Guide

Guide til Amsterdam

For ikke så længe siden var jeg en forlænget weekend i Amsterdam. Det er en rigtigt hyggelig by som jeg godt kan anbefale – specielt hvis vejr-udsigten lover solskin. Jeg har skrevet sammen nogle af mine bedste tips i det her indlæg. Det er en blanding af små søde steder som vi selv fandt på vores tur, og hyggelige sted andre anbefalet og som vi besøgt, og gerne vil anbefale videre nu.

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Kanalrundfart
Amsterdam minder på mange måder om København. Det er en meget lille by, og man kan uden problem gå rundt. Den er også fuld af vand, og kanalerne går i alle retninger. En lille bådtur kan virkelig godt anbefales.

Da man går rundt på gaderne kan det nemt se ud som at alle hus er på vej at falde ned over en. Som om husene er bygget lidt skævt. Og det er helt rigtigt – man har nemlig bygget husen så at man nemt kan hive møbler op gennem vinduerne. Dørrer og trapper er meget små, så vinduerne er stadigvæk det sted hvor man flytter tingene ind gennem.

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Film, bøger og posters
Mit selskab og jeg brugt lang tid i et lille film- og bogantikvariat på Staalstraat. Da vi gik derfra spurgte jeg pigen der arbejdede i forretningen hvor hun kunne anbefale at vi skulle spise frokost, og hun svarede at hun ikke rigtigt vidste var man spiste god frokost, men at vi simpelthen var nødt til at besøge hendes yndlingscafé, hvor hun fortalte at de havde Amsterdams bedste cheesecake. Hun havde ret, og cheesecake-caféen står det mere om lidt længere ned. Men er du til bøger, musik og film og underlige postkort, er den lille foretning på Staalstraat en hit.
Adresse: Staalstraat 14

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Kaffepause midt i byen
Stedet pigen i antikvariatet anbefalede hedder Latei. Det er et lille café i to etager, hvor man kan købe al indretning der findes. Du kan købe koppen du drikker kaffe i, du kan købe bordet du sidder ved og du kan købe en af de mange mange lamper der hænger i loftet. Det eneste du ikke kan købe, er nok den sorte kat der bor på caféen, og som går rundt og siger hej til gæsterne. Uanset hvis du vælger cheesecake eller æblekage – caféen serverer begge dele – så tør jeg næsten love at du ikke bliver skuffet. Latei er underligt og underbart på samme tidspunkt.
Adresse: Zeedijk 143

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Kaffepause lidt udenfor byen
Hvis man tager de gode sko på, og går en halv times tur udenfor Amsterdam, kan man komme til Westergasfabriek, som er en kulturmærket industribygning som indeholder en biograf, gallerier, udstillinger og caféer. I en stor lokale finder man Pacifik Parc, som både er et café og en bar. I det ene hjørne findes en scene, så kommer man om aftenen kan man sikkert få høre god musik – men da vi kommer forbi om dagen er det stille og en eld værmer i en åben pejs midt i lokalet. Kaffen smager godt, selvom det mere er miljøet end maden som trækker en til den her del af byen. Westergasfabriek ligger i en smuk park, og en dag med solskin kan man nok bruge mange timer her ude.
Adresse: Culturpark Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10 og Pacific Park, Polonceau-kade 23

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

God frokost midt i byen
Midt inde i byen ligger Puccini, som serverer de lækreste sandwichs. Køkkenet ligger åbent inde i caféen, så man kan kigge på når ens mad bliver lavet. Desuden har stedet den godeste (bedste) oliven-tapenade, som helt klart kan anbefales.
Adresse: Puccini, Staalstraat 21
Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Hyggelig fransk aftensmad
På Elandsgrach 108 ligger Balthazar’s Keuken. Det er en ganske lille restaurant, der kun serverer en tre retters menu som de skifter hver uge. Man behøver med andre ord ikke være i tvivl om hvad man skal bestille – det bestemmer køkkenet. Balthazar’s Keuken laver fransk mad, og på vores menu stod blandt andet snegle – noget jeg aldrig spist tidligere. Men det smagte godt, lige som resten af maden og vinet gjorde. En tre retters menu kostede i november 2012 30 euro og et glas vin mellem 3 og 4 euro. Husk at bestille bord mindst en dag i forvej, for her bliver altid fyldt op hurtigt.
Adresse: Elandsgracht 108

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Øl!
Da jeg læste på Handelshøjskolen i Århus var jeg på hold med Harmen, som kommer fra Holland. Da jeg skulle til Amsterdam skrev jeg til ham, og vi mødtes for en øl en aften der nede. Han viste os baren De Brandon som ligger i samme kvarter som hans arbejde, og den var rigtigt hyggelig. Som billedet viser hængede der lamper i bygningsstilladset udenfor og der var totalt proppet. Måske ikke det sted man vælger at sidde længe og nyde et glas vin, uden mere det sted man kan gå for en øl, da man er ude med sine venner og vil prøve et sted hvor der er flere fra Holland end hvad der er turister.
Adresse: De Brandon, Keizersgracht 157

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Madmarked
Ved Noordemarkt er det marked mandag og lørdag. Rygtet siger at der findes tøj mandag, og mad og lidt blandet lørdag. Vi var forbi en lørdag formiddag, og man kunne få lækker ost, marmelade, honning, frugt, pandekager, brød og alt muligt andet. Helt sikkert værdt at kigge forbi.
Adresse: Noordemarkt

Guide til Amsterdam | Frk. Kræsen

Et hyggeligt område: 9 straates
Amsterdam er en rigtigt hyggelig by, med masser af fine gader og områder. Men når man er færdig med at kigge i vinduer i Red Light District og er nysgerrig på noget andet så vil jeg foreslå 9 straates. Det er en rigtigt hyggelig del af byen, med mange søde barer, caféer og forskellige butikker.

 

Måske er det her også noget for dig?

 • Sussanne Øvre
  12. juli 2016 at 22:38

  Hejsa 🙂
  Min Kæreste og jeg tænker på en weekendtur til Amsterdam.
  Var det dyrt at være i Amsterdam, både med alle de forskællige forlystelser og seværdigheder, også med shopping os.v.?

  • Linn
   13. juli 2016 at 17:46

   Hvor hyggeligt! Jeg husker det som cirka det samme som herhjemme.

 • Marian N. Larsen
  12. november 2012 at 15:10

  Jeg er pjattet med Amsterdams stemning med de fine kanaler og små, herlige spisesteder. TAK for din skønne byguide, Linn. Den vil jeg gemme til næste gang jeg skal et smut til Amsterdam =)

  • Linn
   12. november 2012 at 15:56

   Selv tak – håber at du kan bruge den 🙂

 • Michelle
  12. november 2012 at 11:20

  Åååh, Linn! Nu vil jeg gerne til Amsterdam. Det lyder og ser skønt ud.

  • Linn
   12. november 2012 at 15:56

   Haha – også mig. Jeg vil gerne derned næsten hver eneste weekend 🙂