Økologi

Hvis du bare skal droppe en ting på tallerken, synes jeg du skal starte her

Tigerrejer | Frk. Kræsen

Framtil i går kunne du finde følgende fem opskrifter på min blog:

– Vintertidsmad og fiskesuppe med tigerrejer, publiceret i oktober 2011
– Pasta med tigerrejer for travle dage, publiceret i oktober 2011
– Pasta med tigerrejer og squash, publiceret i september 2011
– Safranrisotto med tigerrejer, publiceret i juli 2011
– Karrysuppe med tigerrejer og kartofler, publiceret i juli 2011

Det kan man ikke længere. Jeg har nemlig slettet dem alle sammen. Hvorfor? Fordi jeg ikke vil at nogen der googler på tigerrejer eller kæmperejer skal finde opskrifter inde på min blog. Jeg står nemlig ikke længere indenfor de opskrifter.

Den sidste af mine tigerrejer-opskrifter publicerede jeg i starten af oktober 2011. Flere (svenske) læsere sende mig links efter at jeg publiceret indlægget, til sider som beskrev hvorfor det er skidt at spise tigerrejer. Naturskyddsföreningen i Sverige startede nemlig en kampagne tilbage i 2011, med formålet at få svenskerne til at holde op med at købe og spise tigerrejer. Der var to grunder:

1. Man bruger antibiotika og kemikalier da man producerer tigerrejer, for at undgå bakterier. Kæmperejerne er med andre ord tit fyldte med medicin.

2. Vigtige skove ødelægges, da man producerer damme hvor man producerer tigerrejer. Man bruger diesel-pumpe til at give rejerne frisk vand, og konsekvensen bliver at man ødelægger miljøet rundt omkring, primært i Asien. Da miljøet rundt omkring er alt for ødelagt til at produktionen kan blive ved, flytter man simpelthen bare til et nyt styk skov, ødelægger den og bygger en ny dam.

Den svenske kampagne har blandt andet fået ”svenske Kvickly” og flere andre store supermarked-kæder, restauranter og hoteller at helt holde op med at sælge og servere tigerrejer. Og nu har jeg altså også slettet mine opskrifter med tigerrejer, så at Frk. Kræsen ikke er en side som opmuntrer dig til at lave mad der tigerrejer er en af ingredienserne. Det er selvfølgelig kun et lille lille skridt, på samme måde som at jeg holdt op med at købe tigerrejer i supermarkedet og på restauranter er små skridt. Men jeg håber sådan, at du måske også vil tage nogle små skridt – og at vi lige pludseligt er flere der er mere bevidste om det her problem.

Hvis du vil læse mere om det her emne, skriver Ingeniøren en god artikel om det HER og Berlingske bidrager med et langt reportage HER. Filmen her under er godt nok på svensk, og også ret subjektiv, men måske du alligevel synes at den er interessent.

 

Måske er det her også noget for dig?

 • LikeBree
  1. oktober 2013 at 8:46

  Mange skidt små – en stor å!
  Jeg vidste ikke, at Tigerrejerne var SÅ slemme… Har heller ikke spist dem i flere år, men det var fordi, jeg synes prisen steg og både størrelsen og kvaliteten faldt… Men nu er der da lige en ekstra grund! 🙂
  Friske grønlandske rejser smager nu også bedst… Køber kun FSC-mærkede fisk.
  http://deterbaresundt.blogspot.dk/

 • lacucinanada.com
  20. april 2013 at 14:31

  Sådan, Frk Kræsen, jeg kan ikke være mere enig. Enig med Klidmoster i udryddelsen af fænomenet pangasius og victoria fisken, og så mangler vi bare den jagtede TUN.Køb udelukkende din tun hos en fiskehandler du stoler på, og hvis det er den på dåse, så gå efter den rigtige mærkning med delfinen på.

 • Milana - TastyPrettyThings
  24. februar 2013 at 19:03

  Helt enig med dig, men det er heldigvis ikke alle rejer som er fyldt med antibiotiker, pesticider m.m. Det samme gælder i øvrigt laks. Man skal holde sig til vildt, hvis man skal spise det, så undgår man alt det skidt.

  • Linn
   25. februar 2013 at 16:35

   Ja – jeg tror hurtigt at vi kan blive enige om at det er vigtigt at være bevidst om hvad man stopper i munden…

 • Malou Klidmoster
  20. februar 2013 at 21:49

  Sådan! Dejligt med en revurdering. Jeg ville ønske flere gjorde som du og tog lidt mere stilling. Nu skal vi så bare ha' pangasius og victoria fisken jaget ud af blogland også 🙂

  • Linn
   22. februar 2013 at 9:48

   Ja. Det er ikke så tit jeg skriver om de her spørgsmål på bloggen, men nogle gange synes jeg simpelthen at det er for vigtigt til at lade være!

 • Signe
  20. februar 2013 at 16:17

  Sejt!

 • Anna
  20. februar 2013 at 16:05

  God beslutning!