Ikke kategoriseret

Julegave-tips: 8 kogebøger for 8 forskellige typer!

Står du og mangler en julegave? Da jeg anmeldt en del madbøger på bloggen det sidste år, tænkte jeg at jeg ville komme med en lille summery af forskellige bøger til forskellige personer.

En julegave | Frk. KræsenEn julegave | Frk. Kræsen

Til den som kan lide at bage pæne små kager:
Macarons, cupcakes og popcakes af Mia Öhrn

I den her bog kan man finde den fineste og mest pædagogiske forklaring til hvordan man laver macarons. Her findes desuden flere forskellige smager, lækre billeder og meget mere. Bogen har fundets på svensk et styk tid, og jeg jublede højt da den kom ud på dansk. Den er simpelthen for lækker, til at danskerne skal gå glip af den.

Du kan læse min anmeldelse HER.

Kogebog

Til den som allerede vil starte at forberede sig for “beach 2013” i januar:
Suveræne Salater året rundt af Tina Scheftelowitz

Suveræne Salater er inddelt efter måneder og årstider, så at man kan spise salat lige når man gerne har lyst, uden at behøve købe underlige frugter som har været på tur rundt hele verden. Der findes salater med lidt mere mad i, og der findes små søde tilbehør-salater som passer sammen ved siden af en stor måltid.

Du kan læse min anmeldelse HER.

Kogebog

Til den som vil ha inspiration i køkkenet, og prøve lidt nye opskrifter:
One more slice af Leila Lindholm

Det er næppe nogen hemmelighed at jeg er et kæmpe fan af One more slice. Jeg fik bogen i gave for nogle år siden, og den er uden tvivl den bog i min hylde med mest sovs, vand, olie og mel i. Jeg bruger den nemlig non-stop i køkkenet, så den er blevet både slidt og beskidt. Bogen indeholder billeder som er virkelig flotte og er fuld af inspiration. Den indeholder både basic-opskrifter, som hvordan man laver en god pizzadej, en god surdej og god egen pasta. Men når man så har lært det, går den videre og viser forskellige pastasovser, forskellig toppings til pizza og ikke mindst – forskellige søde sager.

Leila Lindholm har også udgivet bogen “A piece of cake”, som er lige så fin, men mere fokuserer på søde sager. Den har jeg tidligere skrevet om HER, da jeg anbefalede mine svenske yndlings-mad-bøger.

Bedstemors køkken | Frk. Kræsen

Til den som vil imponere på de gamle/være dansk:
Bedstemors Køkken af Vibeke Fode

Bogen Bedstemors Køkken indeholder alt sådan noget som jeg tænker på som “rigtig mad”. Sådan noget gammel og traditionel mad, som jeg aldrig laver. Stegt flæsk, helstegt lammekølle på bouillonkartofler og stegt mørbrad med persille.

Du kan læse min anmeldelse HER.
Kogebog
Til den som gerne vil være sund, men egentlig er mest til det søde:
Sundt sødt af Pia Krøyer

Mit hjerte banker lidt ekstra hårdt for bogen Sundt Sødt. Ikke kun for at det er den fantastiske fotograf Line Falck der har taget billederne (og de er rigtigt flotte – som altid), uden også fordi den indeholder rigtigt mange lækre opskrifter som man kan spise med god samvittighed. Jeg har både bagt chokoladekage fra bogen, og lavet små power-bars med dadler – og det hele smagte rigtigt godt.

Du kan læse min anmeldelse HER.

Kogebog
Til den som bare gerne vil bage løs non-stop:
Sødt, Sådan! af Cecilie Sofie Svensson

Sødt, Sådan! er på mange måder den perfekte bagebog. Bogen er nemlig opdelt i de sødeste kategorier – som “uundværlige grundopskrifter”, “farmors favoritter”, “max 5”, “chokolade, åh chokolade” og flere andre. Det er med andre ord både sådan en bog man kan hive frem da man vil lave noget kompliceret, og sådan en bog man kan hive frem da man vil lave noget nemt og hurtigt.

Du kan læse min anmeldelse HER, og finde den citrontærte jeg bagt fra bogen HER.


Til den som hellere vil læse om mad, end lave mad:
Mad & Mennesker af James Price og Søren ryge Petersen

Disse to interessante mænd har lavet en bog sammen. Den indeholder en del opskrifter, men mere fortællinger om mad og oplevelser i køkkenet der er rigtigt fine. Bogen er en typisk sådan, som man kan give til sin far, tænker jeg. Jeg kan nu ikke give min bog til min far, fordi han ikke forstår dansk. Jeg har foreslået ham den søde, at vi kan skære den side der det står “til Linn fra James og Søren” på ud, så at han kan give den til sin far i stedet – men indtil videre må den blive i min reol…

Til den som vil lave sig at eksperimentere i køkkenet:
Den danske version af SmakLexikon af Niki Segnit

Da jeg var til bogevent i Sverige i efteråret, købte jeg med mig SmakLexikon hjem. Bogen er som et stort leksikon i forskellige smager, og du kan læse om hvordan forskellige krydderier, smager og ting går sammen med andre krydderier, smager og ting. Perfekt for den som vil lære sig mere om at freestyle i køkkenet.

Måske er det her også noget for dig?

 • linda;
  9. december 2012 at 19:54

  inspirerende guide! jeg er især fristet af one more slice af leila lindholm – den lyder smaddergod.

  • Linn
   11. december 2012 at 16:37

   Det er også min yndlingsbog af dem alle sammen. Hun laver, i følge mig, Sveriges bedste madbøger. Og at de så også er oversat til dansk, det er jo bare en bonus 🙂

 • Marian N. Larsen
  9. december 2012 at 9:35

  sikke en fin kogebogs-guide! Jeg ønsker mig DEM ALLE!

  • Linn
   9. december 2012 at 10:31

   Hahahaha… Det er godt, man kan jo lige så godt gå all in 🙂