fredag den 30. marts 2012

GIVE AWAY: Bogen Bedstemors Køkken af Vibeke Fode

Give-Away

Det er fredag, det er snart påske og det er forår på rigtigt udenfor. Lad os fejre alle de dejlige ting med en give-away. I går skrev jeg en anmeldelse af bogen Bedstemors Køkken, og prøvede at lave stegt flæsk og persillesauce. I dag har en af jer også mulighed for at vinde et eksemplar af bogen.

Hvis du vil være med i lodtrækningen om den søde danske retro-bog, skal du bare lige droppe en kommentar til det her indlæg. Sidste dag at være med er fredag den. 6 april - og husk at skrive din mail-adresse så at jeg kan skrive til dig hvis du vinder. Held og lykke!

torsdag den 29. marts 2012

Anmeldelse: Bedstemors køkken (og en omgang stegt flæsk med persillesauce

Flæsk

Jeg er heldig, fordi at jeg fået et eksemplar af bogen "Bedstemors køkken - Alle de gode gamle opskrifter". For en forvirret svensker, må det her være bibelen til det danske køkken. For nogle uger siden spurgte jeg mine venner på Facebook, hvad den mest typiske danske mad er. De fleste svarede "stegt flæsk med persillesauce", nogle sagte "boller i karry" og en enkelt person svarede tarteletter. Alle opskrifterne er med i bedstemors bog.

Straks efter at jeg lavet min afstemning på Facebook skrev min ven Lasse til mig og sagte, at han godt ville hjælpe mig at spise det stegte flæsk op, hvis jeg besluttede mig for at prøve den klassiske danske ret. Og da man får sådan en besked - så bliver det jo et nemt valg. Stegt flæsk og persillesauce it was!

Flæsk

Min nye bog fortalte mig at jeg havde brug for følgende:

Flæsk:
1-1,5 cm tykke skiver svinebryst (stegeflæsk)

Sauce:
25 g smør
25 g mel
4,5 dl sødmælk
salt og friskkværnet, hvid peber
masser af friskhakket persille

Jeg ved ikke hvis en ægte dansker ved hvad stegeflæsk er, men jeg ved det ikke. Det er alligevel ikke så tit jeg laver retter med kød, og for at det ikke skulle gå helt galt besluttede jeg mig for at besøge slagteren. Han kunne fortælle mig både hvad jeg skulle ha, hvad jeg skulle tænke på og fjernede desuden benene i kødet for mig. Win!

Flæsk
Flæsk

Hjemme igen, var det tid til at starte. Du skal først smelte smørret, røre ned mel og siden tilsætte mælken lidt efter lidt, for at sikre dig om at der ikke kommer klumper i saucen. Når den har fået den rigtige konsistensen, lader du den småkoge lidt, inden du smager den af med salt og hvidpeber.

Flæsk

Næste skridt, det er dit flæsk. Jeg snød lidt, og lagte det i ovnen i ti minutter inden jeg brugte stegepanden. Og at siden stege det, var faktisk ganske nemt. I bedstemors bog, står det at man skal stege flæsket til det bliver brunt. Men hvor brunt er brunt? Bedstemors Køkken er en smuk lille bog med søde illustrationer, men der mangler billeder. Og har man aldrig spist stegt flæsk før, er det svært at være sikker på lige præcis hvor brunt det skal være. Heldigvis lovede min ven Lasse at fortælle, når det var brunt nok. "Jeg sammenligner det bare med det min mor laver", sagte han. Ellers var opskriften pædagogisk. "Hæld fedtet fra efterhånden for at få flæsket rigtigt sprødt" står det i opskriften. Godt så.

Flæsk

Da flæsket var næsten færdigt, hakkede jeg persillen.

Flæsk

Rør sammen, fjerne det sidste fedt fra panden, og få en dansker til at fortælle at flæsket har fået den rigtige brune farve. Ta-da - og jeg har lavet min første rigtige danske ret. Hvis det ikke er pæn dansk-svensk integration, så ved jeg altså ikke hvad er det...

Flæsk

Lasse fik i opgave at fortælle hvad han synes om maden. Hvad han sagte, kan I se i billedet her over - og I kan tro jeg blev smigret. Jeg kan lave mad! I Danmark! Og sjovt nok syntes jeg også selv at det smagte godt - selvom jeg været meget skeptisk til det der med stegt flæsk til at starte med. Men det var faktisk rigtigt lækkert.

Bedstemors køkken af Vibeke Fode er en fin lille bog til det gamle danske køkken. Den er delt op i desserter, forretter og hovedretter. Den er også delt op i forår, sommer, efterår og vinter - så at man laver lige præcis den mad som det findes råvarer til. Det synes jeg er rigtigt godt. For nogen der er en begynder i det danske køkken - ville det måske ha været nemmere med en bog med billeder af maden. Men hvis man bare har lidt forstand på hvordan retterne man laver egentlig skal se ud når de er færdige, er de farverige små illustrationer af boller, grønsager og frugt et flot lille indslag. Bogen ville nok ikke ha haft sådan en fin layout på bedstemors tid, men den er retro - og det kan jeg faktisk rigtigt godt lide.

Vil du vide mere om bogen, kan du finde information HER. Og hvis du kigger ind igen i morgen, kan du vinde et eksemplar af den. På gensyn, søde læsere.

tirsdag den 27. marts 2012

Hipp hipp hurra for den svenske vaffeldag!

Våffeldagen
Våffeldagen
Våffeldagen

Søndag den 25. marts var det vaffeldag - en dag som alle rigtige svensker huske at fejre. Jeg overbeviste min roomie Sam (det var dog en ganske nem opgave) om at vi også burde invitere søde venner og fejre den. Desuden havde jeg min veninde Ida på besøg fra Århus, hvilket bare gjorde det hele endnu bedre.

Sam og jeg er så heldige så at vi har en lille gård, hvor der er så skønt at sidde når solen skinner. Og det gjorde den selvfølgelig på vaffeldagen. Derfor fandt vi en dug frem, vores gæster kom med rosévin, jeg hakkede frugt og Sam købte is. Og så vafler selvfølgelig, dem gør du sådan her:

6-8 styk
100 g smør
4 dl mælk
10 g gær
3 dl mel

Varm mælken til 37 grader. Rør ud gæren i halvdelen af mælken, og rør ned mel. Rør ned resten af mælken, og lad dejen hæve i 30 minutter. Afslut med at blande ned smeltet smør (det må ikke være varmt, så lad det blive lidt koldt inden du rører ned det). Hvis du vil kan du også skifte 100 g smør ud med 100 g flydende margarine.

Våffeldagen
Våffeldagen

PS. I Sverige har vi både vafler og frasvafler. Vafler er almindelige vafler, og frasvafler er lidt mere sprøde i det - altså ikke så bløde. Min favorit er helt sikkert nummer to - frasvafler. Hvad med jer, søde læsere?

Foto: Linn Katarina Grubbström / Frk. Kræsen
Opskrift: Vår kokbok

mandag den 26. marts 2012

Påskkärringar, ny header og et joke.

Påskkärring

Jeg er vild med påsken. Jeg synes det er sådan en hyggelig tid på året, hvor der er forår, påskeliljer, påskeris og påskekärringar. I Sverige tager vi et stort ris indenfor i påsken, og pynter med malede æg, fjer og andet fint. Og på skærtorsdagen tager alle små piger på sig kjoler, maler kinderne røde, maler sorte små prikker i ansigtet og går rundt og banker på sine naboers dører og spørger om slik. Lidt, som jeres fastelavns-tradition.

Indtil for et par dage siden var jeg overbevist om at man også klæder sig ud og maler farve på kinderne i Danmark. I min verden var det en selvfølgelighed at det også var en dansk tradition. Derfor var jeg ikke en sekund i tvivl da jeg malede mine egne kinder røde, for at tage et påskebillede til min header. Men så alligevel, da jeg sat med billederne i Photoshop bagefter - så blev jeg lidt i tvivl. Jeg ringede til en af mine bedste dansker, for at sikre mig om at man også har "påskekärringar" i Danmark. Det fortalte ham mig at man har i Danmark.

Da jeg nogle dage senere viste ham min nye header, sagte han at det så fint ud. Der var bare en lille detalje. Den der danske tradition... ja, det er altså ikke en dansk tradition. Han havde joket med mig i telefon, og da det gik op for ham at jeg ikke fangede ironien var det simpelthen for sjovt for at ikke spille videre på.

Jeg synes at det er et godt joke. Det er ikke hver dag man kan tage pis på en traditionsforvirret svensker - og hvis muligheden lige pludseligt kommer ville jeg også ha udnyttet den. Jeg synes også at det er en god tradition, og et fint svensk billede. Så derfor har jeg røde kinder på min header et par uger, og måske på et billede eller to på bloggen også. Men I må meget gerne grine lidt af mig, hvis I helst vil det...

søndag den 25. marts 2012

Banankage med chokolade og nødder til de sultne katter

Banankaka

Det startede egentlig som en helt almindelig dag i krydderi-landet. Dino-Dennis og Fie-Får spiste lidt karse til morgenmad, og besluttede sig for at gå på tur.

Banankaka

De nåede hele vejen til porløgen, inden Dino-Dennis opdagede noget.
"Der er et dyr over ved rosmarinen" råbte han. "Vi bliver nødt til at tage tilbage".

Banankaka

Dino-Dennis havde ret. Bag rosmarinen gemte sig en lille sort kat, som virkede til at ha faret vildt. Først blev det stående, inden den endelig turdes komme frem.

Banankaka

"Jeg hedder Las Vegas", sagte katten forsigtigt til Dino-Dennis og Fie-Får. "Jeg bor egentlig ved to rigtigt søde personer på Østerbro, men det er simpelthen sådan en kedelig bydel at jeg ville tage ud og se mere af verden..."
Dino-Dennis og Fie-Får kiggede på hinanden, og ventede på at der skulle komme en fortsættelse fra Las Vegas. Og det gjorde det også.
"Jeg er så sulten. Jeg har gået så langt, og alt jeg kan finde er planter som ikke er færdige. Har I noget jeg må spise?"

Banankaka

En kat i nød var ikke noget som hverken Dino-Dennis eller Fie-Får kunne sige nej til, og de hentede hurtigt et styk banankage. Las Vegas spiste og spiste og spiste...

Banankaka

...og spiste. Lige pludseligt var hele kagen slut. Det kunne godt være at Las Vegas var lille og så meget uskyldig ud, men han spiste nok næsten lige som meget som en dinosarie. Måske han gerne måde blive i krydderi-landet.

Banankaka

Uanset hvad, er banankagen så god at flere burde ha lov til at spise af den. Dino-Dennis og Fie-Får spiste banankage fra muffinsformer, men egentlig skal man bruge en brødform til opskriften.

Du har brug for:
100 g mørk chokolade
50 g nødder
2 store modne bananer
100 g smør
1 dl sukker
2 æg
4 dl mel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. kanel

Smørj en form. Hakke chokoladen, nødderne og bananerne. Blande sammen smør og sukker, og smid æggene ned lidt forsigtigt. Blande ned bananerne. Blande mel, bagepulver, vaniljesukker og kanel, og rør ned sammen med de andre ting. Rør sidst ned nødder og chokolade.

Hæld dejen i en form, og bage i 40 minutter ved 175 grader. Hvis du laver muffins i stedet, så skal de nok bare være inde 20 minutter.

Husk at banankage ikke må være for svampet - for så kan man smage lidt af bagepulver.

Foto: Linn Katarina Grubbström / Frk. Kræsen
Opskrift:Kladdkakor

torsdag den 22. marts 2012

En aften med hytteost, søde madbloggere og lækker (læs: anderledes) mad!

Keso

I går aftes var jeg på Københavns Madhus for at lære mig mere om hytteost. Det var Arla der inviteret nogle forskellige madbloggere, til en aften hvor hele pointen var at prøve nye ting i køkkenet - med hytteost selvfølgelig. Hele lokalet var desuden fyldt op af lækre råvarer, krydderier, frugt og bær.

Keso

Aftenen startede med et lille snack - nemlig surdejsbrød med hytteost, og smør med hytteost og hvidløg på. To kokker fra Århus var med, for at vejlede os i den rigtige retning i den store hytteost-verden, sammen med en rigtigt flink kvinde fra Arla.

Keso

Til min store glæde var både Linda og Elsebeth der, og vi besluttede og hurtigt at lave noget sammen. En is - for at være mere bestemt. Men da vi ikke havde nogen is-maskine, måde vi prøve andre alternativer - så vi blandede simpelthen naturell hytteost sammen med hindbær og brumbær. Linda og jeg startede en lang diskusion om hvor pæn en farve vores kommende is havde, meden Elsebeth kun smilede af os og konstaterede at farven på maden vist aldrig været hendes første prioritet.

Keso

Vi tog billeder, hvis det var sådan at isen skulle blive en succé.

Keso

Det blev den overhoved ikke. Den smagte lidt underligt, og så faktisk alt andet end lækkert ud. Så Elsebeth og Linda fik en genial idé, at lave rån og kager af den i stedet - som I kan se. Rånen smagte... ehm - ja okey. Og kagerne... var meget specielle. Eller, for at citere Elsebeth igen - "de føles lidt som jeg tror silikonbrøster føles at røre ved" - for at konsistensen var... ehh, ja - også meget speciell...

Keso

Heldigt for os, havde vi også nået at lave andre retter - lige som alle de andre - så da det endelig var tid til at spise smagte det rigtigt godt. Vi fik desuden lidt hytteost med hjem - så jeg tror at I snart får se opskrifter på både brød og tærte med en pæn omgang af det i. Indtil da, kan jeg anbefale et brød som jeg bagt tidligere, som indeholder både hytteost og tyttebær, hvis du nu også vil kaste dig ud i det...

onsdag den 21. marts 2012

Choko-power-energy-superlækre-snacks!

Snacks

Da mine power-bars blev så lækre den anden dag, besluttede jeg mig for at prøve en lidt mere avanceret version af. Jeg brugte stadigvæk opskriften på power-bars, men skiftede nogle af dadlerne ud mod tørrede abrikoser, og tilsatte også hakkede nødder.

Du har brug for:
100 g dadler
100 g kokosmel
10 nødder
5 soltørrede abrikoser (haha - det hedder altså aprikoser med p på svensk)
2 spsk. olie
1 knsp salt

Mørk chokolade
2 spsk. kakao

Snacks
Snacks

Starte med at hakke nødder, abrikoserne med b og dadlerne. Blende alle ingredienser undentaget chokoladen og kakaoen.

Snacks

Lav små kugler, eller evt. bars - afhængt af hvor store du vil at de skal være.

Snacks

Jeg lavede to forskellige versioner. Den ene kom i mørk chokolade...

Snacks

...og den anden rullede jeg i kakao. Mmm...!

Snacks
Snacks

Foto: Linn Katarina Grubbström / Frk. Kræsen
Opskrift: Sundt sødt

tirsdag den 20. marts 2012

Frk. Kræsen's plante-skole: Starte at plante

Del 2: Start at plante

I dag er det tid til del to i min "dyrke dine egne krydde-urter"-skole. Håber at I har nået at købe ind? Ellers foreslår jeg at I løber ned og gør det nu!

Del 2: Start at plante

Uanset hvis du har en lille plante-boks, en æg-bakke eller noget andet som du planter i, så starte med at fylde jord næsten helt op. Læg siden nogle frø i hver lille boks i kassen.

Del 2: Start at plante

Læg ydderligere 3-5 mm jord ovenpå dine frø, og tryk forsigtigt så at det bliver lidt flat. Vande siden, men pas på - du skal ikke starte med en oversvæmmelse. Når man giver sine frø vand, så synker jorden ned lidt, så derfor er det ekstra vigtigt at du har ordentlig med jord inden du lægger frø og jord-lager nummer 2 på. Hvis frøne er for langt ned, så kan de nemlig ikke få lys nok den første uge.

Del 2: Start at plante

Afslutte med at sætte et låg på, og sæt i vinduet. Låget skaber fugt, hvilket gør at det vokser lidt hurtigere.Planter du i fx en æg-bakke, så kan du bruge plastik-folie som låg. Bare sørg for at det sidder tæt på, så at det ikke kommer for meget luft ind.

Sørg for at det er fugtigt i dine bakker hele tiden. Afhængt hvad du valgt at dyrke, så burde du kunne se noget resultat efter 5-7 dage. Jeg har plantet basilikum, persillie og purløg. Basilikumen kom allerede efter nogle dage, og siden kom purløgen. Persillien tog til gengæld over halv anden uge med at kigge op - så lidt tålmodighed er vist også på plads.

I næste del af plante-skolen skal vi tale om hvad der sker når planterne starter at komme op. De kan nemlig ikke blive ved med at bo i den samme lille lille boks hele livet, uden skal gerne flytte over i en større pot efter cirka to uger. Men mere om det næste gang!

mandag den 19. marts 2012

Sunde power-bars for dummies!

Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks
Snacks

PS. Opskriften kommer fra bogen "Sundt Sødt", som jeg tidligere anmeldt på bloggen.