Guide

Guide til Istanbul!

Guide til Istanbul

Istanbul dufter af tobak, fisk og grillmad og smager af næsten det samme. Byen er fuld af farver, glade mennesker og alle er utroligt venlige. Her kommer en kort sammanfattelse af nogle af de ting, jeg bedst kan anbefale, hvis du tager til Istanbul.

MAD
At finde gode steder at spise i Istanbul er en lidt speciel jagt. På vores tur oplevede vi at de billigste måltiderne var de bedste – og jo dyrere og finere restaurant vi besøgte, jo kedeligere blev maden.

Men det er også en balance – for fødevarer behandles ikke som hjemme i Skandinavien. Så brug fornuftet, når du vælger hvor du skal spise.

Guide til Istanbul

Café med vandpibe
Midt i den nye bydel Beyoğlu, gemmer sig et hyggeligt café i en passage (Passage Hassapulo). Her sidder både turister og tyrker og drikker tyrkisk the, spiller backgammon og ryger vandpibe. Solen skinner igennem, ned mellem husene, og det kan ikke blive hyggeligere.
Adresse: Han Geçidi Çıkmazı, 34400 Beyoğlu/İstanbul

Guide til Istanbul

Kebab
Uanset hvor du går, kan du finde vildt lækre kebabsted. I den stora bazar er der små små små steder som serverer durum, og på de større gader finder du kebab-restauranter. Uanset hvor du går ind, kommer du serveres hjemmebagt brød og grillet kød – og det smager sådan som man drømmer om at det skal smage hjemme i Danmark, men som det faktisk aldrig rigtigt gør.
Adresse: Over det hele

Guide til Istanbul
Guide til Istanbul

Øl med udsigt over vandet
Ved foden af broen mellem den gamle bydel og den nye bydel, på Beyoğlu-siden, ligger flere små ølbarer ved siden af hinanden. De er bygget i mange etager, så man kan med fordel bestille en Efes (den tyrkiske øl som er meget god) og gå op til den øverste etage for at nyde den. Stedene her nede er vist mest for turister, men udsigten er fantastisk – og det er noget meget hyggeligt med at sidde og kigge ud over færger der sejler forbi.

Adresse: Ved foden af Galata-broen, Rihtim Cd, Beyoğlu

Guide til Istanbul
Guide til Istanbul

Fiskesandwich på Galata-broen
På Galata-broen mellem Beyoğlu og Sultanahmet står der fiskere hele dagen. Når de har fanget noget, sælger de det videre til andre mænd, som står på broen med små vogne, hvor de griller fisken og laver fiskesandwicher. Friskere (og lækrere!) bliver det næsten ikke. De koster tit omkring 5 lira (mellem 15-20 kroner) og smager fantastisk.
Adresse: Galata-broen

Friskpresset juice
Hvis man er løbet tør for vand og har lyst til noget at drikke, er hele Istanbul fyldt af små stand hvor mænd presser juice. De fleste steder kan du få friskpresset juice af appelsin, grape eller granatæble. Det koster tit mellem 5-10 danske kroner.

Adresse: Over det hele

Brød på gaden
Man behøver aldrig gå sulten specielt længe i Istanbul. På samme måde som der står folk og presser juice på hver eneste gade, er det heller aldrig langt mellem de små stand som sælger brød. Det er tit friskbagt, og et godt snack “to go”. Det koster tit omkring 5 danske kroner.

Adresse: Over det hele

Guide til Istanbul
Guide til Istanbul

Tyrkisk the
Der er intet sted i Tyrkiet hvor du ikke bliver serveret tyrkisk the. Selvom du ikke en gang spørger om det, får du det efter maden på hver eneste restaurant. I havnen sidder mænd og koger the, i bagagerummet i bilen har en anden mand bygget et lille the-kogeri og over det hele findes små hyggelige steder der kun serverer the og intet andet. Det den tyrkiske the har til fælles er den stærke lidt bittre smag, som tit kræver flere stykker sukker. Pris: Mellem 1-3 lira (4-12 kroner)
Adresse: Også over det hele

Guide til Istanbul
Guide til Istanbul

Fiskerestaurant
Istanbul har mange dejlige fiskerestauranter. I havnen i den gamle bydel Sultanahmet, ligger der flere efter hinanden – og de serverer god fisk. Da du bestiller fisk på en restaurant i Istanbul kommer tjeneren ind med et kæmpe fad med al frisk fisk restauranten har at tilbude, og peger og fortæller dig priserne. En lidt speciel måde at blive præsenteret for maden – men meget charmerende.
Adresse: Otopark, tæt ved Kennedy Avenue, Sultanahmet, Istanbul

Spis i “Blomsterpassagen”
I Beyoğlu, på strøget, ligger en lille passage som hedder Blomsterpassagen. Vores guidebog “Turen går til Tyrkiet” foreslog at vi skulle spise aftensmad der – så det gjorde vi. Der er mange mange restauranter som ligger tæt sammen i en lille passage, hvor der ikke er noget loft forend højt oppe – så man føler man sidder under bar himmel. Her er stemningen helt på top. Maden er ikke fantastisk, men et sikkert og godt alternativ.

Adresse: Istiklal Cad. 172, 34430 Beyoğlu

AKTIVITETER
Istanbul er fuldt af museum, bazarer og masser af ting at opleve. Det er desuden en oplevelse i sig, at slå sig ned på et café, med tyrkisk the, en vandpibe og en omgang backgammon. Hvis du bare vil gå på gåtur, byder den nye bydel, Beyoğlu, på mange små hyggelige steder – så læg hellere en dag ekstra der, i stedet for i Sultanahmet.

Guide til Istanbul
Guide til Istanbul

Fodbold: Se en hjemmekamp med Galasataray
Ja – du læste ret. Jeg anbefaler faktisk dig at tage på fodbold. Istanbul har tre hold, Galasataray er et af dem. På deres stadio, som ligger en halv time udenfor byen med metro, har der en gang blevet slået verdensrekord i højest piftende fans. Og når man selv har været der, er man slet ikke overrasket. Det er den vildeste oplevelse – og er så fedt at høre og se.

Du finder ud af hvornår Galasataray spiller HER, og du køber billet udenfor stadion når du kommer. Du kan KUN købe sorte billeter af mændene udenfor stadion, og ikke i billet-lugen som man gør hjemme. Det er kun dem der bestilt billet på nettet (på en side som kun findes på tyrkisk), der kan hente ud i lugen. Så husk at tage kontanter med. Spørg endelig ikke sikkerhedsvagterne om hvordan og hvorledes det virker – bare køb en sort billet og var glad. Det virker nemlig (ja, vi har prøvet).

Adresse: Metro-stoppet Seyrantepe (tag metroen fra fx. Taksim-pladsen mod Atatürk, stå af på Sanayi Mah. og skifte til metroen mod Seyrantepe)

Guide til Istanbul 
Besøg basaren
I den gamle bydel findes en gigantisk (læs fantastisk) basar med alt du nogensinde har manglet og ikke viste at du havde brug for. Er du til basarer og markeder, er det her en nødvændighed.

Adresse: Midt i Sultanahmet

Guide til Istanbul

Tag på tur til Asien
Istanbul består af en europeisk del og en asiatisk del. Den asiatiske del fortælles det ikke så meget om i nogle guidebøger, og det er nok fordi den mere består af boliger og ikke så meget for turisterne. Men det er alligevel meget hyggeligt at tage færgen over til den asiatiske side et par timer for at gå på tur og drikke the inden man sejler hjem igen. En tur med færgen koster kun tre lira (mellem 10-15 kroner) og tager omkring 20 minutter.

Guide til Istanbul

Den blå moské
Hvis du skal besøge noget specielt sted i Istanbul, må det være Den Blå Moské. Den har åbent for besøgende udenfor bedetimerne. Er du pige, så husk at tage en lang nederdel eller lange bukser på, og ha et tørklæde med. Er du dreng, så husk lange bukser.

TRANSPORT
I Istanbul kører metro, tram og færge over det hele – og til et meget lavt pris. Du køber specielle røde plastik-mynter (de sælges på de fleste stoppesteder) for 3 lira styk. Hver gang du skifter til en ny type af transport, køber du et nyt plastiskmynt. Færgen koster også 3 lira, men der skal du bruge specielle færge-mynter. Fra flyvpladsen ind til byen er der 1-2 transporter, det vil sige 3-6 lira.

At ta taxi er relativt billigt. Vi kørte fra den ene del af byen til den anden for omkring 50 danske kroner.

AFSLUTTENDE BONUS-INFORMATION
Piger (og drenge), de fleste toiletter mangler toiletpapir. Tag endelig en omgang toiletpapir eller servietter med i tasken. Jeg lover, du bliver SÅ taknemlig for det…

Måske er det her også noget for dig?

12 Kommentarer

 • Svar
  Anonym
  17. september 2014 at 11:44

  Hvor køber man Istanbulkortet, hvad hedder det. Jeg skal rejse om 1 måned?

  • Svar
   Linn
   18. september 2014 at 11:43

   Uh, det ved jeg desværre ikke. Det var vist en af de andre, der kommenteret herinde, som prøvet det. Jeg har kun købt almindelige billetter dernede – hvilket også virkede fint. Håber du finder ud af en løsning 🙂

 • Svar
  Anonym
  15. september 2014 at 11:40

  Istanbul er en fantastisk by. Var der i maj måned og boede på Odda Hotel, som ligger tæt ved Hovedstrøget og ikke så langt fra Taksim Pladsen, hvor al transport går ud fra. Købte et Istanbulkort, som man sætter lidt penge ind på og kan så kører rundt med al offentlig transport. Fungerer perfekt. Den venligste og mest hjælpsomme befolkning og skønneste mad. Book gennem Turkish Airline og start hoteller, det fik jeg anbefalet og alt fungerede perfekt – endda gratis mad og drikke om bord på flyet. Kommer helt sikker igen 🙂

  • Svar
   Linn
   15. september 2014 at 13:18

   Fedt at høre, du havde en god oplevelse. Jeg kan kun være enig med dig i at Istanbul er et skønt sted!

 • Svar
  drwilldone
  18. juli 2014 at 2:00

  hi =)
  how are you,ı am following your blog for a while. ı wite a blog,tooI have seen this post and ı want to write something and say hello =)
  ı am Vildan, and ı lıve in Trabzon, Turkey. ı am a doctor. Last month ı was in Istanbul. It is amazing city ı think. Did you try turkish coffee? İt smells wonderful and it taste very good.

  • Svar
   Linn
   20. juli 2014 at 14:34

   Hi! So cool to hear from an international reader 🙂 I usually drink my coffee with quite a lot of milk, and isn't the Turkish coffee quite strong? I didn't taste it in Istanbul, maybe I should have!

 • Svar
  Susann Romy
  2. maj 2013 at 10:26

  Tak for nogle super tips!
  Siden jeg har set åbningsscenen i den nyeste James Bond film, har jeg haft Instabul på min "to visit"-liste. Det virker som en meget interessant og inspirerende by.

  • Svar
   Linn
   2. maj 2013 at 10:51

   Hahaha… hvor fint. Jeg synes Istanbul var helt fantastisk, så jeg kan virkelig godt anbefale det!

 • Svar
  Mie Rode
  30. april 2013 at 7:01

  Hej. Lækker guide. Jeg skal til istanbul til sommer, har du et godt sted at bo? 🙂

  • Svar
   Linn
   30. april 2013 at 9:54

   Nu ved jeg ikke hvor meget du vil betale, men vi boede på et sted der hed Hotel Barceló Saray. Vi betalte 500 kroner per person/nat, jeg tror vi fik et "last minute"-pris for det kun var et værelse tilbage. Men det var også SÅ fint et sted, så hvis I har budget nok til det, kan jeg godt anbefale det. Det hedder: http://www.barcelo.com/BarceloHotels/en_GB/hotels/Turkey/Istanbul/hotel-barcelo-saray/general-description.aspx

   Det ligger i den gamle bydel. Du kan også kigge efter et sted at bo i den nye bydel, hvis I skal gå meget i byen og sådan noget, for så er det nok mest praktisk at bo der.

   God tur! 🙂

 • Svar
  Marian N. Larsen
  30. april 2013 at 6:12

  Jeg var en uge i Istanbul sidste forår… her var vi blandt andet også på Hammam, som var helt fantastisk (og lidt grænseoverskridende). Der er også et Cooking Studio i den internationalle bydel hvor jeg lærte at lave tyrkiske specialiteter – så fedt!

  • Svar
   Linn
   30. april 2013 at 9:48

   Åh, det lyder vildt lækkert! Der er simpelthen så meget at lave i Istanbul, at det næsten er svært at vide hvor man skal starte. Jeg er vist nødt til at snart tage på tur igen 🙂

  Skriv en kommentar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.