Guide

Guide til Stockholm!

6. august 2013

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm

“Stockholm i mitt hjärta,
låt mig besjunga dig nu,
åldrad i ungdomlig grönska,
öarnas stad, det är du!

Av städer jag känner i världen
är du den stad som fått allt.
Genom Mälarens kärlek till havet
en blandning av sött och salt.”

Sådan synger man i en klassisk gammel svensk sang. Hver gang jeg været på tur til Stockholm, er jeg klar til at give sangen ret, for Stockholm er noget helt specielt. I hvert fald om sommeren, når parker, hyggelige caféer og vand som løber rundt det hele går op i en højere enhed. Jeg er vild med det!

Mit yndlingsområde i Stockholm hedder Södermalm, og man kan måske sige at det er som en blanding af Nørrebro og Vesterbro i København. Det er ungt, lidt hipster, farverigt og slet ikke lige så fuldt af turister som mange andre dele af byen. De bedste caféer på Södermalm finder du i kvarteret rundt omkring Skånegatan, Bondegatan, Åsögatan, Nytorgsgatan og Nytorget. Her er mine bedste steder, på Södermalm og i resten af byen.

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm
Guide til Stockholm
Guide til Stockholm

Mosebacke Café
Det her charmerende lille café har kun åbent om sommeren. Det er ejerne til møbelforretningen på gaden ved siden af som ejer caféen, og møblerne som du sidder i og på, kan du købe over ved dem. Her kan du få lækre kardemommesnegler og kaffe. Vi sidder i hvert fald en time i den lille park hvor caféen ligger, og min mor og far er lige så vilde med stedet som jeg er.
Adresse: Mosebacke Torg 6, Södermalm

Guide til Stockholm

Guide til Stockholm

Urban Deli
Jeg er vild med Urban Deli. Boede jeg i Stockholm ville det nok være et af mine stamsteder, for det kan bare noget helt specielt. Det er både en restaurant og en lille supermarked. Alt de sælger er enten økologisk eller super fresh, og det er meget charmerende at vide, at du kan gå over og købe en ekstra kanelsnegle med hjem efter at du har drukket kaffe, hvis du var vild med den. Her serverer de kaffe, morgenmad, brunch og lidt for resten af dagen. Det hele!

Hele stedet har en lidt rå, industriel look, som jeg godt kan lide. Min mor og far kan på den anden side slet ikke forstå stedet. De synes at det er underligt. Vi bliver enige om at det nok er lidt for storby-agtigt og lidt “too much” for at helt falde i deres smag.
Adresse: Nytorget 4, Södermalm

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm

Fabrique og Il Caffé
Der er mange som fortalt mig at Fabrique laver de bedste kanelsnegle og kardemommesnegle i Stockholm. De har bland andet en lille foretning på Götgatan, men hvis du vil sidde ned, under tiden du spiser, må du hellere tage herhenne. Fabrique deler lokaler med Il Caffé, som står for kaffen. Den lille del af stedet som er Il Caffé er lidt kedeligt, men Fabrique har fine lokaler, som jeg forestiller mig er perfekte, også når man sidder med en computer forend sig. Min mor og jeg nyder stempelkandekaffe, kardemommesmag og solskin på hyggelige bænke udenfor.
Adresse: Södermannagatan 23, Södermalm

Blooms Bageri
På en gåtur på Södermalm finder vi Blooms Bageri, et lille café som minder mig om Berlin. Jeg bestiller en “italiensk sallat” med mozzarella, oliven og lidt andet, og får en med melon, feta og radiser. Pyt med at den er helt galt – for det smager fantastisk. Det er de toasts som min mor og far får også, så det her er et sted jeg gerne anbefaler.
Adresse: Sankt Paulsgatan 24, Södermalm


Kaffebar
Den her fine kaffebar ligger på et lille torv og minder lidt om noget, fra et andet land. Her sidder folk og spiser morgenmad, kanelsnegler og drikker latte, kigger på dem som går forbi og tager det stille og roligt. Kanelsneglerne er, som på de fleste sted i Stockholm, rigtigt gode.
Adresse: Hornsgatan 78, Södermalm

Vetekatten
Gennem åren har jeg drukket kaffe på Vetekatten mange gange. Det er et hyggeligt café midt inde i byen – som minder om de gammeldags steder og konditorier. Her kan du få alle muligt lækre kager og søde sager. Det er lidt svært at beskrive hvorfor det er sådan et fint sted – men det er det altså. Er du i den her del af byen og er på jagt efter “fika”, er det her stedet du skal besøge!
Adresse: Kungsgatan 55, Norrmalm

19 glas
Da jeg var i Stockholm i december sidste år, tog jeg til 19 glas med min vinven Petter. Vi brugte en kold aften med at smage lækre vin. Stedet ligger i Gamla Stan, og er et lille eksklusivt sted. Det er hyggeligt og de ved hvad de laver, men er ganske dyrt.
Adresse: Stora Nygatan 19, Gamla Stan

Guide til Stockholm

Saltå Kvarn
Er du til økologi, skal du næsten forbi Saltå Kvarn. De sælger økologiske madprodukter i de fineste emballager og hele deres lille forretning er et mønster af farver. Er der plads, kan du også stoppe og drikke kaffe her.
Adresse: Renstiernas gata 27, Södermalm

Pärlans Konfektyr
På det her 1930er-inspirerende sted laver de konfektyr. Eller slik, for at sige det på dansk. De ser pæne ud i tøj fra før, og kigger du gennem vinduet, kan du se hvordan de arbejder.
Adresse: Nytorgsgatan 38, Södermalm


Papercut
Er du til bøger, magasin og litteratur, så skal du altså en smut forbi Papercut. Det er måske Stockholms mest omtalte boghandel, og her findes lidt af hvert. Masser af forskellige magasiner, pæne bøger, gode bøger, anderledes ting.
Adresse: Krukmakargatan 24-26, Södermalm

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm

Keramikerna
På gåtur gennem Söders gader stopper vi forend Kermaikernas vindue. Der er fuldt af flotte tallerkener, fade og anden keramik. Det er lidt for dyrt for mig (og jeg har ikke plads i mine skab), men det er god inspiration til køkkenet.
Adresse: Åsögatan 159, Södermalm

Aarts Mat & Dryck
Da vi stopper ved Keramikerna falder jeg i snak med kvinden som sidder derinde og arbejder. Vi taler om hyggelige steder på Söder, og jeg fortæller om hvor vi drukket kaffe indtil videre. Sammen går vi udenfor, og hun peger op længst med gaden. “Deroppe” siger hun, “der ligger den fineste frokostrestaurant jeg kender. I er nødt til at tage forbi“.

Min mor, far og jeg er ikke bange for at følge andres anbefalinger, så lidt senere går vi i den retning hun peget og ender udenfor den fineste lille restaurant. Desværre har den ferielukket da vi er der, men siden stedet så virkelig hyggeligt ud og kvinden i forretningen ellers var vild med de samme steder som mig, vil jeg gerne dele hendes anbefaling.
Adresse: Åsögatan 176, Södermalm

Fotografiska
Mit yndlingsmuseum i Stockholm er Fotografiska. Der er altid spændende udstillinger med dygtige og interessante fotografer.
Adresse: Stadsgården 22, Södermalm

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm
Djurgården
Stockholm og vand hænger altid sammen. Der er broer og øer og små færge som tager en ud og rundt omkring. Vil man ikke så langt, kan man bare tage båden over til Djurgården. Det er der Vasa, Junibacken, Tivoli, Skansen og masser af andre populære seværdigheder ligger. Man behøver ikke gå ind alle steder (så bliver det virkelig dyrt – og turistet!), men at tage picnic med og gå en tur derude er meget hyggeligt.
Rosendals Trädgårdscafé
Når du alligevel er på Djurgården, synes jeg, du skal tage på tur til Rosendal. Her ligger både en have, en planteskole og et café – alle tre lige dejlige. Haven har masser af pladser, så uanset hvor mange der kommer forbi for at drikke kaffe eller spise frokost, er der plads til nogle til. Du køber et eller andet øko-lækkert i deres café, og finder et bord et sted du synes er hyggeligt.
Adresse: Rosendal Trädgård, Djurgården (længst ud på Djurgården, du kan enten gå eller tage sporvogn)

Tackel & Tåg
Gemt væk bag Gröna Lund Tivoli, ligger Tackel & Tåg. Det er både et lille retro-café og en lille butik for dem der sejler. Uanset hvis du kommer for at besøge caféen eller butikken, finder du det kun, hvis du ved, hvor du skal kigge. Caféen er simpelthen så old school og fin, og passer også rigtigt godt at besøge en dag, hvor du skal sidde indenfor, for indretningen er så flot. Uanset hvad er det et godt sted at drikke kaffe og spise kage, når du er på Djurgården.
Adresse: Beckholmsvägen 14, DjurgårdenFjäderholmarna
At tage båden ud til øen Fjäderholmarna koster 130 kroner og tager omkring 30 minutter. Fjäderholmarna er en lille ø – at gå fra den ene siden til den anden tager nok kun fem minutter. Men selvom øen er så lille er det rejsen værd. Gå en tur rundt øen, kigge i de små butikker, spis på en af de små restauranger eller tag picnickurven med. Er det solskin er det en god idé at finde en plads på klipperne – så husk badtøj, et tæppe og lidt solcreme!
Adresse: Fjäderholmarna (der går båd fra Nybrokajen og Slussen)

Guide til Stockholm
Guide til Stockholm

Långholmen Strand
At Stockholm er fuldt af vand, betyder også at byen er fuld af små strande og steder at bade – midt i byen. Mit yndlingssted er Långholmen Strand, på den lille ø Långholmen (tag metro til Hornstull). Stranden er kun 50 meter lang, men vandet er virkelig klart og fint og stedet er skønt. Googler du kan du finde masser af strande á la den her rundt omkring, så er det en varm dag i byen er mulighederne mange.


View Frk. Kræsens guide til Stockholm. in a larger map

Måske er det her også noget for dig?

17 kommentarer

 • Reply Anna-Nathalie 6. august 2013 at 5:44

  Har aldrig været i Stockholm, men vil virkelig gerne! Sverige er jo skøn 🙂
  Hvilket kamera bruger du forresten? 🙂

  • Reply Linn 6. august 2013 at 6:56

   God indstilling – Sverige er skøn! 🙂

   Jeg bruger et Nikon D3000, med et fast objektiv på 35 mm.

 • Reply Mette 6. august 2013 at 11:38

  Hej Linn,
  Det ser ud til, du nyder denne skønne Stockholm.
  Ærgerligt, du slet ikke fik taget nogle billeder på Fotografiska. Det er sådan et skønt sted og Newton-udstillingen skulle være fantastisk!
  Jeg er fuldstændig på linje mht Urban Deli. Det er et skønt sted. Jeg glæder mig til Meyer åbner i Lyngby. Måske kommer det til at ligne lidt?!
  Jeg er også spændt på din konklusion vedr. Fabriques kanelbullar. Hvordan synes DU, de er? Du er jo nærmest en ekspert 🙂
  Kh, Mette

  PS Lidt mere info om Fotografiska: http://www.martinkaufmann.dk/2011/04/fotografiska-stockholmsweden/

  • Reply Linn 6. august 2013 at 18:07

   Du kan tro at jeg havde nogle gode dage 🙂

   Er også lidt ærgerlig at jeg ikke tog billeder på Fotografiska. Jeg glemte det simpelthen, fordi jeg blev så vild med alt jeg så. Ganske typisk.

   Lad os krydse fingre for at Meyer i Lyngby måske kan blive lidt Urban Deli-agtigt, selvom jeg synes Lyngby er… langt væk. Men nu skal jeg ikke gå og blive negativ med en gang – jeg håber det bliver fedt.

   Haha… Jeg spiste kun af Fabriques kardemommabullar og ikke dem med kanel, og de var simpelthen SÅ gode. Lige tilpas meget smag, og ikke for tørre. Hvad synes du om dem?

   kh.

  • Reply Mette 8. august 2013 at 8:07

   Kære Linn,

   Jeg kender godt det med at blive grebet af stemningen og "give sig selv fri." Det skal man altså også have lov til en gang imellem.

   Lyngby er trods alt lidt tættere på end Stockholm 🙂

   Jeg synes Fabriques bullar er fantastiske. Særligt dem med blåbær!!

   Kh, Mette

 • Reply Piskeriset 7. august 2013 at 17:37

  Dette indlæg er fluks tilføjet mine rejse-bookmarks – tak for tips 🙂

  • Reply Linn 13. august 2013 at 16:36

   Varsågod 🙂

 • Reply Marian N. Larsen 13. august 2013 at 8:15

  jeg skal virkelig, virkelig snart til Stockholm igen. Måske bare for at besøge Saltå Kvårn og shoppe lækkerier. Jeg er VILD med byen….

  • Reply Linn 13. august 2013 at 16:36

   Der er helt sikkert virkelig skønt, og Saltå Kvarn er bare et rigtigt godt sted. Jeg ønsker, de fandtes i København!

 • Reply calmlund 14. juli 2014 at 8:19

  Uha skal derop her i uge 30 – så skal da helt sikkert have denne her guide med.

  • Reply Linn 15. juli 2014 at 10:10

   Juhu, god tur! 🙂

 • Reply Julie Karla 15. juli 2014 at 4:25

  Ih havde jeg dog bare læst din guide, inden jeg tog afsted til Stockholm sidst Linn! Hvor ser det skønt ud. Jeg var dog på Blooms Bageri et par gange! Super hyggeligt : )

  • Reply Linn 15. juli 2014 at 10:10

   Ja, Blooms er rigtigt fint. Håber du ellers havde en skøn tur! 🙂

 • Reply Michaela 14. august 2014 at 14:48

  Tak for gode tips. Mosebacke Cafe så var fin og en lille oase midt i byen

  • Reply Linn 15. august 2014 at 9:01

   Varsågod 🙂 Og helt enig – Mosebacke kan noget helt specielt!

 • Reply Nanna 15. marts 2015 at 9:56

  Juhuuuu. Så dejligt med nogle tips til Stockholm, da jeg skal besøge byen for første gang til påske 🙂 Har du evt tips til billig overnatning? 🙂

  • Reply Linn 18. marts 2015 at 21:02

   Dejligt, håber at det bliver en god tur! Jeg tror at AirBnb er mit bedste bud – find et værelse på Södermalm 🙂

  Skriv en kommentar