prøvet det i et brød. Det var med anden ord en ny mulighed i køkkenet, og det var jo præcis det jeg prøvede at finde.

Til 2 brød har du brug for:
25 g gær
3 dl vand
1 porter (33 cl)
3 spsk. sukker / lidt siryp
1,5 spsk. salt
ca. 1 kg mel

Som I kan se er det ikke bare en øl der skal ned i brødet, men en porter. Selvom at jeg har boet på kollegium i fem år, har jeg kun lært at sige Carlsberg og Tuborg. Derfor var jeg nødt til at google hvad en porter egentlig var, inden jeg fandt ud af at det var en “ale”. Endnu et ord jeg ikke er helt velkendt med, men efter en tur i supermarket, kunne jeg i hvert fald finde en øl med teksten “ale” på, og følte mig okey tryg.

Brød med øl er egentlig meget nemt. Starte med at røre sammen alle ingredienser.

Siden skal brødet hæve i køleskab i et døgn. Hvis du keder dig da du venter, kan du læse en bog, eller vaske op. Hvis du deler lejlighed/køkken/et eller andet med nogle venner, bliver de helt sikkert glade hvis du også tager deres opvask. 24 timer skal du i hvert fald finde noget andet at gøre…

Da dit døgn er gået, kan du endelig smække din store dejklump (eller to, hvis du nu laver to brød, som opskriften siger) på et styk bagepapir, og så ind i ovnen efter at du har penslet det med vand. Ifølge min opskrift skal brødet først bages 10 minutter ved 250 grader, og siden 20 minutter ved 200 grader, men mit brød var færdig 10 minutter før det skulle – så var endelig lidt fleksibel med det.

Måske er det her også noget for dig?

 • Marian N. Larsen
  27. januar 2012 at 7:21

  uhmn det lyder godt! mon ikke kan kunne bruge den sidste hvidtøl fra jul til et godt brød også?

  • Linn
   27. januar 2012 at 7:31

   Det tror jeg da sagtens at den kan. Det lyder som en god plan for den 🙂

 • Anonym
  26. januar 2012 at 18:55

  Om jag förstår receptet så ska jag verkligen prova detta! /Melissa

  • Linn
   27. januar 2012 at 7:30

   Det tycker jag låter bra. Jag kan avslöja at øl betyder öl, altså den brunaktiga alkoholdrycken. Lycka till! 🙂

 • Brygwald
  26. januar 2012 at 15:27

  Hey Linn

  Den korte:
  Ale er ikke en porter. Det sagt er Newcastle Brown Ale ikke et dårligt valg. 🙂

  Den lange:
  Ale er en kategori som dækker virkelig bredt, herunder (i teorien) porten. Dvs. at en porter typisk er en ale men _ikke_ at en ale nødvendigvis er en porter 😉

  Porter'en er bedere kendt under sit andet navn stout. Det er en sort øl som typisk har et relativt højt alkohol niveau. Porteren er god at bruge i madlavning, da den typsik har et højt malt niveau som giver massere af smagsnuancer samt en del rest-sødme.

  Dermed ikke sagt, at Brown Alen er et dårligt valg. Den har typisk et mindre malt indhold og derfor mindre smag men er ikke mild. Til gengæld er den typsik mere humlet, hvilket giver en øget bitterhed. Dette skal man dog ikke være så bange for, da bitterheden typisk reduceres kraftigt under kogning/bagning.

  //Brygwald

  • Linn
   26. januar 2012 at 15:29

   Men altså, hvor er du god Mads! Jeg overvejede at ringe til dig da jeg stod og skulle købe ind, for du er den bedste øl-ekspert jeg kender. Men så tænkte jeg, at jeg nok kunne finde ud af det, og det kunne jeg jo også, fordi at brødet smagte godt. Men nu ved jeg jo meget bedre hvordan og hvorledes det passer sammen til næste gang, og det er jeg glad for 🙂

 • Maja
  26. januar 2012 at 11:41

  Dit nederste billede har lige givet mig en ustyrlig lyst til ostemad. Selv om det faktisk er noget, jeg spiser MEGET sjældent. MUMS, Linn. (Og så elsker jeg de små hjerter i venstre hjørne.)

  • Linn
   26. januar 2012 at 13:38

   Hahaha. godt at jeg kan inspirere! Og jeg synes aldrig at man kan spise for meget ost 🙂

 • Bitten
  26. januar 2012 at 8:54

  Brød med øl plejer at være rigtig gode 🙂 Vidste godt nok heller ikke hvad en 'porter' var, men hvis jeg nogensinde ser en opskrift hvor det indgår, vil jeg gå efter den samme øl, som du har brugt her 😀

  • Linn
   26. januar 2012 at 13:37

   Det smagte nemlig rigtigt godt, så det er helt sikkert ikke sidste gang jeg prøver det. Og godt at vide at jeg ikke er den eneste der ikke har styr på øl 🙂